Silvana, Assunta ve 
Ofelia’nın ardından…

İtalya’da kadın cinayetlerinin önü kesilmiyor. 2013 yılında cinayete kurban giden kadınların sayısı, 177. Geçtiğimiz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de üç yeni cinayet işlendi. Vigevano. Frosinone ve Perugia’daki ölümler, Çizme’de kadınları hedef alan cinayetlerin hızla tırmandığına işaret ediyor.

Ev kadını Silvana Spaziani (46), perşembeyi cumaya bağlayan gece yarısı, kadınlar günü öncesinde Frosinone yakınında Giglio di Veroli’deki evinde eşi tarafından öldürüldü. Kayıtlarda Silvana’nın eşi Sebastiano Fedele ile tartıştığı, bunun ardından Sebastiano’nun Silvana’yı merdivene sürükleyerek aşağıya ittiği not düşüldü.

Milano yakınında Vigevano’da tanık olunan bir başka cinayette 71 yaşındaki emekli Francesco Albano, ayrıldığı eski eşi Assunta Sicignano’yu (43) daha genç bir erkeği yaşam arkadaşı diye seçtiği gerekçesiyle öldürdü.

1 Kasım 2007’de Erasmus öğrencisi İngiliz vatandaşı Meredith Kerchner cinayeti ile medyanın gündeminde aylarca kalan Perugia’da Romanyalı bakıcı Ofelia Bontiou (28), boğazı kesilerek işlenen bir başka cinayetin öznesiydi. Ofelia’nın katil zanlısı, kendisi gibi Romanya vatandaşı olan erkek arkadaşıydı.

Kadınlar gününde işlenen cinayetler, geçtiğimiz hafta Çizme’de haber gündeminde baş sıraya oturdu. İçişleri Bakanlığı kaynaklı yeni veriler, ülkede genel anlamda cinayetlerin sayıca azaldığını yansıtsa da kadın cinayetlerinde belirgin bir artış göze çarpıyor. 2012 yılında İtalya’da 528 cinayet işlenirken, bu rakam 2013’de 501’e geriledi.Oysa kadın cinayetleri temel alındığında 2012’de resmi kayıtlara göre 159 kadın cinayeti işlenirken 2013’de kadınları hedef alan cinayetlerin 177’ye tırmandığı dikkat çekmekte.

2014’ün ilk iki ayında 15 kadın cinayete kurban gitti. 2013’ün aynı döneminde 25 kadının öldürüldüğünü dikkate alan uzmanlar, kadın cinayetlerinin inişe geçtiğinden umutlansa da mart ayının ilk haftasında işlenen altı yeni cinayet, sorunun devam etmekte olduğunu ortaya koydu.

Erkekler neden birlikte yaşadıkları ya da bir dönem yaşamı paylaştıkları kadınları öldürüyor? Kadınları hedef tahtasına oturtan bu nefretin ardında neler saklı? Eşleri, yaşam arkadaşları, oğulları, erkek kardeşleri ve yeğenleri tarafından öldürülüyor kadınlar. Kadın cinayetlerini kendi uzmanlık alanlarını çerçevesinde çözmeye çalışanlar bu temel sorulara yanıt arıyor. İçişleri Bakanlığı kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin önünü kesmek adına ağır cezalar ve yaptırımlar getiren bir yasanın çıkarılması için çalışsa da, Çizme’de Silvana, Assunta ve Ofelia gibi onlarca kadın üç günde bir erkekler tarafından işlenen cinayetlerde can vermeye devam ediyor.