Sanat Cephesi ve Eleştiriler

Dergimiz çıktı ve büyük ilgi uyandırdı. Pek çok insanın, hakkında görüş bildirmesinden anlıyoruz bunu. Olumlu, olumsuz eleştiriler hayli yoğun.

Kapak genelde güzel bulundu, sevimli ve dikkat çekici. Kapak fotoğrafının çözünürlüğünün düşük olması teknik bir hata. Bundan sonra herhalde olmaz. Fiyat ibaresi bulunmaması filmler hazırlandıktan sonra fark edildi. Matbaa bunun katlama baskısında halledileceğini söyledi, ama halledilmedi. Bize yakışır. Paranın ne önemi var! Eder belirtir etiket son anda yapıştırıldı. Kısmen böyle hatalardan, kısmen matbaanın “bayramda da basarız” sözünü tutmamasından dergi geç çıktı. En önemli olumsuzluk.

Dergiyi çok az sayıda insan çıkarıyor. Grafiker arkadaşımız dahil, hepsinin geçimlerini sağladıkları başka işleri var, hepsi yüzde yüz amatör. Hatalar için elbette mazeret değil, ama okur her şeyi bilmeli, okur her şeyle ilgilenmeli.

Dergi biçimi ve sayfa düzeni temelden değiştirildiği için yeniden çıkışın bu ilk sayısında çok zorlandık. Çıkışı bir ay daha geciktirmek çözüm değildi, bir şeyi ertelemek iyi sonuç vereceğine bazen daha kötü sonuçlara yol açar. Hava kaybedilir, sakınımlı harcanması gereken enerji boşa tüketilir. Sonuçta matbaası, dağıtım aşamasıyla ilk çıkış birçok sorunu beraberinde getirir. Ertelense de aynı sorunlar sadece ertelenmiş olacaktı. Soğuk denize erken daldık.

Sayfa düzeni biraz sorunlu hala. Yazılar yine azcık sıkışık, görsel malzeme kıt. Bu sorun 35. sayıda sanırım giderilecek. Fakat o yönden başka dergilerle, geçmişteki birçok dergiyle karşılaştırıldığında şu andaki hali bile hiç fena değil, insaflı olmak gerek. Olumlu eleştirilerden en sık duyduğumuz, derginin kolay okunur bir dergi haline gelmesi. Bir şekilde ilgi çekiciliği yakalamış, sevimli bulunuyor. Biz sanat-kültür dergisi okuma alışkanlığı kazanmış kesimlerin dışındakilere de seslenmek istiyoruz. Bu istediğimiz bir şeydi, sevindirici.

Amacımız kuramsal ağırlıklı, ciddi bir dergi çıkarmak değil. Kuram, ağır yazılar, elbette bulunacak, kolay okunur yazıların içinde, onlarla uyum içinde bulunacak. İçerik biraz zayıf kaldı bu ilk sayıda, (34. sayı) farkındayız. Yazar sayımızı artırmak niyetindeyiz. Sözlerini tutmaları halinde önümüzdeki ay bunu göreceksiniz.

Dergi toplama olmuş, birbirinden ayrı birçok konu art arda gelişigüzel dizilmiş deniyor. Doğru. Dergi hep biraz toplama izlenim verecek, yazı, yorum, konu çeşitliliği yönünden. Bunu sayfa sıralaması ve düzenlemesiyle biraz az göze batar hale getirmeye çalışacağız. Tabii altı aylık arada biriken ve prova baskımıza giren bazı yazıların ister istemez dergide yer bulmasının da etkisi oldu bunda. Bu da bir tür yetersizlik. Toplama hava tam kaybolmamakla birlikte bu sayıdaki kadar dikkat dağıtıcı olmayacak. Daha derli toplu olmaya çalışacağız.

Karikatürlere çok teşvik edici eleştiriler geldiği gibi, bayağı olumsuz eleştiriler de geldi. Ama karikatürde ısrarcıyım. Karikatür çok önemli bir etkileme silahı. İyi bir karikatür çoğun iyi bir yazının yaptığı etkiyi çok daha yaygın ve çok daha kısa sürede yapar. Bugüne dek siyasi propagandada sosyalistlerce pek az kullanıldığını düşünüyorum. Karikatüre karşı zaten bir küçümseme, büyük önemini görememe tavrı hakim. Solcu karikatür çok, ama sosyalist devrimci karikatür neredeyse yok. Karikatürlere inatla devam edeceğiz.

Değişik görüşteki, onaylamadığımız tavırdaki sanatçılarla söyleşiler devam edebilir, keza böyle kişilerin yazıları girebilir. Yeter ki karşı görüş de çıksın orada veya bir sonraki sayıda, tartışma olsun. Kimse endişelenmesin, kültür alanındaki doğrularımız için ödünsüz dişe diş kavga verilecek. Olabildiğince temellenmiş, dayanaklı nitelikte yapılacak bu.

Dağıtıma gelince. İlk sayı 3000 adet basıldı, 2000’i genel dağıtıma verildi. Kalanı elden satışlar, Nazım kültür merkezleri satışları, protokoller, elden verilen bazı kitapçılar. Baskı adedi muhtemelen bir sonraki ay için de aynı olacak. Bir sonraki sayı kitapçı genel dağıtımına da verilebilir.

Genel dağıtıma sadece 2000 adet verilince doğal olarak derginin her yerde bulunmama sorunu ortaya çıkıyor. Kültür sanat dergilerinin fazla satıldığı bayiler öncelikli olarak seçildi. İnternet sayfasında yakında tüm bayilerin ad ve adresleri yayımlanacak. Ayrıca başka gelişmeleri bu sayfadan izleyebilirsiniz. Oraya görüşlerinizi iletebilirsiniz. Ayrıca bir face-book ortaklığı kuruldu. Şimdiden 1000 kadar üyesi var. İnternet sayfamızın adresi: sanatcephesi.net Okurlarımız, bulundukları yerlerde bayilere sormalı, durumu bize rapor etmeli. Nerelerde dergi var, nerelerde erken bitmiş. Dergiyi bulup alma ve dağıtım takibinde aktif okurlarımızın desteğine ihtiyacımız bulunuyor.

Yayın, müzik, kültür merkezi, sanat evi vb. ilanlarına açığız ve hatta bu konuda da yardımınızı bekliyoruz.

Hedefimiz derginin niteliğini giderek güçlendirmek ve baskıyı da kısa zamanda 5000’e çıkarmak. Asıl hedefse satışı 6000’lere çıkarmak. Şu anki olanaksızlıklar ve dar kadroyla uçuk bir hayal gibi görünüyor, ama yardım ederseniz olur.