Bolzano’dan 
Lampedusa’ya protesto

Kamyon sürücüleri, hayvan yetiştiricileri, işsizler, öğrenciler İtalya’da bir hafta süreyle yaşamı durdurmak için harekete geçme hazırlığında. Kuzey güney ekseninde ulusal çapta düzenlenecek bu protesto, Enrico Letta liderliğindeki hükümet ile Avrupa Birliği’nin güttüğü politikalara karşı düzenleniyor.

Kuzeyde Bolzano’dan güneyde Lampedusa’ya kadar uzanan protesto zincirinin mimarı, “Movimento dei Forconi”. Otoyollarda trafiğin akışını kesen bu protestoya katılanlar, “Bizleri açlığa mahkum ettiler, bir ülkenin kimliğini yok ettiler ve genç kuşakların geleceğini çaldılar.” diyerek yola çıkıyor. İtalya’da önceki teknik hükümetin uygulamalarına devam eden Letta hükümeti bir yana, Avrupa Birliği ve ortak para birimi avro da protestonun hedefinde.

Çizme’de yaşamı durduracak protesto, sosyal paylaşım sitelerinde organize edildi. Kamyon sürücüleri, çiftçiler ve işsizlerin öznesi olduğu “Movimento dei Forconi” gelişmelere sessiz kalan İtalya’nın sesi olmayı odaklıyor. “Devlet, bizi yönetenleri seçme olanağı tanımıyor. Halk vergilere boğulurken iflas eden şirketler müzayedelerde son buluyor. Ülke hâlâ özürlülere verilmesi gereken desteği tartışıyor” diyor hareketin Sicilya sözcüsü Mariano Ferro.

Bu açıdan 9-13 aralık günlerinde ülke çapında gerçekleşmesi tasarlanan protestonun barışçı ve demokrat bir tepki olamayacağını aktarıyor.
Hareketin sözcüleri İçişleri Bakanı Angelo Alfano’yu protesto konusunda uyardıklarını dile getirseler de, bu protesto yasal çerçevenin dışında kabul ediliyor.. “İtalyan devletinin halka yaptıkları yasal mı? Sicilya’da insanlar yaşamlarına son veriyor. Bunun önü alınmalı.” diyorlar.

Vatandaş, önceki yerel seçimlerde siyaset sahnesinde bir alternatif olmadığı için beklenmedik düzeyde oy alan Beş Yıldız Hareketi’nin popülist lideri Beppe Grillo’dan da yoruldu ve düş kırıklığına uğradı. Protestonun mimarları da başlangıçta Grillo’yu destekleseler de artık güvenmiyorlar. Önümüzdeki ilkbaharda yerel seçimlere gidecek olan İtalya’da Beş Yıldız Hareketi’nin liderinin de öteki siyasetçilerden farklı olmadığını düşüncesinde protestocular.

Sicilya adasında harekete geçen “Movimento Forconi”, 2011 yılında tarım bakanı Saverio Romano’nun Avola’yı ziyaretinde doğdu. Bakana doğal çevre, tarım ve enerji sektörüne yönelik isteklerini dile getiren sözcüler bir yıl içinde dikkat çektikleri konulara çözüm getirilmediğini görünce 16 Ocak 2012’de adadaki bütün yollarda ulaşımı durdurarak seslerin duyurmaya çalıştı.

Çiftçiler, balıkçılar, kamyon sürücüleri, vatandaşlar, işsizler, esnaf ve öğrencilerin katıldığı bu protesto, teknik Monti hükümetini ve dönemin Sicilya yerel yöneticisini hedef alıyordu. Bu ilk protestoda istasyonlar benzin satışını durdurduğu için araçlar yollarda kaldı, ulaşım durma noktasına geldi, süpermarketlerin rafları boşaldı. Protesto zinciri, şimdi adanın sınırları dışına çıkarak bütün Çizme’ye ulaşmayı hedefliyor..