AKP’nin motoru sökülmüş Rakka otobüsü

Davutoğlu’nu kovdular ama hala O’nun Stratejik Derinlik vizyonunun izini sürüyorlar.

Bu vizyon iki olguyu olanak olarak değerlendirmeye çalışıyordu ve Ortadoğu’da Türk-Sünni bir etki alanı yaratma hedefindeydi: 1- ABD’nin bölgeyi yeniden şekillendirme planı ve bu planın içinde AKP’ye biçtiği özel rol. 2- İzleyen dönemde emperyalist sistemde giderek belirginleşen hegemonya krizi.

AKP önce plana, daha sonra ise krizin yarattığı belirsizliklere odaklandı.

Ancak olacak iş değildi. Zira, özellikle Türkiye’nin ekonomik hali bağımsız hareket etmesine hiç olanak vermiyordu. AKP’nin anlamadığı, anlamak istemediği şey buydu. NATO üyesiydi ve O’na kafa tutmaya çalışıyordu. Ama bir taraftan da alt emperyal rolleri özellikle oynaması gerekiyordu. Kendi tabanını başta türlü konsolide etme olanağı bulunmuyordu.

Neyse, Suriye’nin direnmesi, Esad’ın iktidarını koruması, gücünü pekiştirmesiyle bütün bu hayaller net olarak tükendi. Ama AKP hala anlamıyor.

Kendisine verilen izin, kendi beslediği pisliği temizlemek karşılığında Bab sınırıydı. Biraz da IŞİD’la yapılan anlaşmalar sonucunda burası ele geçirildi. Hemen sonrasında “Menbiç’e, oradan Rakka’ya ineceğiz” denilmeye başladı.

Olmayacağını hemen gösterdiler.

Önce ABD Menbiç’in en batı ucuna kendi özel birliklerini yerleştirdi, bayrağını dikti.

Sonra Suriye ordusu Rusya’nın gözetiminde, Halep’in kuzeydoğu kırsalında kalan Menbiç cebini doldurdu, Rakka karayolunu ele geçirdi, AKP’nin önüne dikildi.

Bundan hemen sonra ise YPG Rusya’nın direktifiyle Menbiç’in batı kırsalını Suriye’ye devretti. Ertesi gün Suriye ordusu Menbiç’in tüm batısında Kürt özerk bölgesi için koruma kalkanı oluşturdu. Sonuç olarak AKP’nin Tel Abyad’a doğru girişeceği bir macera ihtimali de yok edildi.

Dikkat ediniz bütün bunları AKP’nin stratejik iki müttefiki yapıyor. “İşin buraya kadar, bundan sonrası için hayal kurma” diyorlar. Rusya, “benimle Astana’da anlaştın, Suriye anayasa taslağını imzaladın, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tanıdın, Cerablus ve Bab operasyonlarında birlikte hareket ettik, ama tamam, artık laf dinle” demeye getiriyor.

AKP anlar mı ? Anlayacak. Anlamazsa, Rus uçağının düşürülmesi sonrasında uygun görülen muamelenin daha ağırına muhatap bırakılacağı kesin.

Ama çok kritik bir unsur daha var. Bu gelişmeler esnasında AKP’nin Kürt koridorunu engelleme amacını da fiilen açığa düşürdüler. Suriye ordusu Menbiç boşluğunu doldurduktan hemen sonra, Bab’ın tam güneyinden, Afrin’den Menbiç’e, Suriye birliklerinin denetiminde Kürt kuvvetleri nakledildi. Ertesi gün ise Suriye ordusu, Haseke’den Deyr ez-Zor’a, yani doğu hattından, Kürtlerin denetimindeki bölgeden, güneye Rakka istikametine doğru ikinci bir Kürt koridorunun açılacağını açıkladı.

Hem Rusya-Suriye hem de ABD Rakka operasyonu için Kürtleri hazırlıyorlar.

Buradaki esas mesele artık IŞİD’in temizlenmesi değil: Suriye’de emperyalistlerin elini en fazla derecede sağlam kılan Kürt kartının masaya konulması.

En başından beri söylediğimiz gibi emperyalizm bölgede kendi denetiminde bir Kürt devleti istiyor. Rusya ve ABD bu konuda hem fikirler. Kürtler de zaten bunu görerek her iki güce yakın oynuyorlar. AKP’nin Rakka yönündeki otobüsünün motorunun çıkarılmış olması, Suriye iç savaşının sona yaklaşmakta olduğu bu dönemde,  artık bu planın en somut haline büründürülmekte olduğunu gösteriyor.

AKP bilimsiz, vizyonsuz bir parti. Kendi başına hareket etme yeteneği yok. Fırsatçılık yapmaya, kendisini kimin iktidara taşıdığını gizlemeye çalışıyor, sanıyor ki iki büyük gücü aynı anda kullanabilecek. Olmuyor, büyük plan bir biçimde işliyor.

Emperyalist oyunlara direnmenin tek yolu sınıf mücadelesini yükseltmek, barışı ve bağımsızlığı sosyalizme bağlamak. Çünkü emperyalizme karşı kazanmanın tek yolu onun karşısına birleşik ve bağımsız bir güçle çıkmaktır. Bu güç yalnızca işçi sınıfında mevcut.

Kaynak: http://www.haberyirmi.net/2017/03/suriye-son-durum-harita-mart-2017.html