Kriminal roman

Silvio Berlusconi’nin can dostu, yatırımcı ve eski senatör Marcello Dell’Utri, Beyrut’ta tutuklandı. Palermo savcılığının soruşturması Dell’Utri’nin 1974 mayısında Milano’da mafya örgütü Cosa Nostra’nın yöneticileri ile masaya oturduğunu gün ışığına çıkarmıştı. . Berlusconi’nin kurucusu olduğu Forza Italia’dan önce Popolo della Liberta’dan 1993-1994 yıllarında senatör seçilecek olan Dell’Utri, mafya yöneticileri ile siyasi ve ekonomik konularda işbirliği yapıyordu. O dönemde Berlusconi’nin sahibi olduğu Fininvest şirketi adına mafya destekli sponsorluklar sağlıyordu. Sözün kısası Berlusconi’nin sağ kolu Marcello dell’Utri, önce yatırımcı ardından siyasetçi kimliğiyle Palermo-Milano arasında mafya örgütleriyle her türden iletişime yön veriyordu.

Palermo savcılığı, 25 mart 2013’de Marcello Dell’Utri’yi mafya örgütleriyle Silvio Berlusconi arasındaki iletişim trafiğini sağladığı iddiasıyla yedi yıl hapis cezasına mahkum etti. Bu kararın ardından Palermolu yatırımcı kayıplara karıştı. Palermo anayasa mahkemesi, Dell’Utri’yi “kaçak” ilan etti. İşte bu sürecin ardından eski senatörün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta interpol tarafından konakladığı otelde gözaltına alındığı haberi geldi.

Berlusconi’yle Milano’da üniversiteye devam ettiği yıllarda tanışmıştı Dell’Utri. Berlusconi gibi yayın ve kültür dünyasında etkin medyatik bir kişilikti. Nadir kitaplar konusunda tanınan bir koleksiyoncuydu. Milano’da kaynak yetersizliği nedeniyle kapısına kilit koymak zorunda kalan Senato kitaplığının kurucusuydu. 2007’de dönemin Milano belediye başkanı Letizia Moratti, Dell’Utri’yi Milano Lirik Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğine getirmişti.

Aynı yıl ekim ayında Milano’da ücretsiz dağıtılan E-polis gazetesini kurdu. 2010 yılında Pier Paolo Pasolini’nin kaleme aldığı, ölümünün ardından çalındığı iddia edilen “Petrol” adlı kitabın kayıp yapraklarının koleksiyonunda olduğunu öne sürdü. Dell’Utri bu bölümü Milano Nadir Kitaplar sergisinde sergileyeceğini duyursa da, “Petrol”ün çalıntı yaprakları hiçbir zaman gün ışığına çıkmadı.

Mussolini’ye olan sempatisini her fırsatta dile getiriyordu Marcello Dell’Utri. 11 şubat 2007’de artık hayatta olmayan bir direnişçiden Mussolini’nin kaleme aldığı günlükleri satın aldığını duyurdu. Ancak uzmanların yorumları, bu günlüklerin özgünlüğüne gölge düşürdü.

Yolsuzluk ve vergi kaçırmak iddialarıyla yargılanan ve mahkum edilen Silvio Berlusconi ile mafya-devlet arasındaki karanlık ilişkiler trafiğine yön veren dostu Marcello Dell’Utri’nin yolları bir şekilde kesişti. Marcello ve Sivio’nun öznesi olduğu öyküler zinciri, günümüz İtalyası’nda “kriminal bir romanı” anımsatıyor.

Marcello Dell’Utri, hasta olduğunu öne sürerek İtalya’ya döneceği mesajını verirken, bir kez daha dört ayak üzerine düşen Berlusconi, hapise girmekten kurtuldu. Cezasını bir yaşlılar evinde yarım gün hizmet vererek ödeyecek Berlusconi. Kurucusu olduğu Forza Italia partisi sondajlarda düşüş gösterse de, 80’e merdiven dayayan Berlusconi siyaset sahnesini terk etmek niyetinde değil.