Borç kapıya dayandı

Portekiz, Katalan sanatçı Miro’nun 85 yapıtını içeren koleksiyonun Banca Portugues’in ulusallaştırılmasından sonra gündeme oturan 1.8 milyon avro tutarındaki borç açığını kapatabilmek için 4-5 şubat günlerinde Christie’s müzayede evinde satışa çıkarılmasını tartışırken, İtalya’nın yeni yılda deflasyon tehlikesiyle karşı karşıya gelebileceği vurgulanıyor.

Çizme 2014’ü özelleştirmeler paketiyle karşılamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta Enrico Letta yönetimindeki hükümet, ilk aşamada Posta ve Uçuş Hizmetleri Ulusal Şirketi’nin (Enav) yüzde 40 düzeyinde özelleştirilmesine kara verdi. Özelleştirme girişimlerinin en hızlı biçimde bu yılın sonuna kadar tamamlanması ve başka devlet kurumlarının da bu operasyon içinde yer alması öngörülüyor.

Avrupa Birliği’nin İtalya’nın yerine getirmesini istediği ödevler çerçevesinde hayata geçirilmeye başlanan özelleştirme paketinin İtalya’yı daha da yoksul kılacağı vurgulanıyor. Ekonomist Cassella, Monti hükümetinin bankalar ve bankerleri gözettiğini, Monti’nin ardından işbaşı yapan Letta hükümetinin ise AB’den gelen direktifleri birebir hayata geçirerek İtalya’yı ekonomik yönden riskli bir noktaya taşıdığına işaret ederek, Arjantin’in tersine Çizme’yi enflasyon değil deflasyon tehlikesinin beklediğine vurgu yapıyor.

İtalya için öngörülen özelleştirme girişimleri ile hükümet, 12 milyar avro gelir sağlanacağının düşünü kurarken dış borç açığı 2.068 milyar avroya tırmanan ülkede özelleştirmelerden elde edilecek rakamın hiçbir şeye yaramayacağı dile getiriliyor.

Ekonomi dünyasındaki kara tablo bir yana Çizme, ilkbaharda gidilecek olan AB ve ulusal seçimler öncesinde büyük bir karmaşanın içinde. Demokrat partinin içindeki bölünmeler, genel sekreter Matteo Renzi ile Forza İtalia partisi lideri Silvio Berlusconi arasında seçim yasası ve reformlar paketi için filizlenen işbirliği, İtalya’da solun içine düştüğü derin krizi daha da çıkılmaz kılıyor.

İtalya’da özelleştirme konusu 1992’den bu yana tartışılıyor. O dönemde Çizme’nin dış borcu 850 milyarla ifade edilirken şimdi 2.068 milyar avroluk bir borç gündemde. Geçtiğimiz yıllarda Portekiz’e dönersek, sosyalist hükümetin yönetimde olduğu 2008’de satın alınan Miro koleksiyonunun, ülkenin borçlarını kapatmak adına satılacak olmasına sosyalistler ve komunistler karşı çıkarken, İtalya’nın hangi kültürel zenginliklerini vitrine çıkaracağı merak konusu. Sırada kaderine terk edilen Pompei antik kenti, güneyde göç nedeniyle boşalan tarihi kasabalar, bazı adalar olabilir.