Hepimiz Kızılderiliyiz!..

KENTİN SESİ - SAMSUN yazıları

&ldquoBeyaz adam, anası olan toprağa ve kardeşi olan g&oumlky&uumlz&uumlne alınıp satılacak, işlenecek, yağmalanacak bir şey g&oumlz&uumlyle bakar. Onun bu ihtirasıdır ki,&nbsp toprakları &ccedil&oumllleştirecek ve her şeyi yiyip bitirecektir&rdquo Kızılderili Şef Seattle&nbsp

Kızılderililerden beter haldeyiz, &ccedil&uumlnk&uuml hem onları katleden Washington&rsquodaki b&uumly&uumlk şeflerin, hem de bizim beyaz adamların saldırısı altındayız. Bize, yaşam kaynağımız topraklarımıza ve t&uumlm değerlerimize yapılanlara bakınca, aslında &lsquoHepimiz Kızılderiliyiz.&rsquo Ezenlerin her yerde beyaz adam, ezilenlerin her yerde Kızılderili olduğu bu d&uumlnyanın bir yerindeyiz. Amerikalı beyaz adam olmuşsun ya da T&uumlrkiyeli işbirlik&ccedilisi AK adam&hellip Kızılderili olmuşsun ya da T&uumlrkiyeli bir emek&ccedili t&uumlm kazanımları yağmalanan ne fark eder? S&oumlm&uumlr&uumln&uumln dili, coğrafyası ve ara&ccedilları değişse de anlatılan bizim hikayemizdir.

Samsun&hellip Doğu Karadeniz kıyılarını esir alan dağların i&ccedile &ccedilekilerek armağan ettiği &Ccedilarşamba ve Bafra ovalarıyla ve bu ovalara yaşam veren Yeşilırmak ve Kızılırmak&rsquola su ve toprağın muhteşem buluşmasının kudreti yeşerirdi bu ovalarda&hellip Topraklarının y&uumlzde ellisi tarım alanı olan bu bereketli topraklarda yetişen t&uumlt&uumln, buğday, pirin&ccedil, şekerpancarı, mısır, fındık, ay&ccedili&ccedileği Samsunlu Kızılderililerin yaşam kaynağıydı. Tıpkı Kızılderililer gibi toprağı ana bellemeleri bu y&uumlzdendi. Toprak ananın bağrındaki hi&ccedilbir şeye saygısızlık etmediler. Ne ırmaklara, ne ağa&ccedillara ne de hayvanlara&hellip Ta ki, beyaz adamlar gelinceye dek&hellip

&ldquoSahip olma isteği onlarda bir hastalık olmuş. Bunlar,&nbsp zenginlerin bozabileceği ama fakirlerin bozamayacağı bir&ccedilok kural koymuşlar. Y&oumlnetici olan zenginleri g&uuml&ccedillendirmek i&ccedilin fakirlerle g&uuml&ccedils&uumlzlerden vergiler alıyorlar. Bizim annemiz, toprağın&nbsp kendilerinin olduğunu s&oumlyl&uumlyorlar. Baharda yatağından taşarak, yoluna &ccedilıkan her şeyi yok eden bir ırmağa benziyorlar&rdquo

Toprak ananın bereketine, ırmakların g&uumlc&uumlne, Kızılderililerin masumiyetine d&uumlşman oldular beyaz adamlar ve AK adamlar olup istila ettiler Kızılderililere ait TİGEM&rsquoi, Et Balık Kurumu&rsquonu, DMO&rsquoyu kapattılar. &Ccedil&uumlnk&uuml, Kızılderililere ait ne banka bırakacağız, ne fabrika, ne de işletme. Hepsini satacağız!&rdquo demişti beyaz adamların soluk benizli Ekonomi Şefi Unakıtan. İşgalci beyaz adamlar, bir kenti yokolma aşamasına getirdi.

T&uumlt&uumln&uumln, fındığın, &ccedileltiğin ırzına ge&ccedilenler, bor&ccedil batağına giren Samsunlu Kızılderilileri ektiği toprağından kopardılar, g&ouml&ccedile zorladılar. Sonra sıra topraklara geldi. &Ccedil&uumlnk&uuml, beyaz adam i&ccedilin toprak, &lsquoalıp satılacak, işlenecek, yağmalanacak bir şey&rsquodi. Tam da bu noktada, işsizliğe ve a&ccedillığa mahkum ettikleri Kızılderilileri size iş sahası a&ccedilacağız diye kandırıp toprakları satın almaya başladılar. Ve o toprakları zehir tacirlerine sundular: Buyurun, kurun santrallerinizi!..
&Oumlnce sosyal demokrat bir Kızılderiliyken, kabilesini terk edip beyaz adamların B&uumly&uumlkşehir Belediye Başkanı olan Yılmaz, &uumllkenin hemen her yerinden kovulan Cengiz ve AKSA&rsquoyı, &lsquoher t&uumlrl&uuml yardımı yapma&rsquo vaadiyle Samsun&rsquoa davet etti. Tekkek&oumly il&ccedilesine iki mobil santral kurdurttu. Yıllarca zehirlenen Tekkek&oumlyl&uuml Kızılderililer kanserden &oumlld&uumller. Suya, toprağa ve havaya karışan zehirden dolayı bu b&oumllgede yetiştirilen &uumlr&uumlnleri kimse satın almadı. Samsun Barosu, Elektrik M&uumlhendisleri Odası, &Ccedilevre M&uumlhendisleri Odası, TTB&hellip gibi Kızılderililerin sesi &oumlrg&uumltler amansız bir m&uumlcadeleyle bu santrallerin &ccedilalışmasını durdurduysa da mobil santraller artık verimli arazileri yok etme noktasına getirdi.

