Kadın cinayetleri

İtalya kadın cinayetlerinde Türkiye’yi aratmıyor. Geçtiğimiz 2013 yılında 103, 2012’de 93 kadın cinayete kurban gitti. Çizme’de kadınları hedef alan cinayetlerin önünü kesmek için ekim ayında yürürlükteki yasa değiştirilse de, 2013 kadınlar açısından bir başka karanlık yıl oldu.

Medya ve çeşitli kurumlar, hızla tırmanan kadın cinayetlerine büyüteç tutmak için çaba gösteriyor ama ölümlerin önü kesilmiyor. Bu durumu dikkate alan La Stampa gazetesi, iki yıldır eşleri, erkek arkadaşları ve kardeşlerinin hedef alarak öldürdüğü kadınlar konusunda istatistiki bir soruşturma yürütüyor.

Bu araştırma çerçevesinde gazeteler, web siteleri ve ajanslara yansıyan veriler değerlendiriliyor. Gazetecilerin yön verdiği bu araştırma, kadın cinayetlerinde resmi verilerin yanı sıra gözden kaçan başka ayrıntılara dikkat çekerken, cinayetlerin ardında saklı öyküleri ve kadın katillerinin profillerini sunuyor okura. Geçtiğimiz 2013’te La Stampa’nın mimarı olduğu gözlemevi, Çizme’de 103 kadının cinayete kurban gittiğini ortaya koydu. 93 kadının öldürüldüğü 2012 yılına oranla bir artış dikkat çekiyordu.

Kadın cinayetleri Çizme’de bölgesel açıdan değerlendirildiğinde homojen bir dağılım yansıtsa da ekonomik yönden görece daha iyi durumdaki kuzeyde çok sayıda kadının öldürüldüğü gözleniyor. Rakamlar 2013 boyuca kuzeydeki çeşitli bölgelerde 39, orta İtalya’da 30, güneyde ve adalarda 34 kadının yaşamını yitirdiğini yansıtıyor. Oysa 2012’de kuzey İtalya’da cinayete kurban giden kadınların sayısı 53’le ifade edilirken, orta İtalya’da 11, güneyde ve adalarda 29 kadının öldürüldüğü gözleniyor.

Aylar dikkate alındığında kadın cinayetleri açısından ağustos ve eylül aylarında ilginç bir kesişme dikkat çekiyor. Örneğin ağustos 2013’te 1, 2012’de 6 kadın öldürülürken, eylül 2013’te 10, 2012’de 7 kadının öldürüldüğü görülüyor. Bir başka ayrıntı, 2013’ün son aylarında 2012’nin aynı dönemine oranla daha çok sayıda kadın cinayetinin işlendiğini ortaya koyuyor.

Kadın ölümleri bir Akdeniz ülkesi olan İtalya’da kültürel ve sosyal bir sorun diye algılanıyor. Cinayetlerin önünün, katillere ağır cezalar getiren yasalarla değil, ülkede baskın gelen kültürün değiştirilmesiyle kesilebileceği tartışılıyor.

La Stampa’nın kadın cinayetlerine büyüteç tutan araştırmasının ardında nice öykü gizli. 5 Ocak 2013’te intihar ederek yaşamına son veren, ölümü “cinayet diye soruşturulabilir mi?” diye tartışılan 14 yaşındaki Carolina Picchio’nun hikayesi gibi. Carolina 2012 aralığında bir grup erkek arkadaşının tecavüzüne uğradı. Ardından genç kızın videoya kaydedilen görüntüleri, sosyal paylaşım sitesi Facebook’da yayımlandı. Novara’da yaşayan Carolina, evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi.

Carolina’nın ölümü 2013 Ocağında kayıtlara “intihar” diye geçti. Kadın cinayetlerini inceleyen uzmanlar, şimdi arkadaşlarının tecavüzüne uğrayan ve bunalıma giren genç kızın intihara sürüklenmesini bir tür “cinayet” diye tartışıyor. Carolina’ya tecavüz eden gençler, mahkemece mahkum edilseler de, davanın bir tek tecavüz değil “cinayet” iddiasıyla da yeniden görülmesi gündemde.