Hasta İtalya

Avrupa parlamentosu milletvekillerinin seçiminde yaşlı kıtada aşırı sağın yükselişini izleyen İtalyanlar, aynı gün gerçekleşen yerel seçimlerde oylarını Demokrat partiden yana verdi. Çaresizlik ortamında kime oy verecekleri konusunda son dakikaya kadar karasız kalan vatandaşlar, “kötünün iyisi” mantığıyla Matteo Renzi’yi ödüllendirdi.

Banca Italia ve Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2014 raporları, “hasta bir İtalya”ya vurgu yapıyor. Rakamlar, son yedi yılda 1 milyon kişinin işini yitirdiğini, 3 milyon ailenin ekonomik güçlük içinde olduğunu, işsizlerin sayısının 6 milyona tırmandığını, gençlerin yurt dışına kaçtıklarını, 15-29 yaş grubundaki 2 milyon 435 bin gencin ne çalıştıklarını ne de öğrenim gördüklerini, göçmenlerin de iş bulamadıkları için ülkeyi terk ettiklerini ortaya koyuyor.

İtalya şu anda Avrupa’da ekonomik eşitsizliğin doruk noktasına ulaştığı ülkeler arasında birinci sırada. 6.3 milyon kişi yeni bir iş arayışında. Matteo Renzi’nin liderliğindeki Demokrat parti, bu darboğazı ekonomik yaptırımlar ve “jobs act” politikasıyla aşacağını düşünse de yoksulluk sınır tanımıyor. İtalya’nın tarihinde işsizliğin bu noktaya ulaşmadığına vurgu yapılıyor. İş arayan ancak bulamayan 1 milyon 427 kişinin ise umutsuzluk nedeniyle artık iş de aramadığı belirtiliyor.

Hasta İtalya’da bir başka kırılgan kategori, 50 yaş kuşağı. Bu grup içinde 1 milyon kişi işsiz durumda. İstatistiklerde işleri olduğu gözlenen geri kalan 50’likler ise açlık sınırındaki aylıklarla emekli olmayı bekliyor.

Veriler 2008-2013 yılları arasında tek gelir kaynağının kadınlar olduğu ailelerin yüzde 34.5 arttığına işaret ediyor. Çalışan kadınların sayısı 2.3 milyon ile ifade edilse de, kadınların bir yılla sınırlı geçici sözleşmelerle, düşük ücretler karşılığında işler yaptıkları dikkat çekiliyor. Son beş yılda birçok ailede çocuklarının bakımını üstlenemeyen anne ve babaların sayısının 530 bini aştığına vurgu yapılıyor.

Tablo oldukça karamsar. Bu yönde yurt dışına kaçmak kaçınılmaz bir seçim İtalya’da. 2012’de 15-34 yaş grubunda 26 bin genç şansını yurt dışında aramak adına İtalya’yı terk etti. Son beş yılda Çizme’yi ardında bırakan gençler 100 bin diye ifade ediliyor. Hızla tırmanan dış göçe karşın 1960’larda güneyden kuzeye yaşanan iç göç ise artık durma noktasında.

Gelecekleri konusunda kaygılanan İtalyan gençleri artık ne evleniyor ne çocuk yapıyor. 2013 rakamları İtalya’da 515 bin bebeğin dünyaya geldiğine, son beş yılın rakamları ile karşılaştırıldığında 64 bin oranında bir düşüş göze çarpıyor. Çizme’de İtalyan kadınlara oranla daha çok çocuk yapan göçmen kadınlar arasında da çocuk oranının düştüğü gözleniyor.

Yoksulluk Çizme’de mutfağı da vurdu. Coldiretti’nin raporuna göre geçtiğimiz 2013’de yoksullara aş dağıtan kurumların önünde sıraya girenlerin sayısı 400 bine tırmandı. Coldiretti’nin yöneticisi Roberto Moncalvo’nun sunduğu rapor, en çok çocuk ve yaşlı nüfusun olduğu ailelerin krizden olumsuz etkilendiklerini ortaya koyuyor. Beş yaşın altındaki yoksul çocukların güneyde Campania bölgesi ile Sicilya’da yaşadıkları, 10 aileden 4’ünün işsiz olduğu güneyde krizin en çok çocukları etkilediği göze çarpıyor . İtalya’nın tarihinde yoksulluk ilk kez bir tek güneyin sorunu değil, artık varlıklı kuzey de yoksul.