Tohumlar Fidana….

KENTİN SESİ - SAMSUN Yazıları

"tohumlar fidanaa, fidanlar ağacaa, ağaçlaaar ormanaa dönmeli yurdumdaaa
yuvadır kuşlaraaa, örtüdür toprağaaa, can verir doğayaaa, ormanlar yurdumdaa
bir tek dal kırmaadaan, ormansız kalmaadaan, her insan bir fidaaan, dikmeli yurdumdaaa"

Çocukluğumuzun şarkısıydı, orman sevgisini küçük yüreklerde yeşertmek için yazılmıştı. Ömrümüz, Fidan Dikme Bayramı, Ağacı Sev, Ormanı Koru masallarını dinlemekle geçti. Masallarımız umut, umutlarımız şarkıydı, şarkılarımızı susturdular. Sonra büyüdük, bazen ormanların olağanüstü koşullarda yakılabileceğini, bazen de kesilebileceğini öğrendik. Bu talan ve kıyımlar coğrafyasında bir dikili ağacımızı da bırakmadılar.

Baharda çıkardık biz fidan dikmeye, şimdikiler haziranın ortasında... Her bir yerde o turuncu afişler: '1 milyon kadın, 1 milyon fidan' AKP'li kadınlar, ha gayret fidan dikiyor. Niye? Çünkü, AKP Çevre Haftası nedeniyle 81 ilde Çevre Festivali düzenledi. Ve Başbakan, Kayseri'deki törende konuştu: "Bu toprakları biz emanet aldık bozmadan, tahrip etmeden gelecek nesillere aktaracağız. Biz tabiatı koruyacak medeniyet mensuplarıyız. Emanet bizde kutsaldır. Çevre kirletilmesi kul hakkına girer. Benim hocalarım beni böyle yetiştirdi. AK Partili belediyeler aktır, paktır..." diye konuştu, konuştuuu... En son şöyle dedi: "Kızılderililere ait bir söz var, son ağaç kesildiğinde, son nehir kirletildiğinde ve son balık öldüğünde artık paranın yetmediğini anlayacaksınız."

Tayyip'in bu sözlerine birlikte güldük. Bir ben, bir de Duvamish Kızılderililerinin Şefi Seattle Reis'in ruhu... Obama'nın Kahire konuşması bir, Tayyip'in Kayseri konuşması iki... Hadi ordan deyip, her bir cümlesi için sayfalar döktürebilirsiniz.

Çevrecinin daniskasıyım demişti de inanmadınız, noldu? Aha da adam, fidan dikiyor, buyurun burdan yakın! Tayyip, Kayseri'de fidan dikiminden sonra uçurtma uçurup bazlama yerken, aynı saatlerde Samsun'da da AKP'li hatunlar, 250 adet fidanı toprakla buluştururken, Antalya'daki doğa katliamını, 30 yılda ağaçlandırılan Belek Ormanları'nda golf sahaları için kesilen 500 bin ağacı düşündüm. Birçok yerde, Bakanlık eliyle Turizm Bölgesi ilan edilen ormanları katletmenin yasal düzeneğinin nasıl hazırlandığını, tahsislerin hayata geçirilmesiyle birlikte otellerin nasıl mantar gibi bittiğini, orman arazilerinin satışı için Meclis'e sunulan 2B'yi düşündüm.

Samsun Terme'de Borasco'nun kuracağı santral için kesilen tam 300 ağacı, Artvin ve Rize'de termik santraller için kesilen binlerce ağacı düşündüm. Sonra okul şarkımızı...O şarkının sözleri çoktan değiştirildi..."Tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar ormana, ormanlar peşkeşee çekilmeli yurdumdaaa.."

Samsun Tekkeköy'de birçok sanayi tesisi arıtım yapmadan atık sularını denize ve derelere bıraktığı için balık ölümleri yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Kasım ayı 2008 yılı raporunda en yüksek kükürtdioksit ortalaması Samsun'da çıkıyor. Tekkeköy'de kömür depolarından kaynaklanan kömür tozları ağaçlık, fidanlık alanlarda bitkilerin yanmasına neden oluyor. Eti'de, Bakır'da, Azot'ta çalışan işçilerin çoğu hasta ciğerlerinden ama AKP, Çevre Festivali yapıyor.

Samsun'a kurulacak altı santralden ikisinin yolu açıldı bile.. ÇED raporları tamam. Biri Tekkeköy'de Cengiz Enerjinin, diğeri Terme'de Borasco'nun... Bunlar yetmezmiş gibi, Tekkeköy'de bazalt ocağı Petrol Madenciliğe, Samsun Merkez Çamlıyazı köyünde bazalt ocakları, kırma eleme ve hazır beton tesisi Akçansa Çimento'ya, Terme Çamlıca köyünde tras ocağı Fatih Şeker'e, Samsun Atakum ilçesi Çamlıyazı köyünde bazalt ocağı Mehmet Kudu'ya, Tekkeköy'de römorkör barınağı ve iskele Toros Tarım'a, Tekkeköy'e haddehane tesisi kapasite artırımı projesi Yeşilyurt Demir Çekme'ye teslim edilecek. ÇED sürecinin tamamlanmasına bekliyorlar. 2B hele bir geçsin Meclis'ten, ormanlık arazi engeline takılan Cengiz Enerjinin üç termik santrali de sırada bekliyor. Ama AKP, Çevre Festivali yapıyor.

OMÜ'de düzenlenen 'Rüzgar Enerjisi Sempozyumu'na katılmak üzere Samsun'a gelen EMO Genel Başkanı Çeçen, Samsun'da kurulacak doğalgaz ve termik santralleri için, "Bu santralleri kurmak Samsun insanına ve ülkeye ihanettir. Bu kadar ağır konuşuyorum. Bu ihanetin altına imza atacaklar ileride bunun hesabını vereceklerdir" diyor, Tayyip fidan dikiyor!

AKP fidan dikiyor, AKP ocağımıza incir ağacı dikim festivali yapıyor! Karaağaçlar, ayva, kiraz ağaçları kuruyor Samsun'da, tarlada tütün yanıyor. Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bazı köylerde çiftçiler hala tarlalarını karasabanla sürüyor, çiftçinin yüzde 60'ının tarlası ipotek altında, Tarım Kredi Kooperatiflerine borcunu ödeyemiyor, efendi değil, köle olduk diyor, Tayyip fidan dikiyor!

Vaktiyle Romalılar Kartacalıları öldürüp, evlerini yakıp yıkıp yıkıntılara iincir ağacı dikerlermiş, bunların ağaç kampanyası da buna benziyor. Önce bizi öldürüp sonra yıkıntılarımıza ağaç dikiyorlar. Fidanlar ağaca, ağaçlar ormana, ormanlar peşkeşe gidecek demektir.

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik, Tekkeköy'ün sanayi ile tarım arasında yol ayrımında olduğunu belirterek, "Tekkeköylü yol haritasını çizmek zorundadır" dedi. Sadece Tekkeköylüler değil, Türkiye yol haritasını artık çizmek zorundadır. Yarın çok geç olmadan... Başka çaremiz yok. Ya sosyalizm, ya barbarlık!..

[email protected]