Atma Recep!..

Kızım olsaydı adı Eylem olurdu. Hiperaktif çocukluğumdan bugüne 48 yıllık hayatımın belirleyeni olmuş eylem… Oysa ben de isterdim dingin sakin bir hayatın, gamsız tasasız bir ülkenin koynunda huzurla uyumak… Ama, olmadı. Olmayınca ben de şairin dediği gibi oldum.
“Uyuyamayacaksın memleketin hali seni seslerle uyandıracak/ Oturup yazacaksın çünkü sen artık o sen değilsin/ Sen şimdi ıssız bir telgrafhane gibisin/ Durmadan sesler alacak, sesler vereceksin/ Uyuyamayacaksın düzelmeden memleketin hali, düzelmeden dünyanın hali gözüne uyku giremez ki...”

Memleketin hali bombok… Öyle kolay düzeleceğe de benzemediğine göre, kurtuluştan önce ölürsem eğer, gözlerim açık gidecek. Dostlar ve yoldaşlar son vedada başucumda “Gözün arkanda kalmasın, mücadeleni biz devraldık” dese de ıssız bir telgrafhane gibi yine uyuyamayıp, devam edeceğim memleketin haline rağmen mutlu mesut uyuyabilenlere kafa atmaya…

Atmak… Bu eylem, hiçbir dilde bizim ülkemizdeki kadar çok işlevli kullanılmamıştır. İmza atmak, mektup atmak, köprüleri atmak, çöpe atmak… Hava atmak, göz atmak, cirit atmak, nara atmak, bok atmak… Kafadan atmak, kafatası atmak, kafa atmak… Evden atmak, okuldan atmak, işten atmak… Laf atmak, iftira atmak, yatağa atmak, dayak atmak, tekme atmak… Suç atmak, hapse atmak, beti benzi atmak… Taş atmak, boya atmak, ok atmak, kurşun atmak…

Özgürsünüz, Türkçe kadar zenginsiniz. İçinde ‘atmak’ geçen istediğiniz eylemi yapabilir, canınızın çektiğini atabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta, atan- atılan ilişkisidir tıpkı ezen- ezilen ilişkisi gibi… Atan, ezen ise ifa edilen ‘atma’ eylemlerinin hepsi yasal ezilen ise hepsi suçtur!

İktidarın zorba yüzüne ve gücüne rağmen, içinde ‘atmak’ eylemi geçen çok eylemler yapıldı bu ülkede… 6. Filo’nun conilerinin üstüne kırmızı boya atma, dayak atma ve denize atma antiemperyalist eylemlerini nasıl unuturuz? Bu ülkenin yurtsever geleneği, emperyalistlerin fiyakasını bozup boyadığı için ne bedeller ödedi.

Kürtaj yasağına karşı içi boyalı su dolu prezervatifleri polislere atan hemcinslerimin başına neler geldi bilmiyorum ama AKP değerlerinin özeti dolar’ın ve dinci gericiliğin rengi yeşile sıkça boyanan DSİP’li Roni’yi boyamanın bile bir bedeli olduğunu gördü bu ülke… Roni’yi en son, AKP’li Suat Kılıç’la birlikte konuşmacı olarak geldiği İstanbul Üniversitesinin “İfade Özgürlüğü” panelini engelleyen öğrencilere kafası atıp el hareketi çekerken gördük.

Kim atıyor? Kime atıyor? Ne atıyor? Atılan nesne, iktidarın işine geliyorsa atan korunur kollanır, gelmiyorsa bu sorular yıldırım hızıyla yanıtlanıp ananız itinayla ağlatılır! Hatırlayın Samsun’da zamanın behrinde bir üniversite öğrencisi Demirel’e postal attı da başına gelmeyen kalmadı.
Bu memlekette postal atmak suç, askeri postalıyla beraber hapse atmak yasal! Bu memlekette parlamenterizmi yıkıp adı başkanlık kendi dikta rejimi kurmak yasal eşitlik ve özgürlük sosyalizmde demek yasak! Bu memlekette faşist bir anayasa yapmak, buna imza atmak, teslimiyet mektupları yazmak, bir ülkeyi emekçileri ve ezilenleriyle birlikte çöpe atmak yasal “Atma Recep!” demek, boyun eğmeye kafa atmak suç!

Tarikata, şeyhe, cemaate, padişaha laf atmak yasak okuldan, işten atılmak, hapse atılmak yasal! Kadınlara dayak atmak, tekme atmak, kurşun atmak, etini pazarlarda satmak, eve kapatıp beş çocuk doğurtmak yasal kürtaj, insanca çalışma ve yaşam hakkı yasak! Polise taş atan üç çocuğa 20 yıl ceza kesmek, gizli tanıklarla binlerce insana suç atmak, hapse atmak yasal “Bu nasıl demokrasi lan!” demek yasak!
Türkü söylemek, halay çekmek, mazlumun avukatlığını yapmak yasak maden ocaklarında, fabrikalarda, inşaatlarda, cezaevlerinde ölmek yasal! Şeriat ve faşizm istemek yasal “Düzeniniz de tezgahınız da batsın, yaşasın sosyalizm!” demek yasak!

Samsun’da dokuz saat TKP İl binasına taş attırıp içindeki insanları linçle yüz yüze bırakıp yüzlerce saldırgandan sadece ikisini taş atarken tespit etmek yasal, Ümraniye’de inşaatta çalışan Kürt işçilere saldırıp iki işçiyi bıçaklamak yasal adaletiniz bu mu demek yasak! Samsun’da dart oynamak, Başbakanın fotoğrafına ok atmak yasak bu ülkenin yurtseverlerine bok atmak yasal!

Henüz 14 yaşında bir çocuğa tecavüz edip cezaevinde hidayete ermek, başına sarık- koltuk altına seccade alıp mahkemede iyi hal indirimi vermek yasal adaletinize tüküreyim demek yasak!

[email protected]