Grip aşısı korkusu

İtalyan medyası dün grip aşısının ardından yaşanan dört şüpheli ölümü gündemine aldı. Sicilya ve Molise’deki ilk ölüm haberlerinin ardından Sağlık Bakanlığı Novartis’in üreticisi olduğu “Fluad” grip aşlısının satışını önlem gereği durdurdu. Novartis yöneticileri, aşıların sağlıklı olduğunu öne sürse de dün İtalya’nın başka şehirlerinde aşı yaptırdıktan sonra yaşamını yitirdikleri belirtilen kişilerin sayısı 11’e tırmandı.

Şu aşamada Fluad marka grip aşısı ile Çizme’de yaşanan ölümler arasında doğrudan bir ilişki kurulmasa da Sağlık Bakanlığı Sicilya’dan Termoli’ye Lecce’den Parma’ya Prato’dan Como ve Roma’ya kadar uzanan vakaları yakından takip ediyor. 

İtalyan İlaç Ajansı, geçtiğimiz 27 kasımda grip aşısının ardından 48 saat içinde can veren hastaların Fluad’ın “142701” ve “143301” kodlu aşılarını yaptırdıklarını açıkladı. Bu koda sahip aşıların eczanelerde satılmadığı, aile hekimleri ve polikliniklere dağıtıldığı ve bir tek İtalya’da kullanıldığı, yurt dışına satılmadığı ifade edildi.

Şimdilik risk yok

Ancak şüpheli ölümler 11’e yükselince Sağlık Bakanlığı, önlem gereği kullanılan aşılardaki başka kod numaralarının da izlenmesini kararlaştırdı. Liguria, Lazio ve Toscana gibi bölgelerde yerel yönetimler Fluad grip aşısının satışını durdururken, şüpheli ölümlerin artması durumunda nasıl bir strateji izleneceği tartışılıyor. Novartis’in Siena’daki fabrikasında üretilen ve Toscana bölgesinde 60 bin kişinin aşılandığı Fluad’ın ölümler konusunda sorumlu olup olmadığı şu aşamada belirsiz.

İtalyan İlaç Ajansı’nın (AİFA) yöneticisi Luca Pani, “Adı geçen aşı ile ölümler arasında doğrudan bir bağ kurulamasa da biz önlem gereği aşının satışını durdurduk” diyor. “Aşının tehlikeli olduğunu düşünmüyorum, ben ve ailem de aşı yaptırdık.” diye ekliyor. Pani, Novartis’in ürettiği Fluad’ın ve genel anlamda aşıların güvenli olduğu ve hiçbir risk taşımadığı görüşünde. Şu aşamada aşı ile ölümler arasında doğrudan bir bağ olmadığı düşünülüyor, ölümlerde aşının rolünü sorgulamak için en az 80 kişinin can vermesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

Toscana bölgesinde 60 bin vatandaş şüpheli kodlarla anılan aşılarla aşılandıkları gerekçesiyle yerel yönetimin sağlıktan sorumlu yöneticisi Luigi Marroni, bir soruşturma başlattı. Fluad’ın şüpheli kodlarına sahip aşıları koruyucucu önlemlerle incelenirken Çizme’de ölümlerin artması durumunda başka kodlardaki aşıların da araştırılacağı vurgulanıyor. 

Resmi makamlar ölümler sayıca az olduğu gerekçesiyle vatandaşları bu aşamada paniklendirmekten kaçınırken, gazeteler ve televizyonlar, grip aşısı ve şüpheli ölümleri medyatik bir haber olarak görme eğiliminde. Çizme’de şimdilik tek gerçek, Fluad’ın 12 bölgede 500 bin adet aile hekimleri ve polikliniklere dağıtıldığı yönünde.

Rakamlarla noktalarsak grip, her yıl dünyada 500 bin kişinin ölümüne neden oluyor, grip aşısı üretmek için görev gören laboratuarların sayısı ise, 100 bin. İtalya’da bu kış mevsiminde 4 milyon vatandaşın gribe yakalanacağı, ocak ayında salgının doruk noktasına ulaşacağı sanılıyor. Çizme’de her yıl üretilen grip aşısı dozu ise 12-14 milyon. 

[email protected]