Yeni yıla dileksiz girmek

Dünya yüzünde milyarlarca insan yeni yıla kendileri, sevdikleri ve yakınları için dileklerle giriyor. Toplumsal bilinci olanların listelerinde, kendi halkları ve tüm insanlık için de iyi dilekler yer alıyor. Kartlar yazılıyor, iletiler gönderiliyor.

Şımarıkları, bencilleri bir yana bırakalım. İstek sahibi olmak son derece insanca bir şey değil mi? Daha sağlıklı, daha iyi, daha güzel, daha özgür olana doğru istekler öne sürmek iyidir. İnsanda geleceğe doğru yeni umutlar yeşertir, yeni enerjiler doğurur.

Fakat dilemek de ne demek oluyor?

Bu dilekler hangi adrese gönderiliyor? Doğa ve toplumsal yasallıkların rastlantılarıyla mı gerçekleşecek bu istekler? Yoksa, adres doğa üstü bir güce mi yöneltiliyor?

Dileyenlerin aklından ve kalbinden ne geçerse geçirsin, “dilemek” bir isteğin gerçekleşmesini kendisinin dışında birilerine, ya da bir güce bırakmaktır. Unutmayalım “dilenmek”, dilemekten gelir.

Benim de isteklerim, amaçladığım hedefler ve bunlarla ilgili umutlarım var kuşkusuz. Örneğin, kendim için, karım, kızım ve torunlarım için ufak tefek, küçücük, önemsiz şeylerden başlayarak... yoldaşlarım için, ülkem ve dünya işçileri, emekçileri için giderek büyüyen istemler.

Ama hiçbir şey dilemiyorum!

En küçüğünden başlayarak, bütün bunların dilemekle değil, uğruna çalışarak ve istekler büyüdüğü ölçüde artan bir güçle mücadele ederek, gereğinde büyük fedakarlıklardan da çekinmeyerek gerçekleşeceğini bildiğim için, tek bir dileğim yok!

Amaçlıyorum ve uğruna çalışıyorum.

Üstelik, isteklerimin en önemli ve en kapsamlı olanlarının, yaşamı en temelden belirlediklerini bildiğim için, en başta onlar için çaba harcıyorum.

Savaşsız bir dünya için!.. Emekçi yığınların sömürü ve baskıdan kurtulduğu, özgürce yaşadığı bir düzen için!.. Bunların gerçekleşmesine olanak sağlayacağını bildiğim Sosyalizmin utkusu için!..

Bütün bunları hem kendim, hem yoldaslarım ve dostlarim, hem de ülkem ve dünya halkları için kuvvetle istiyorum. Onun için de, kendi kendime bu hedefler uğruna tüm gücümle mücadele etmeye söz vererek herkese de, arzuladıklarını dileklere bırakmayıp, onlar uğuruna çaba sarf etmesini tavsiye ederek giriyorum yeni yıla.

Bu arada, yeni yılda aynı mücadele saflarında rastlaşırsak ne mutlu bana.