Kuzeyin yoksul çocukları

Milano’nun başkenti olduğu Lombardiya bölgesinde, 10 çocuktan 1i’ yoksul. Save The Chidren’ın raporuna göre Kuzey İtalya’da yoksul çocukların sayısı 150 bine tırmandı. Ekonomik krizle mücadele eden İtalya’da çocuklar ve ergenlerin yeni yoksullar içinde önemli bir grup oluşturduğuna dikkat çeken rapor, kuzey bölgelerinden Lombardiya’da kaygı uyandıran bir tabloyla karşı karşıya gelindiğini duyurdu.

Save The Chidren’ın raporu tarihi ve kültürel zenginlikleri, farklı seçenekler sunan yöresel mutfağı ve yaratıcılığıyla tanınan İtalya’da yoksul çocukların, aylık bütçenin bin 200 avroyla sınırlı kaldığı ailelerde yaşadıklarını yansıtıyor. Dar gelirli bu aileler, mutfakta kısıntı yapmak zorunda kaldıklarından çocuklar yeterince beslenemiyor. Hamur işlerine ağırlık veren bir beslenme modeli uygulandığı için Çizme’de 8-9 yaş grubundaki çocukların 18,5’i normal kilonun üzerinde, yüzde 6’sı ise obez.

İtalya’da ekonomik kriz, aileleri bir tek mutfakta kesintiye gitmekle baş başa bırakmıyor, son birkaç yıldır ülke gündemine oturan bir başka sorun ortaokuldan sonra gençlerin eğitimi terk etmesi. Bu seçimde ailelerin yoksulluğu, gelecek ve iş bulamama kaygısı öne çıkıyor. Kuzeyde Lodi, Pavia, Brescia, Varese ve Cremona gibi şehirlerde okulu terk eden gençlerin sayısı tırmanıyor. Anne babanın işsiz olduğu ya da bir tek kişinin gelirine bağlı yaşanan ailelerde çocuklar okula devam edemiyor.

Save The Chidren İtalya’nın Yöneticisi Valerio Neri, yoksul ailelerin çocuklarının krizin faturasını en ağır şekilde ödediklerine dikkat çekerek siyasetçilerden bu soruna acil çözüm getirmeleri çağrısında bulunsa da işsizliğin tırmandığı İtalya’da, Noel ve yılbaşı tatili öncesinde vatandaşlar umutsuz.

Milano’da ayın sonunu getiremedikleri için belediyeden yardım talep edenlerin sayısının yüzde 300 arttığı dile getiriliyor. Dış borcun 2 bin 085 milyar avroya dayandığı Çizme’de, hükümet yoksulluğa karşı herhangi bir çözüm getirmenin çok uzağında.