İnsanlık nöbete çağrıyor

Gazze'de çocuklar öldürülüyor.
Gazze'de insanlar öldürülüyor.
Gazze'de Filistin halkına değil, insanlığa diz çöktürülüyor.
Türkiye'nin, halkımızın bu konuda yapabileceği çok şey vardır. Katliamcı savaş devleti İsrail'in saldırganlığı, tepkisiz kalan, seyirci kalanların ona verdiği cesaretten gelmektedir.
Halkımıza çağrımızdır!
İnsanlık Nöbeti günüdür.
Sokağa çıkmanın, İsrail'e biz buradayız ve bizim nefretimizden kork demenin zamanıdır.

Türkiye Komünist Partisi (TKP), kara harekatının başlamasıyla birlikte Türkiye'deki İsrail Büyükelçiliği (Ankara) ve konsolosluğu (İstanbul) önünde 24 saat nöbet tutulması ve bunun yanında da her gün akşam saatlerinde bir çok kentte biraraya gelinerek İsrail'e yönelik protestoların gerçekleştirilmesini örgütledi. TKP, İsrail temsilcilikleri önündeki nöbet eyleminin adını "İnsanlık Nöbeti" olarak adlandırdı. Şimdi hâlâ önemini anlamamış olanlar varsa, ileride "tarihe" baktıklarında anlayacaklar. İnsanlık işleri, her zaman olduğu gibi komünistlere kaldı. Şikayet yok, sadece dikkat çekiyorum.

TKP'nin çağrısında da geçen "Gazze'de diz çöktürülen insanlık", bir süredir yeniden sokaklarda. Ancak, emperyalist ve siyonist saldırganlık, sokaktaki insanlığın tepkisinden yalnızca "vur, vur" mesajı çıkartıyor. Bir başka yandan bakılırsa, sadece "vurmak" dışında masaya sürebileceği bir kartının olmadığı da söylenebilir. Öyle olmasa, önceki yenilgilerinden biraz olsun ders çıkarmazlar mıydı?

Büyük Gericilik Dönemi olarak gördüğümüz son 10-20 yılın saldırı ve savaşları gerçekten insanlığı yordu, akıllara sığmadı. Belki de bundan yararlanıyorlar. "Nasıl yaparlar?" şaşkınlığından... Yapıyorlar. İsrail'in son saldırısıyla birlikte "insanlık" dibe vurmuş durumda. Yukarıya çıkıp nefes almak gerekiyor.

Bu savaş sürerken, daha da sürecekken nasıl yapılacak?

***

"HSBC bombalandığında ben oradaydım"... Servis bekliyor. Arkadaşlarıyla sigara içiyorlar. Gündemlerine girmiş, siyaset konuşuyorlar. Aklına gelen bu, belki de en önemli "anısı"... Gazze deyince, Filisin, İsrail denince "bombalı saldırıyı" hatırlıyorlar. "Nasıl yaparlar?" bile demiyorlar. Bomba-terör... Başka bağlantı? Yok! HSBC bombalandığında ordaymış, işte bu kadar. Bombalar, akılları darmadağın ediyor.
Arkada, insanlık nöbeti için orada bulunan TKP'liler var. Filistin ve parti bayrakları taşıyorlar. Arkada, siyaset var. Nöbet var, insanlık var... Galiba daha önemlisi, akıl var.

***

TKP, İnsanlık Nöbeti için çağrıyor... TKP'liler İnsanlık Nöbeti'nde...

İstanbul'daki nöbet, İsrail konsolosluğu önünde, plazalar cehenneminin dibinde. Bir de gece olup ışıkları yanmaya başladığında çok daha saldırganlaşıyor plazalar. Herhalde sembol olduklarından: Hırsızlığın, adaletsizliğin, sömürünün, zorbalık ve katilliğin sembolleri... Plazalar "insani" bir anlam yüklenebilir mi, hiç sanmıyorum. Ama plazaların dibinde insanlık nöbeti tutulabilir.

***

İnsanlık Nöbeti nedir?

Gazze'deki Filistinli insan kardeşlerimiz için "insanlık ölmedi" mesajını göndermenin bir yoludur. Bir dayanışma, bir direniş mesajıdır.
İsrail'e "Biz buradayız ve bizim nefretimizden kork" demenin bir yoludur.

24 saat, içlerinde İsrail konsolosluğunun da bulunduğu plazaların önünde umut ve direnişi canlı tutmak için durmaktır. Daha önemlisi, aklımızı korumanın yoludur.

İnsanlık Nöbeti özel bir eylemdir...

Nöbete katılmayı ihmal etmeyin, insanlığınız eksik kalmasın.

[email protected]