34 lira ve Mitomani...

İlhan Cihaner'in " 34 lira ve Mitomani..." başlıklı yazısı 6 Ocak 2013 Pazar tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Psikoloji, yalan söyleme hastalığını “Mitomani” diye adlandırıyor.

Literatüre göre bu hastalığın ileri boyutlarında hasta, kendi uydurduğu ciddi yalanlara kendisi de inanır ve çevresindekileri de olabildiğince inandırmaya çalışır, başlarmış. Dikkat çekmek, kendini olduğundan fazla göstermek, başkalarına ve başkalarının haklarına saldırma, bencillik, öfke, kendisini üstün görme, empati kuramama, ben merkezcilik gibi kişilik bozuklukları eşlik edermiş.

Literatürde “bulaşıcı” olduğuna dair bir bilgi yok!

Ancak iktidar adeta mitomani salgınına düçar olmuş gibi.

Rakamları çarpıtmak, gerçekliğin yalnızca bir kısmını dillendirmek gibi, politika pratiğine yerleşmiş, artık geniş kitleler tarafından “mazur” görülen türden yalanlar deği kastım. Adeta dalga geçer gibi marazi yalanlar... İşte asgari ücret artışı süreci

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Asgari ücretin son 10 yılda kümülatif olarak yüzde 301 artırıldığına dikkati çekerek, asgari ücretteki reel artışın ise yüzde 65 olduğunu dile getirmiş.

10 yıllık dönem içinde tüm çalışanların enflasyona ezdirilmediğini, enflasyonun çok üzerinde artışlar gerçekleştirildiğini, yeni istihdam imkanlarını artırmak, işsizlik konusunda yakalanan başarının sürdürülmesini sağlamak, asgari ücretle çalışan işçilerimizi enflasyon karşısında korumak için gerekli değerlendirmeler yapıldığını belirtmiş. Ve artış oranını açıklamış:

“2013 yılında ülkemizde 16 yaşından büyükler için uygulanacak asgari ücret miktarı oy çokluğu ile belirlenmiştir. Aylık net asgari ücret ise 739,79 TL’den 774 TL’ye, ikinci 6 ay içinse 804,70 TL’ye yükseltilmiştir. Böylelikle asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 4,1, ikinci 6 ay içinse yüzde 4,4 artırılmıştır. Asgari ücrette 2013 yılındaki ortalama artış yüzdesi ise yüzde 8,61 olmuştur.’’

Yani asgari ücrete birinci altı ay için yapılan artış 34,21 türk lirası. Yazıyla “otuz dört lira yirmi bir kuruş”!

Çalışanlar enflasyona ezdirilmemiş! İşsizlik konusunda başarı sağlanmış!

Hadi aslında yüzde 6.4 lük artışı, yüzde 8,61 olarak ilan etmelerini artık çok sık yaptıkları bir çarpıtma, “mazur görülebilir bir yalan” olarak kabul edelim. Ama doğal gaza son bir yılda yüzde 30,4, elektriğe ise yüzde 20 zam geldiği, dünyanın en pahalı benzininin kullanıldığı bir ülkede, çalışanların enflasyona ezdirilmediğini söylemek, sıradan yalanı hatta mitomaniyi aşıp, “dalga” geçmektir.

Zaten asgari ücretin belirlenmesi yöntemi yeterince komedi malzemesi sağlıyor. Herşeyden önce görüşmelerdeki komedi ortaya çıkmasın diye önlem de alınmış Yönetmeliğe göre “Komisyondaki görüşmeler ve komisyonun çalışmaları gizlidir. Başkan, üyeler ve raportörler ile bu maddenin kapsamına giren kişi ve kuruluşlar bu görevleri dolayısıyla öğrendikleri her türlü bilgi ve belgeleri gizlemekle yükümlüdür”. (Kozmik oda mı demiştiniz?!) Komisyonun oluşumu ayrı bir komedi: onbeş üyenin beşi devletten, beşi işverenden! çalışanları temsil eden beş kişiyi ise bünyesinde en çok işçiyi bulunduran işçi sendikası belirliyor!

İşsizlik konusundaki başarıya gelince... İşsiz yurttaşlarımıza bir çağrı yapmak istiyorum: iş için bizzat bakana başvurun! Sonucunu da soL gazetesine bildirin!

Asgari ücretle ilgili gerçekleri Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü DİSK-AR raporuyla ortaya koymuş:

“DİSK-AR’ın TÜİK Madde Fiyatları, TÜFE Endeksi ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre, asgari ücrete yapılan aylık 34 TL’lik zam ile yalnızca 76 gram beyaz peynir, 184 gram nohut, 93 gram zeytin alınabiliyor. Günlük artış ile alınabilecek dana eti miktarı ise 47 gram. 4 kişilik bir ailede öğün başına düşen miktarlar bu değerlerin 12’de 1’i düzeyinde.

Eğer asgari ücretli, aldığı zamla et almaya kalkarsa, günlük 47 gram dana eti ya da 168 gram tavuk etinden birini seçmek durumunda. Zamla alınabilecek bebek bezi adedi ise yalnızca 3.

DİSK-AR’ın raporuna göre, asgari ücretli 2013 yılının Ocak ayında 2012 yılının Ocak ayına göre 44 ekmek daha az alabilecek, yüzde 8 daha az elektrik, yüzde 14 daha az doğal gaz kullanabilecek, yüzde 5 daha az kömür, yüzde 9 daha az odun alabilecek, 13 sefer daha az banliyö treni, 5 sefer daha az metro kullanabilecek”.

Mitomaniye (yalan hastalığına) bağlayayım mitomanlar tedavi edilebilir!