Torino’da demokrasi sınavı

Torino-Lyon arasında yapımı tasarlanan “hızlı tren projesi”ne yöresel ekonomi ve doğal çevreye vereceği zararlar nedeniyle karşı çıkan dört aktivist geçtiğimiz aralık ayından bu yana tutuklu. Torino savcılığı, İtalyan “No TAV” karşıtları hakkında, “terörizm” suçlamasıyla soruşturma açtı ve tutuklanmalarını talep etti. İtalya’daki demokratik sistem için ciddi bir tehditle karşı karşıya.

Projeyi protesto eden dört genç, Chiomonte’deki bir şantiyede bir kompresörü ateşe verdikleri gerekçesiyle Torino savcılığınca terörizme hizmet ettikleri iddiasıyla suçlandı. Dört aktivist yaklaşık yedi yıldır hapiste. Gençleri savunan avukatlar savcılığın suçlamasını Çizme’de demokrasiye sahip çıkmak adına verilen mücadelenin önünü kesen bir karar diye niteliyor.

Avukat Claudio Novaro, hızlı tren karşıtı aktivistleri “terörizm”le suçlayan Torino savcılığının sosyal mücadele adına atılan önemli bir adımı kriminalleştirdiği görüşünde. Çünkü yaşadıkları doğal çevreye sahip çıkan aktivistleri terörist olmakla suçlayan mantığın İtalya’da demokrasi adına atılan her türden adımı aynı yaklaşımla mahkum edeceğine şüphe yok. Bu yönde 2009-2011 yılları arasında Berlusconi hükümetinin eğitim bakanı Gelmini’yi “özelleştirme” girişimleri nedeniyle protesto eden ortaöğrenim gençliği de “hızlı tren karşıtı” aktivistleri gibi “terörist” olmakla suçlanabilir.

Önümüzdeki 15 mayısta Torino mahkemesi, yedi aydır demir parmaklıklar ardında özgürlüklerini bekleyen dört gencin davasına başlayacak. Çizme’nin gündemine ortan “No TAV”, hiç şüphesiz İtalya’da demokrasi cephesinde yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Yargıçlar her biri hakkında 20 yıl hapis cezası isteyen savcının talebini masaya yatıracak. Dava öncesi tutuklu aktivistlere sahip çıkan vatandaşlar, Torino’da bir gösteri düzenleyerek “Direniş Gösterdiğimiz İçin Hepimiz Suçluyuz” dediler.

Torino’yu Lyon’a bağlayacak hızlı tren hattı konusunda aktivistlere destek verdiği gerekçesiyle yazar Erri De Luca hakkında da dava açıldı. Expo 2015’in yöneticiliğini yürüten önceki ekibin mafya örgütü Ndrangheta’yla işbirliği yaptığı ve hileli ihalelere karıştığı iddiasıyla mahkum edildiği, Berlusconi’nin yakın dostu eski senatör ve kitap koleksiyoneri Marcello Dell’Utri’nin Libya’da yine mafyayla birlikte hareket ettiği iddiasıyla tutuklandığı bir ülkede, yaşadıkları bölgenin hızlı tren projesiyle zarar görmesine karşı çıkan dört genç aktvisit, “teörörist” ilan ediliyor.