‘Renzusconi’

Merkez solun temsilcisi Demokrat Parti, mayıs 2014’de gerçekleşecek seçimler öncesinde “seçim reformu” ve anayasanın yeniden düzenlenmesi konusunda Berlusconi ile masaya oturmaya karar verdi. Bu tercihin ardındaki isim, geçtiğimiz 8 aralıkta Demokrat Parti’nin sekreteri seçilen, genç politikacı, Matteo Renzi.
Matteo Renzi, 39 yaşında. 2009’dan bu yana Floransa’nın belediye başkanlığını yürütüyor.

Yaşlı siyasetçilerden yorulan İtalya’da kimileri Renzi’nin politik ortama can katacağına inansa da Demokrat parti liderlerinin yirmi yıldır yaptıkları gibi Matteo Renzi de seçim reformu konusunda Berlusconi’yle masaya oturmakta sakınca görmedi. Üstelik Silvio ile ülkenin geleceğini ilgilendiren birçok konuda uyum içinde çalıştıklarını ifade etti.

Demokrat partinin karnesine baktığımız zaman Matteo Renzi’nin Berlusconi’yle reformlar konusunda görüş alışverişinde bulunması hiç de şaşırtıcı değil elbette. Matteo Renzi’yi “Brenzi” ya da “Renzusconi” diye ananlar olsa da Floransalı siyasetçinin İtalya’nın sorunlarını vergi kaçırdığı gerekçesiyle mahkum edilen ve siyaset yasağı getirilen Berlusconi’yle çözmek için yeşil ışık yakmasını kimse yadırgamıyor.

Demokrat partinin sekreteri Matteo Renzi ile Forza İtalia’nın lideri Silvio Berlusconi cumartesi akşamı Demokrat Parti’nin başkentteki merkezinde ikili bir toplantı yaptı. Bu görüşmenin ardından bir açıklama yapan Renzi, Berlusconi’yle her konuda uyum içinde olduklarını dile getirerek anayasanın mimarisi ve yeni seçim yasası konusunda birlikte çalışabileceklerine işaret etti.

Forza İtalia gibi zıt kutuptaki bir siyasi partinin lideriyle ülkenin geleceğini tartışan Renzi bir yana Berlusconi de sağ cephede Gianfranco Fini, Pierferdinando Casini gibi kendisini hedef alan düşman kardeşler yerine, sol cephedeki genç rakibi Matteo Renzi’yle masaya oturmaktan hoşnut olduğunu ifade etti.

Matteo Renzi’nin İtalya’nın geleceği konusunda Berlusconi’yle çalışmak için kollarını sıvaması Demokrat parti içinde sarsıntıya neden oldu. Letta ve Bersani’nin destekçileri bu işbirliğinden rahatsızlar. Renzi’nin bugün Berlusconi’nin seçim yasası konusunda savunduğu değerler konusunda parti içinde bir oylama yapılmasını istemesi durumunda Demokrat parti içinde istifaların gelmesi bekleniyor.

Çizme’de siyaset dünyasındaki belirsizlik elbette ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Medya ekonominin küçük de olsa büyümeye başladığını yazsa da başka kaynaklar bu bilginin doğru olmadığını yansıtıyor. Avrupa Birliği, Enrico Letta’nın başında olduğu hükümeti “özelleştirme politikalarının” tez elden hayata geçirilmesi konusunda sıkıştırırken, AB’nin ekonomik reçetelerinin uygulanmasını istiyor. İtalya’da hükümet, AB’nin zorladığı uygulamaları gerçekleştirmeye yanaşmazsa bir başka tehdit, Çizme’ye aktarılacak yatırımların ve kaynakların durdurulacak olması. Böylesi bir ortamda Genç Matteo ile yaşlı Silvio, ülkenin geleceğini değiştirecek yeni bir anayasa için kolları sıvamaya hazırlanıyor.