90 yıl önce Lozan'da

Başlığa bakınca aklınıza Lozan Barış Antlaşması gelmiş olmalı. Ama hayır, bu yazı 1923 Lozan Konferansı veya Antlaşması hakkında değil. Lozan Konferansı görüşmeleri sırasında Lozan'da öldürülmüş olan Sovyet elçisi Vatslav Vorovskiy'i bugün kaç kişi hatırlıyor? İsviçre'de bir kasaba olan Lozan'da İngiltere, Fransa ve diğer emperyalistler TBMM delegasyonu ile görüşmeler yaparken bu görüşmelere SSCB'yi karıştırmamaya özellikle gayret ediyorlardı. SSCB ancak boğazlarla ilgili oturumlara katılabilecekti. Sovyet hükümeti TBMM'nin Yunanistan ve Ermenistan'a karşı savaşında Kemalistlere destek vermişti ve şimdi de diplomasi masasında Türkiye'nin taleplerini destekleyen tek ülke SSCB idi. Ancak zaferi kazanmış olan Kemalist hareket emperyalistlere şirin görünebilmek için şimdi olabildiğince SSCB'den uzak durmaya çalışıyordu.

Rusya'da iç savaşta Kırım'da Vrangel'in Beyaz Ordusu saflarında savaşmış çarlık yanlısı subaylardan Moris Konradi ve arkadaşı Arkadi Polunin 10 Mayıs 1923 günü Lozan'da Cecil otelinin restoranında Sovyet elçisi Vorovskiy'e ateş ederek öldürdüler, yanındaki iki yardımcısını ise yaraladılar. Konradi ve Polunin cinayetten sonra kaçmayıp soğukkanlı bir şekilde polisi beklerken orkestraya cenaze marşı çalmasını söylediler. Bu caniler bu cesareti nereden almışlardı? Acaba “tarafsız” İsviçre'nin “tarafsız” mahkemelerinin kendilerini aklayacağına güvenmiş olmasınlar? Bu arada konferans delegeleri SSCB elçisine yönelik bu saldırıyı gayet doğal karşıladılar. Nitekim Kasım 1923'te görülen davada Konradi “ben öldürdüm ve gurur duyuyorum” dediği halde beraat etti. Evet, aynen öyle, beraat etti! Çünkü dava bolşevizmi yargılama davasına dönüşmüştü ve cinayet Konradi'nin iç savaşta Bolşeviklerce öldürülen yakınlarının intikamını alması olarak meşru görüldü. Sanırsınız ki beyimiz iç savaşa katılmamış, kimseyi öldürmemiş, masum bir sivildi! İşte Avrupa'nın sözde tarafsızlığıyla meşhur ülkesinin adaleti bile Bolşeviklere karşı böyle işliyordu. Ancak Sovyet istihbaratı bu canilerin peşini bırakmadı. Polunin'i 1933'te Fransa'da ortadan kaldırdı. Kondradi ise Avrupa'dan kaçıp Afrika'da Fransız emperyalizminin paralı askerliğini (lejyonerliğini) yaptı, sonra da sürekli gizlilik içinde yaşadı, ne zaman nerede öldüğü tam olarak belli değil.

70 yıl önce Varşova'da
19 Nisan 1943'te Varşova Yahudi gettosunda Nazilere karşı bin kadar Yahudi direnişçi isyan başlatmış ancak başarısız olmuşlardı. Naziler isyanı bastırırken 13 bin Yahudiyi öldürmüşler 30 binden fazlasını da Treblinka toplama kampına göndermişlerdi. Bugünkü kapitalist Polonya rejimi Nazilerin zulmünden en fazla zarar görmüş ülkelerden biri olduğu halde 9 Mayıs büyük zaferini kutlamadığı gibi okullarda çocuklara zaferin tarihini doğru dürüst öğretmiyor bile. Bu yıl Mart ayında Varşova'da 1.250 lise öğrencisi arasında yapılmış olan bir ankete göre öğrencilerin % 60'tan fazlası arkadaşının Yahudi olduğunu öğrenirse mutsuz olacağını ifade etmiş. Aileden birinin Yahudi olduğunu ortaya çıkması ise öğrencilerin % 40'ı için travma yaratırmış.. Öğrencilerin çoğu 1943 ayaklanmasının tarihi ve sonuçlarını bilmiyor. Ankete katılanların % 40'ı ayaklanmanın başarılı olduğunu sanıyor. Sonuçlar bir kez daha gösteriyor ki SSCB ve komünizm düşmanlığı yapan ülkelerde ırkçılık gelişiyor.

