Roma operasında fırtına

Roma operasının 182 müzisyeninin işine önceki gün topluca son verildi. İtalya’nın tarihinde ilk defa bir orkestra ve bütün koro, opera kar etmediği ve borç batağına saplandığı gerekçesiyle eve gönderildi. Bu kolektif işten çıkarma kararının altında Roma’nın Demokrat partili belediye başkanı cerrah Ignazio Marino’nun imzası var.

Roma operasında günlerdir tırmanan gerilim “Aida”yı sahneye getirecek olan orkestra yöneticisi Riccardo Muti’nin istifasını vermesiyle gündeme oturdu. Bir imzayla 182 müzisyeni eve gönderen Roma Belediyesi yönetimi, “Avrupa’da Madrid’den Londra’ya birçok opera ve sanat kurumu kooperatif çatısı altında örgütlenerek kendi yağıyla kavruluyor. İtalya da bunu model almalı. Kültür kurumlarının yönetimi, devlet desteğinden arındırılarak dışarıdan ihalelere açılmalı diyor.

Roma operasında yaşanan derin kriz, rakamlara da yansıyor. Operanın geçtiğimiz aralık ayından bu yana kar etmediği, borç tutarının 30 milyon avroyu aştığı, yerel yönetimin “kooperatifleşerek yola devam edin” çağrısına opera personelinin grevlerle tepki gösterdiği, bu gelişmeler karşısında operayı destekleyen sponsorların kaçtığı, bu tablo karşısında Roma belediyesinin radikal bir kararla 182 müzisyeni işten çıkardığı belirtiliyor.

İtalya’da 2 binli yılların başlangıcından bu yana iş başı yapan hükümetler, kültür ve eğitime yeterli bütçe sağlamadı. Berlusconi döneminde başlayan erozyon liberal ekonominin kurallarını İtalya’da uygulamakla görevlendirilen teknik hükümetler döneminde devam etti. Şimdi İtalya’daki sosyal devleti çökertmek görevini üstlenen, Demokrat partinin lideri başbakan Matteo Renzi ile çöküş süreci hızlanarak devam ediyor. Elbette bu süreçte seslerini duyurmakta pasif kalan ve inisiyatif almaktan kaçınan sendikaların da büyük payı var.

Gençler arasında işsizliğin yüzde 50’lere ulaştığı İtalya’da hükümet “herkes kendi yağıyla kavrulsun!” diyor. Kültür sanat kurumlarında Roma operasıyla başlayan fırtınalı süreç, derin bir krizden geçen yazılı basın çalışanları için de geçerli. İşsiz yüzlerce gazeteciye bireysel sponsorlar bularak yola devam etmeleri öneriliyor. Sosyal devleti silen mantık nedeniyle İtalyanların büyük bir çoğunluğu artık tedavi de olamıyor. Milano, Roma gibi şehirlerde ulusal sağlık sistemiyle bir mamografi yaptırmak isteyenlere bir iki yıl sonrasına randevu veriliyor. Birçok sağlık hizmetinin aşamalı özelleştirildiği İtalya’da parası olana birkaç gün sonra da gelin deniyor.

Roma operasına geri dönersek yıllarını müziğe adayan 92 orkestra ve 90 koro çalışanı evlerine gönderildi. Roma yerel yönetimi liberal ekonominin öngördüğü reçetelere karşı çıkan müzisyenleri “isyankar” olmakla suçlayıp, sponsorları kaçırttıkları gerekçesiyle işten çıkardı. Ya bundan sonra? Roma operasının 2015 yılında yeni bir koro ve orkestrayla yola çıkması planlanıyor. Elbette operanın yönetimi dışarıdan açılacak ihalelerle bir kooperatife teslim edilecek. Yerel yönetim, “bir tür restorasyon”dan söz etse de sanatçıların haklarını korumakla görevli sendikaları pasif kalmakla eleştiren 182 müzisyen işsizler ordusuna eklenen bir başka kesim oldu. Kültür kurumlarını alışveriş merkezi gibi gören kafa değişmedikçe erozyon devam edecek görünüyor.

[email protected]

Roma operası ve orkestra
http://www.intelligonews.it/wp-content/uploads/2014/02/Banda-allOpera-di...

Riccardo Muti
http://www.intelligonews.it/wp-content/uploads/2014/02/Banda-allOpera-di...