Bu da başka hesap

Birileri bayram yapıyor. AKP’nin meclisteki mutlak çoğunluğunu yitirmesini kutluyorlar. Dört köşeden –besmele ve şükürleri izleyen- açıklamalar geliyor:

"Demokrasi ve özgürlük kazandı!"

Son zamanlarda moda oldu ya, bir hesap da ben yapayım: Ne mene şeylerse bu besmeleyle andıkları "demokrasi ve özgürlük“, kim ne kadarını kullanacak, geriye ne kalacak? 

HIRSIZLAR; ayakkabı kutusu dolduranlar kullanacak bu "demokrasi ve özgürlük“ü kutu kutu…

TALANCILAR; önüne gelen ne varsa, arsa, orman, akarsu, deniz kıyısı, maden demeden yağmalayanlar da kullanacak parsel parsel,  dönüm dönüm…

YALANCI SİYASETÇİLER; bir gün söylediğinin, ertesi gün tersini iddia edenler döne döne…

ENTRIKACILAR; takıyyeci, demagog, sahtekârların topu da tabii ki kullanacak vızır vızır…

DİN TACİRLERİ; hacısı, hocası, karanlık gecesi; tarikat şeyhileri abdest alarak bol bol…

YALAKALAR; g.t kılları, elde çift tabanca dolaşan, havadan peygamber indirenler vıcık vıcık…

KADIN DÜŞMANLARI; kadınları ikinci sınıf insan görenler, seks manyağı gibi sokakta dolaşanlar adım adım…

HAİNLER; bazen gizlice, bazen açıkça ülkesini parça parça satanlar görüşme görüşme, anlaşma anlaşma…

SAVAŞ SEVDALILARI; silah taciri, savaş kışkırtıcısı, provokatörler kamyon kamyon…

VE TUFEYLİLER; başkalarının emeğini sömürenler -ki, asıl sahipleridir- tabii kullanacaklar. Kimi zaman güle oynaya, kimi zaman da tepe tepe, ayaklar altına ala ala…

Bunca çeşit tortunun elbirliğiyle, alabildiğine tüketeceği bu "demokrasi ve özgürlük“ten işçiye, emekçiye geride ne kalacak?

Geriye kalan özgürlük, işgücünü en düşük ücretler karşılığında satma özgürlüğüdür!

Patronun çıkar hesabına göre fabrikayla birlikte satılma; taşeron firmalarda çalıştırılıp, ücretini alamadan sokakta kalma özgürlüğüdür!

Patronun işine gelmedi mi işten atılma, aç bilaç aylarca iş arama özgürlüğüdür!

İskeleden düşüp, sakat kalma, tersanede boğulma, maddende, göçükte, grizu patlamasında ölme özgürlüğüdür!

Bu sefil yaşama dayanabilmek için bir özgürlük daha var: Beş vakit namaza durma, tarikat şeyhinin eteğine yüz sürüp, elini öpme; bu dünyayı unutup, ahreti düşünme özgürlüğü! Kadınsan dahası da var; üç-dört karısı olan herife koca deme özgürlüğü, dışarıda işçi, evde hizmetçi olup, başkanının emrine göre çocuk doğurma özgürlüğü… Arada bir dayak yeme, başlık parasına satılmadan sevdiğin adamla evlenmeye kalkarsan katledilme özgürlüğü…

Ne denli büyütülürse büyütülsün, genişletilirse genişletilsin,  en yukarıda saydıklarım da yararlanıp, kullandığı sürece, sol gözüne çapak kaçmış olan solcuları büyüleyen “ demokrasi ve özgürlük“ten aşağıdakilere hep bunlar kalacak.

Sevinenler, coşanlar kutlaya dursun. Yolu yok; bir gün aşağıdakiler yukarıdakilerin "demokrasi ve özgürlük“üne son verecek.