‘Avrupa Cephesi’

Giovanni Feola, Suriye İçin Avrupa Cephesi hareketinin Roma temsilcisi. Aynı zamanda önümüzdeki yerel seçimlerde aşırı sağcı militanları bir araya getiren Casa Pound’dan aday. Bir başka aktivist Matteo Caponetti ile birlikte Suriye’ye “dayanışma” adı altında düzenlenen ziyaretlerin içinde yer aldı. Feola ve Caponetti, Avrupalı aşırı sağcı aktivistleri bir çatı altında buluşturan “Avrupa Cephesi” hareketinin İtalya’daki iletişim adresi.

Matteo Caponetti’nin siyasi faaliyeti bir tek ülkesi İtalya ile sınırlı değil. Avrupa Cephesi’nin Suriye’ye yönelik etkinliklerinde yurt dışı faaliyetlere de yön veriyor Caponetti. İnternet sitesinde “Ölünceye kadar faşist olmanın hazzı” diye yazan Fransız yazar Robert Brasillach’ı vitrine çıkaran Zenith derneğinin aktivisti aynı zamanda.

Suriye İçin Avrupa Cephesi’nin militanları, geçtiğimiz yıl 30 ağustosta Suriye halkıyla dayanışma adına Şam’a gitti. Feola ve Caponetti, Corriere della Sera gazetesinde yayımlanan bir haberde Avrupa Cephesi hareketinin Yunanistan temsilcisinin Amerika, Türkiye, İsrail ve bazı Arap ülkelerinin Suriye’de yaşayan azınlık nüfusu, etnik bir temizlik adına yok etmeyi planladıklarını aktardığını paylaştı.

Giovanni Feola Polonya’dan Yunanistan’a kadar onlarca Avrupa ülkesinden aşırı sağcı militanları buluşturan bu hareketin siyasi bir çizgisi olmadığını, Arap Baharı ile gündeme gelen tartışmalar sırasında yıllardır İtalya’da yaşayan Suriyeliler ile iletişime geçen İtalyan sağının sanal ortamda tanışmasıyla şekillendiğini aktarıyor. Suriye halkına destek olmak için 2013 martında Suriye’ye giden bir grup sağcı aktiviste Polonya’dan Nazi ideolojisini savunan derneklerin de destek verdiğine dikkat çekiliyor.

İtalyan Komunstleri’nin eski senatörü, emperyalizm ve siyonizm karşıtı Fernando Rossi, “Finans dünyasının devleri gezegene hakim olmak adına ulusları, onların kültürlerini, askeri ve ekonomik güçlerini yok eden savaşlarla besleniyor.” diyor. İtalyan aşırı sağının ideologlarından Gabriele Adinolfi, Suriye’ye yönelik harekette İtalyan radikal solu ve aşırı sağının işbirliği yaptığını da anlatıyor.

Avrupa Cephesi’nin Suriye halkıyla dayanışma iddiasıyla Şam’a yaptığı ziyaretlerin İtalya ayağında çoğunluğunu Casa Pound gibi aşırı sağcı hareketlerin içinde yer alan aktivistler yer alıyor. Tablo bir hayli karmaşık. Roma, İtalyan sağcı aktivistlerin önemli kalelerinden biri. Ukrayna’daki gelişmeleri izleyen Avrupa aşırı sağı, gerçekleri yazmayan medya, bankalar, finans dünyasının devleri ve İsrail’e karşı işbirliği içinde. İşsizlerin sayısının 4 milyona doğru tırmandığı Çizme, aşırı sağcı hareketlerin kıvılcımlandığı ülkelerden biri konumunda.