CHP, adalet, içki ve sol

CHP bir düzen partisi.

Kapitalist Türkiye’nin dönemsel ihtiyaçlarına göre siyaset belirliyor.

Dönemsel ihtiyaçlar ise burjuvazi tarafından belirleniyor.

****

CHP çok partili dönemde ne zaman iktidar ya da ortağı oldu?

1970’lerde.

Bu gelişmeyi belirleyen şey 1960’larda Türkiye’nin iktisadi kalkınma modelinin, yani emperyalizmle eklemlenme biçiminin değişmesiydi. İthal ikamesi artı değerin işçi sınıfıyla daha “adil” biçimde paylaşılmasını, bu da siyasetin belli derecede “demokratik”leştirilmesini mümkün kılıyordu.

O dönemde düzen içinde her tür solun soluklanmasını ve CHP’nin solu peşine takarak iktidara tırmanmasını sağlayan şey buydu.

*****

Ne var ki, 1990’larda kapitalist sistemin arda arda çözümsüz krizlere yuvarlanması, 1970’lerin sonlarında başlayan uzun dönemli durgunluk periyodunun (şimdilere kadar) uzaması burjuvaziyi sosyal devletçi, demokrat bütün sözleşmeleri yırtıp atmak zorunda bıraktı. Sosyalist sistemin yıkılmış olması bu şiddeti olanaklı kıldı.

ANAP ve AKP böylece iktidara yerleştirildiler.

*****

Şimdi kesin olan iki şey var: 1- Artık düzenin sosyal demokrat anlamda bir düzen partisine ihtiyaç ve tahammülü de, 2- düzeni herhangi bir şekilde kabullenerek solculuk yapma imkanı da yok.

CHP’nin bugünkü hazin halini bunlar belirliyor.

CHP bir düzen partisidir, ama AKP döneminde artık aynı zamanda modası geçmiş bir düzen partisidir. Öte yandan podyumların hala AKP karşısında bir seçeneğe de ihtiyacı bulunuyor.

Hal böyle olunca CHP için burjuvazinin ihtiyaç hissettiği bu yapıya doğru evrilmek tek çıkar yol olarak kalıyor.

*****

Bu doğrultudaki en kritik gelişme Baykal’ın kaset operasyonuyla tahtından indirilmesi oldu. O zaman için CHP’de burjuvaziyi rahatsız eden tek özellik olarak kala kala laiklik kalmıştı. Kılıçdaroğlu’nun başkanlığa taşınmasının amacı ondan da kurtulmaktı.

Kılıçdaroğlu laikliğin risk altında olmadığı lafını boşuna etmedi.

Egemen sınıfın laikliğin kırıntısına bile tahammülü yoktu, zira işçi sınıfını sınıf bilincinin kırıntısından bile arındırmak için din gerekiyordu. Gericilik burjuvazinin sınıfsal ihtiyacıydı.

*****

Fakat, CHP esasen tam şimdi, Kılıçdaroğlu başkanlığa taşındığından beri ilk kez, burjuvazinin kendisinden beklediği işlevi yerine getirmeye soyunuyor.

Erdoğan ve AKP dışarıda fazlasıyla yıpranmışlarken.

Evet Ekmeleddin ve Yavaş operasyonları da önemliydi. Ama o müdahaleler fazlasıyla dışarıdan ve sakildiler.

Halk sınıflarının Cumhuriyet’in inşa etmiş bulunduğu bütün siyasal duyarlılıkları, halk sınıflarının düzen dışına taşma eğilimi gösteren potansiyeli, solun sosyalizme meyli, Adalet Yürüyüşü’nden beri sistematik biçimde CHP tarafından kontrol altına alınıyor. Hedef çok açık olarak 2019 seçimleridir.

CHP risk altında görmezken laiklik katlediliyordu ve şimdi AKP’nin içki üzerinden geliştirdiği saldırılara verilen yanıttan da görüldüğü üzere içkinin yaşam tarzımızda yeri yok anlayışında.

*****

CHP Cumhuriyet’e ve sola ait tüm değerleri üzerinden atarken kaçınılmaz biçimde AKP’ye benzedi.

Zorunlu. Zira burjuvazinin saldırganlaştığı ve tüm sınıflar açısından zor geçen bu zamanlarda sol kalabilmek için işçi sınıfı siyasetini, Cumhuriyetçi olabilmek için laikliği izlemek gerekiyor.

CHP ne ki?

*****

Sosyalizm olmadan adalet olmaz.

Laiklik olmadan rahat yaşanmaz.

AKP’nin destekçisi, AKP’nin yedeği CHP ne ki?

CHP bilinçli bir biçimde AKP’lileştiriliyor.

CHP’nin görevi bellidir ve o yolda artık işçi haklarının da, özgürlüğün de yeri yoktur.

Bunu görmemek, faşizm gerekçesiyle CHP’nin peşinde yollara düşmek, bayırlara çıkmak? Yalnızca güçsüzleştiriyor, burjuvazinin, AKP’nin, CHP’nin işine yarıyor.

CHP’yi, misyonunu görmeden, sola davet etmek CHP’lileştiriyor.

*****

Ayrı düşüncesi, yolu, siyaseti olan sol, bağımsız örgütlenir. Solcu olan CHP’yi etkilemek için değil, sosyalizm için çaba sarf eder.

Bu düzen Erdoğansız, AKP’siz de yol alır. AKP olmaz CHP olur. Sonra sırada daha Akşener var. Erdoğan başkan olmasın diye ortak aday hesapları var. Laik kesimin Akşener’in desteklenmesine mecbur bırakılması ihtimalleri var.

Bunların hepsinde CHP var.

Bunların hepsinde CHP’yi tabanındaki ilerici karakteri anlamaya, “doğru” yola davet eden, CHP’yi hala solda birlikte iş yapmanın mümkün olduğu bir parti olarak görenlerin katkısı var.