'Ya Polonyalı olun ya da biz gideriz!'

İsveçli beyaz eşya üreticisi Electrolux, İtalya’da üretime devam etmek için işçilerin ücretlerinin yarı yarıya azaltılmasını öngören bir öneri getirdi. Bu öneri, korku ve kaygı uyandırmak bir yana tartışmalara neden oldu, olmaya devam ediyor. Gelen tepkiler üzerine çokuluslu İsveç firması bir açıklama yapmak zorunda kalarak aylık ücretler için öngörülen kesintinin yarı yarıya değil, 130 avro dolayında düşünüldüğünü duyurdu.

Elbette yönetimin bu açıklaması, Çizme’de dört Electrolux fabrikasında çalışan işçilerin kaygılarını dindirmediği için gelişmelerin ertesinde yoğun bir grev takvimini öngören toplantılar düzenlenmeye başlandı.

Özelleştirme paketleri hayata geçiriliyor
Avrupa Birliği yönetimi İtalya’da özelleştirme politikalarının her alanda acilen hayata geçirilmesini öngörüyor. Geçtiğimiz hafta posta, bazı raylı ulaşım hatları ve bir düzine kurumda ilk adımları atılan özelleştirme girişimlerinin sağlık, eğitim gibi hassas ve tartışmalı noktalara ulaşması hedefleniyor. Demokrat partinin sekreterliğine seçilen Matteo Renzi’nin özelleştirme girişimlerini hayata geçirmek için uygun bir siyasetçi olduğu, AB yönetiminden gelen direktifleri uygulamak konusunda Forza Italia lideri Berlusconi ile görüşmekten kaçınmadığı dile getiriliyor.

Dalgalı bir siyasi tablonun ülke gündemine oturduğu İtaya’da Electrolux, 1.400 avro tutarı daki aylık ücretleri 700 avroya indireceğini duyurunca İtalyanlar savaş, yoksulluk ve açlığın hüküm sürdüğü ülkelerden gelen göçmenlerle aynı kulüpte olduklarını anladı.

Electrolux çalışanlarına kısaca, “Çalıştığınız fabrikanın kapanmasını istemiyorsanız Polonyalı işçiler gibi çalışın!” mesajı verildi. Polonyalı işçi olmak, aylık 700 avroluk bir ücreti kabullenmek ve sendikal hakların silinmesini ifade ediyor. İsveçli çokuluslu Electrolux’ün işçiyi köleleştiren politikası İtalyan ekonomisinin 1960’lardaki can damarı FİAT yöneticisi Sergio Marchionne’nin birkaç yıldır uyguladığı köleci mantığın bir başka yansıması.

Sözün kısası küresel yöneticiler iş, sosyal haklar ve dingin bir yaşam sürmek adına talep edilen ücretler dile getirildiğinde sözbirliği yaparak “Ya Polonyalı olmayı kabul edersiniz ya da fabrikayı kapatıp, üretime işgücünün düşük olduğu bir başka ülkede devam ederiz” diye tehditte bulunuyor.

FİAT Sırp işçilere aylık 250 avro ödüyor
Olawa’daki Electrolux fabrikasında çalışan Polonyalı işçilere ayda 540 avro ödendiği, Ukrayna, Romanya ve Slovenyalı işçilerin de bu ücretlere çalıştırıldığı ifade ediliyor. Kapitalizmin köleleştirdiği işçilerin dünyasına göz atıldığında otomobil üretimini işgücünün görece düşük olduğu ülkelere kaydıran FİAT’ın Sırbistan’da Kraguievaç’daki fabrikasında işçilere aylık 250 avro ücret ödediği ifade ediliyor.

İş dünyasının iplerini ellerinde tutan yöneticiler, Avrupalı işçileri açlık düzeyindeki ücretlere çalıştırıyor. Doğu Avrupa ülkelerindeki işçilerin kabullendiği koşullar şimdi İtalya’nın da içinde yer aldığı güney Avrupalı ülkelere dayatılmak isteniyor. Sendikacılar önümüzdeki dönem için planlanan protesto ve grevlerin çokuluslu şirketlerin izlediği köleci siyaseti hedef alarak Avrupa düzeyinde düzenlenmesini öngörüyor.

İlkbahardaki Avrupa seçimleri öncesinde iç siyaseti çalkantılı bir dönemden geçen İtalya da topun ağzında. Polonyalı olmaları istenen İtalyan işçiler, yollarının cehenneme düşeceğini kavrayacaklar mi göreceğiz .

[email protected]