Biz sosyalistler bugünkü siyonizmin cinayetlerini unutmadığımız gibi faşistler ve yardakçılarının işlediği Yahudi soykırımını da unutmayacağız..

Putin'in partisi fuhuşu şimdi hatırladı!!
Kapitalist restorasyonun Rusya'ya ve eski Sovyet cumhuriyetlerine getirdiği pisliklerden biri yüzbinlerce genç kadının çaresizlik içinde fuhuş batağına düşmesi oldu. Bugün de bu olgu o kadar açık ve gözlenebilir bir hale gelmiştir ki Rusya veya eski Sovyet ülkelerinde çok satan gazetelere bakmak yeterlidir. Örneğin Rusya'da Moskovskiy Komsomolets (MK, evet adından tahmin ettiğiniz üzere Sovyet zamanının Komsomol gazetesiydi, şimdi ise oligarşik yandaş medyanın gözde temsilcisi) ve Kazakistan'da Karavan gazeteleri. Bu gazetelerde çeşitli genelevlerin ve fahişelerin ilanları sayfalarca yer tutar ve bu gazeteler için önemli bir gelir kaynağıdır. Bu ilanlar çoğu zaman biraz örtülü bir dille verilir ancak herkes ilandaki işin ne olduğunu bilir. İşte bugüne kadar herkes gibi bu durumun farkında olup umursamamış olan Putin'in partisi Tek Rusya, geçenlerde Moskova Gazeteciler Birliği başkanlığına MK yayın yönetmeni Pavel Gusev'in seçilmesi üzerine birdenbire MK'de çıkmakta olan fuhuş ilanlarını hatırladı! Peki neden? Sebep basit: Esasen Putin'in yandaş medyasından olan MK nasıl olduysa (herhalde biraz popülerite kazanmak için) geçenlerde 3 milyon dolarlık bir dairesi ortaya çıkan eski Yabloko partisinden gelme bir Tek Rusya partisi milletvekili ile benzer iki milletvekili hakkında haber yapmıştı. Haberde siyasi fahişelik deyimi de geçmişti. Bu durum Tek Rusya milletvekilllerini kızdırmış olmalı ki fuhuş ilanları yayımlayan bir gazetenin yayın yönetmeninin Moskova gazetecilerini temsil etmesinin etik olmadığından dem vurmaya başladılar! Faşist palyaço Jirinovskiy de onlara katıldı. Sanki yeni keşfetmişler gibi... Şu burjuva politikası hakikaten her yerde aynı iğrençlikte, değil mi? Putin'in partisi ve MK: Tencere dibin kara, seninki benden kara. ROT Front (Rusya Birleşik Emek Cephesi) Partisi sekreteri Viktor Tülkin, 2003-2007'de kendisinin Duma'da milletvekili iken MK gazetesini elinde sallayarak o ilanlara dikkat çektiğini ama şimdi bağırıp çağıran Tek Rusya yöneticisi İsayev'in o zaman sesini çıkarmamış olduğunu hatırlatıyor. Tülkin'in dediği gibi siyasi fahişeliğin bir hamisi var ve onun hakemliği altında Tek Rusya ve MK hiç kuşkusuz yakında barışacaklar.

Rusya'da intiharlar
Rusya'da 1990-2010 yılları arasında kayda geçmiş intiharların sayısı 800 bini geçiyor. Kuşkusuz bu oran çok yüksek ve halen devam ediyor. Üstelik Rusya'daki intiharların çoğu genç yaşta işleniyor. Her yüzbin gençten 20'si her yıl intihar ediyor ki bu oran dünya ortalamasının üç katı kadar. Gençler arasında uyuştrucu kullanım oranı ve uyuşturucudan ölümler de dünya ortalamasının kat kat üstünde. Stalin dönemi baskılarından söz etmeyi pek seven liberal kalemşörler bugünkü Rusya'da yaşanan fuhuş, uyuşturucu ve işsizlik yüzünden genç yaşta ölümler ve intiharlardan hiç söz etmiyorlar.