Beyaz adam topraktan istediğini almaya bakar ve sonra yoluna devam eder. &Ccedil&uumlnk&uuml toprak beyaz adamın dostu değil, d&uumlşmanıdır. Beyaz adam topraktan istediğini alınca başka ser&uumlvenlere atılır&rdquo Ve nitekim, &oumlyle de oldu. Artık &Ccedilarşamba ve Terme il&ccedilesi sınırlarında 5 ayrı santralin kurulması planlanıyor. Beyaz adam Yılmaz&rsquoın mobil santrallere a&ccediltığı yol, başka santral ser&uumlvenlerine de yol oldu. G&oumlrd&uumller ki artık Kızılderililere k&oumlm&uumlrle &ccedilalışan termik santralleri yutturamayacaklar bu kez santralin doğal gazlı versiyonuyla geldiler Samsun&rsquoa.

Beyaz adamın adı bu kez Borasco&rsquoydu. &Oumlnce &Ccedilarşamba il&ccedilesine bağlı Durusu k&oumly&uumln&uumln Kızılderililerini kandırmaya &ccedilalışırlarken, onlara en &ccedilok AK vekil adamlar yardımcı oldu. Durusu&rsquoya Borasco&rsquonun dikeceği santralin borusundan, &ccedilok &lsquodoğal&rsquo bir gaz &ccedilıkacağını anlatarak Kızılderilere gaz vermeye &ccedilalıştılar. Ama, Borasco&rsquonun borusu Durusu&rsquoda &oumltmedi. Durusulular, &ldquoGidin soluk benizli &Ccedilevre Bakanı şefinize s&oumlyleyin, o boruyu kendi k&oumly&uumlne diksin&rdquo dediler. Doğal gazlı santralinin borusu elinde kalan Borasco, başka bir yoksul Kızılderili k&oumly&uuml aradı ve buldu bu kez. Samsun&rsquoun Terme Ak&ccedilay mevkisinde 900 megavatlık santralini kurmak i&ccedilin k&oumlyl&uumllerin topraklarını satın almaya başladı. Ak&ccedilay ve Hocaoğlu mahallelerinde tapu pazarlıklarını s&uumlrd&uumlren Borasco, ge&ccedilenlerde Kızılderililerden &ccedilok polisin olduğu Kızılderilileri &lsquobilgilendirme&rsquo toplantısında &ccedilevrecilerin sorularından bunalınca dedi ki, &ldquoBiz de bu &uumllkenin insanıyız!&rdquo Ulen biz Yontma Taş Devri&rsquonin insanı mıyız? Bizim niye yatırım yapacak 500 milyon euromuz yok?

Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanının ve k&oumly muhtarlarının bile haberinin olmadığı toplantıda &Ccedilevre Birlikteliği S&oumlzc&uumls&uuml Kızılderili dostu Metin Telatar &ldquoNeden bu kirli yatırımları kurmak i&ccedilin Samsun'a h&uumlcum ediliyor? Samsun'da ne var?&quot diye sordu. Sevgili Telatar, Samsun&rsquoda ne olacak şiş var, d&oumlner var! D&oumlner kebap d&oumlnmez olsun!

Samsun Halkevi&rsquonin yiğit temsilcisi Nuray Er&ccedilağan&rsquoın &ldquoBu santral i&ccedilin ka&ccedil ağa&ccedil kesilecek? 17 yıl boyunca insanlara ve ağa&ccedillara ne yapacaksınız?&quot sorusuna verilen cevap ise şuydu: Cevap vermiyorum!

&ldquoEn son ağa&ccedil kesildikten, en son ırmak zehirlendikten, en son balık yakalandıktan sonra&hellip Ancak ondan sonra paranın yenemeyeceğini anlayacaksın... Kartal mesajı getirdi/ G&uumlneşin &ccedilocuklarına / g&uumlzel g&uumlnler yakında / Hayalet Dansı&rsquona gelin / Comancheeler Gelin / Karaayaklar&nbsp Gelin /
&nbspBiz tekrar yaşayacağız&rdquo

[email protected]