Küba Beşlisi'nin Hikayesi Film Oluyor

ABD'li yazar, yorumcu, akademisyen ve film yapımcısı Saul Landau, (Jack Willis ile birlikte) Küba Beşlisi'nin filmini yapıyormuş. Landau, 1 Nisan'da Gerardo Hernandez ile cezaevinde bir görüşme gerçekleştirmiş. Görüşmede Miami'deki faaliyetleri nasıl gerçekleştirdiklerine dair ilginç aktarımlar var.

"Küba Beşlisi" 1998'den beri ABD hapishanelerinde tutulan Kübalı beş ajanı tanımlamak için kullanılıyor. Kübalı Beş Kahraman da deniyor. Beşlinin hikayesi her yönüyle ilginç. Öncelikle yakalanmaları... Miami'deki karşıdevrimci örgütlere sızan beş Kübalı ajan, burada çok önemli saldırılar gerçekleştirileceğine ilişkin detaylı bilgiler elde ediyorlar ve Küba yönetimi de bu bilgileri değerlendiriyor.

Fidel Castro, Clinton yönetiminin konuya eğilebileceği varsayımıyla ve saldırıların engellenmesinin başka yolu olamayacağına inandığından, Mayıs 1998'de Gabriel Garcia Marquez'i özel temsilcisi olarak Washington'a gönderiyor. Marquez 5-6 gün kadar Clinton'ı bekliyor, ancak daha sonra Beyaz Saray yetkilisi Mac McLarty ile görüşüyor. Castro'nun notunu ilettiği McLarty, durumu büyük ilgiyle karşılıyor. Bunun üzerine Marquez, o ana kadar kendisinde sakladığı Küba yönetiminin teklifini iletiyor: FBI, Kübalı istihbaratçılarla konu üzerinde çalışacak bir ekip organize edebilir mi? Teklif kabul ediliyor ve bir ay sonra FBI ekibi Küba'da Kübalı ajanların elde ettiği kapsamlı bilgilerin oluşturduğu dosyalarla buluşuyor. Telefon kayıtları, fotoğraflar, kişiler, adresler, çok kapsamlı raporların bulunduğu 90'lardan bu yana 31 saldırı planının değerlendirildiği 64 dosya. Mottosu "paranın yolunu izle" olan raporlarda her türlü ilişki ve işleyişe dair son derece ayrıntılı bilgilerin yer aldığının altını çizelim.

Küba istihbaratıyla FBI'ın "teröre karşı savaşı"nın sonucu 12 Eylül'de Kübalı beş ajanın tutuklanması oluyor. Tabii, faaliyetlerini çok temiz yürüten beş ajanın suçlanmasına dair de herhangi bir kanıt bulunamıyor. FBI'ın kendisine iletilen dosyalardaki bilgileri tersine çevirerek izini bulduğu beş Kübalı ajanı "şu terör eylemini planlayan, şu ilişkiler ağını deşifre eden kişiler oldukları için" tarif etmek dışında bir şansı bulunmuyor. Kanıt-hukuk vs. bir yana, Küba Beşlisi on yılı aşkın süredir ABD cezaevlerinde tutsak.

Castro beşlinin yakalanışının arkaplanındaki bu hikayeyi ilk kez 2005 yılında Posada Carriles ile ilgili kampanyalar yürütülürken açıkladı.

Küba da bunun için dünya çapında sürekli kampanyalar düzenliyor Beşli için düzenlenen bu kampanyaların bir bölümü gerçekten ilginç ve yaratıcı biçimler oluşturuyor. Aslında tam filmlik!

***

Landau'nun Hernandez ile görüşmesi de elimizdeki tabloda bazı boşlukları dolduruyor. Adalet Bakanlığı izniyle gerçekleşen görüşme her ne kadar "kısıtlı" koşullar altında olduysa da, Hernandez'in verdiği bilgiler önem taşıyor. Landau'nun "göreviniz ve amacınız neydi" sorusuna Küba'ya dönük terörist eylemler düzenleyen gruplar hakkında bilgi topladıklarını söyleyerek bunların Alpha 66, F4 komandoları, Kübalı Amerikalılar Ulusal Vakfı ve Kurtarıcı Kardeşler olduğu yanıtını veriyor.

Bu grupların ABD yasalarını da (1790 tarihli Tarafsızlık Yasası: Buna göre hiçbir örgüt, başka bir ülkeye yönelik saldırıları için ABD topraklarını kullanamaz) çiğnediğini anlatan Hernandez, bu kişilerin örtülü ya da açık biçimde korunduklarını söylüyor. Hernandez, bu durumun kendilerinin bu örgütlere sızması için aynı zamanda bir kolaylık sağladığını da belirtirken Beşliden Rene Gonzalez'in nasıl bir Küba uçağı kaçırarak Miami'ye geldiğini ve burada bir kahraman gibi karşılandığını örnek gösteriyor. Rene Kurtarıcı Kardeşler örgütüne hemen alınmış.

"Bu işi gönüllü olarak mı yaptınız" sorusuna da kendi hikayesini anlatarak yanıt veriyor Hernandez. Diplomat olarak yetişmiş ve 6 yıllık yükseköğrenimin ardından Angola'ya uluslararası bir gönüllü misyonuyla gitmiş. Burada Küba istihbaratının dikkatini çekmiş ve dönüşte kendisine bu görev teklif edilmiş. Küba'nın terörizm konusundaki sıkıntılarını yakından bildiğinden teklifi kabul etmiş. Sonra Miami'deki faaliyetin koordinasyonunu üstlenmiş.

Sonrası... FBI'a teslim edilen dosyalardaki ayrıntılı bilgilerin toplanması faaliyeti.

Sonrası... belki bir politik hata, belki bir zorunlu kumar girişimi... ve av partisi.

Sonrası... Bugün bildiğimiz Beş Kübalı Kahraman.

Asgari tarafsızlık ve gerçekçilik onları anlatmaya yetecektir.

Saul Landau Obamalı ABD'de bakalım bu filmi nasıl yapacak...