Yüzde 44

Arka ayaklarının üzerine kalkmış bütün sevimliliğiyle objektife bakan kedi yavrusunun hemen altında şöyle yazıyor: “Oyları o çaldı”.

Seçim yolsuzlukları, bu tip esprili fotoğraflarla günlerdir sosyal medyanın gündeminde. Haziran yaratıcılığının seçim versiyonunu yaşıyoruz.

Kedi sevimli ama Enerji Bakanı için aynı şeyi söyleyemiyoruz.

Bütün riyakarlığı ile “kedidir kedi” diyor ya sırıta sırıta…

“Pes” bile diyemiyoruz.

***

Efendim AKP yüzde 44 almış. CHP ile MHP’nin toplamı AKP’yi yakalamış. Cumhurbaşkanlığı için bu oranlar yeni ittifakları gündeme getirirmiş.

Analiz üzerine analiz…

Oysa ülkenin dört bir tarafından seçim hileleriyle ilgili haberler geliyor.

Seçim sandıklarının birer ayakkabı kutusuna dönüştüğü ortaya çıkıyor.

Burjuva düzen açısından bile normal olmaktan çıkmış bir hükümetin “organize” ettiği ve en az kendisi kadar normal olmayan bir seçimin sonuçlarından bahsediyoruz. Bu ortamda yüzde 44 bir veri olabilir mi?

***

Seçmen kayıtlarının oluşturulması, okullarda oy kullanma işlemleri, seçim kurullarında tutanak birleştirilmesi, sonuçların duyurulması dahil, her aşamasında “hile ve yolsuzluk” olan bir seçim yaşandı.

Bu seçimin mottosu “hile”dir.

Bir milyonun üzerinde İstanbullu’nun gözyaşları içinde uğurladığı Berkin’in üzerine, tüm devlet olanaklarının seferber edilmesine rağmen suyunu sıksan 250 binlik Yenikapı mitingini 2 milyon diye yutturmaya kalkan bir iktidarın, millete yüzde 44’ü yedirme operasyonudur yaşananlar.

***

Bu, AKP’nin ilk seçim yolsuzluğu değil elbette. 2010 referandumunda, ellerindeki “görev” kağıtlarıyla okul okul dolaşıp oy kullanırken TKP müşahitleri tarafından sobelenen bir minibüs dolusu polisi hatırlayın. 30 Mart seçimlerinde ise AKP, çok daha fazlası için gözünü karartmıştır.

Antalya’da mühürsüz çuvallar, üzerinde oynanmış ıslak imzalı tutanaklar…

Kocaeli’nde, kentte ikamet etmeyen 100 binin üzerinde seçmen…

İstanbul’da yüzlerce sandığın ıslak tutanaklarıyla birleştirme tutanakları arasında farklar…

Başkentte sabaha kadar bir türlü sayılamayan, AKP’ye düşük oy çıkacağı belli sandıklar…

Hepsinde de seçimi AKP kazanıyor.

Neredeyse her yerde hile var.

Muğla Dalaman’da 8, Köyceğiz’de 10 oy farkla AKP birinci parti ilan ediliyor. Zor bela yapılan ikinci sayım sonrası her iki ilçede de CHP kazanıyor. Ahlat’ta oy sayımı bitince kaybeden AKP, sabah seçim kurulundan yapılan açıklamayla seçimi kazanıyor. Ceylanpınar’da çöpten ve tuvaletlerden BDP mühürlü oy pusulaları çıkıyor. Viranşehir’de aynı şekilde. Yalova’da bir oyla AKP birinci parti ilan ediliyor, kavga dövüş ancak üçüncü gün oyun bozuluyor. Siirt Tillo’da iş cinayete kadar varıyor, Saadet Partili başkan adayı bıçaklanarak öldürülüyor.

Sonra AKP yüzde 44 oy alıyor, öyle mi?

***

Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte birçok insan, yolsuzluklar, savaş suçları ve Haziran Direnişi’ne rağmen halkın önemli bir çoğunluğunun hâlâ bu hükümeti desteklediğini düşünerek hayal kırıklığı yaşadı. Üstüne üstlük halkın sokakta olmasından, iktidar partisine göre daha fazla korkan bir meclis muhalefeti var.

Bu hayal kırıklığı beslenmemeli.

Halka yüzde 44 zokasının yedirilmesine engel olunmalı.