1943 ekiminde İtalya’dan Almanya’ya 1.023 Musevi götürülmüş kişilerden ancak 17’si Çizme’ye sağ dönebilmişti.

Nazilerin Kurbanı Çocuklar... Şekerli Irkçılık

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR-İTALYA Yazıları

16 Ekim 1943 günü İtalya’dan trenlere bindirilerek Almanya’daki Auschwitz toplama kampına gönderilen 288 İtalyan Musevisi çocuğun ölüm yolculuğu öncesi çekilen son fotoğrafları ve kısa yaşam öyküleri sanal ortamda oluşturulan bir mezarlıkta yayımlandı.

İtalya’daki Çağdaş Musevi Dökümentasyon Merkezi (Cdce) arşivinden 66 yıl sonra ilk kez günışığına çıkarılan fotoğraflarda son kez yaşama bakan bu çocuklardan ancak biri İtalya’ya sağ dönebilmiş, geri kalanlar götürüldükleri toplama kampında öldürülmüştü.

Dökümentasyon merkezi yöneticileri, son yıllarda Nazi soykırımının neredeyse masum kılınmak istendiğine ve Nazi destekçilerinin bir dönem söylediği şarkıların sanal ortamda yayınlandığına ve özellikle gençlerden ilgi gördüğüne dikkat çekerek, Roma’da 1943 yılında ailelerinden koparılarak ölüme götürülen yüzlerce çocuğun anısını, sanal ortamda, kutsal bir çerçevede yaşatmak istediklerini aktarıyor.

1943 ekiminde İtalya’dan Almanya’ya 1.023 Musevi götürülmüş bu kişilerden ancak 17’si Çizme’ye sağ dönebilmişti. “Parçalanmış Gelecek: Naziler Çocuklara Karşı” adlı araştırmaya imza atan Lidia Beccaria Rolfi ve Bruno Maida, “Nazi soykırımının en sarsıcı yanı 0-20 yaş grubunda 1.541 çocuk ve gençin yaşamını yitirmesiydi. Bunlardan 115i’ birkaç aylık ya da günlük bebeklerdi ” diyor belgeler ve soluk fotoğraflara bakarak.

Faşist Naziler’in kurbanı olan İtalyan Musevileri ve çocukların anısını yaşatmak adına gerçekleştirilen proje, çok genç yaşta yaşama veda eden bu kişilere kısa yaşam öyküleri ile birlikte bir kimlik kazandırmayı hedefliyor.

Nazilerin öldürdüğü ve yıllarca arşivde korunan İtalyan Musevileri’nın anısını yaşatmak amacıyla oluşturulan sanal mezarlık www.cdec.it/voltidellamemoria adresinde ziyaret edilebiliyor.

Nazilerin sorumlusu olduğu bu dramatik dönemin ardından neredeyse 70 yıl geçmesine karşın farklı olanı hedef alan Nazi ruhu kendini zaman zaman hissettirmeye devam ediyor, Geçtiğimiz günlerde İtalya’da yaşanan bir başka gelişmeyi sizlere aktarmak istiyorum.

Kuzey İtalya’da kafelerde ayak üstü içilen espresso ve kappucino ile birlikte müşteriye verilen küçük şeker paketleri üzerinde yazılı Musevi karşıtı fıkra, tepki ve tartışmalara neden oldu. Şekerler üzerinde basılı fıkrada, ‘Bir Alman ve Musevi koşsalar yarışı kim kazanır? Koşmaya başladığı an Musevi’yi yakacak olan Alman’ yazdığını farkeden bir grup vatandaş üretici firmayı protesto etti.

İlk kez kuzeyin demokrat ve solcu şehri olarak tanınan Emilia’da bir grup vatandaşın dikkatini çeken ve ardından birçoklarının protesto ettiği fıkraya tepkiler gitgide büyüse de, fıkranın basıldığı şekerler kuzey kentlerindeki tüm barlara çoktan dağıtıldı.

Şeker paketlerinin hemen toplanmasını öneren vatandaşlara karşın şekerlerin kafelere dağıtımını üstlenen firma yöneticisi Ferruccio Sforacchi , “Bu yönde ilk uyarı geldiğinde depoda bulunan tüm şeker paketlerinin dağıtımını durdurdum. Ama kuzeyde birçok şehirde dağıtılan şekerler için artık yapılabilecek bir şey yok. Tek dağıtıcı firma biz değiliz. Ayrıca bu şekerler üzerine onlarca başka fıkra da basıldı. Gözden kaçmış” demekle yetindi.

Musevi düşmanlığı yapan fıkranın basıldığı şekerleri üreten Como’daki System Pack firması yöneticileri ise şimdilik yorumda bulunmaktan kaçınıyor. Bakalım System Pack önümüzdeki günlerde düzenleyeceği basın konferansında kendini nasıl savunacak?