İki yeni ‘yıllık’

Yazılama Yayınevi bu sene iki yeni “yıllık” çalışmasına imza attı. Sağlık(sızlık) Yıllığı-2013 ve Emek Yıllığı-2013, Mart ayında okurlarla buluştu.

Sağlık(sızlık) Yıllığı, Haziran Direnişi sırasında canını dişine takarak polis şiddetine karşı halkın yanında yer alan sağlıkçılar tarafından hazırlandı. Tamamı hekim olan Hande Arpat, Ekin Sönmez, Koray Yalçın ve Osman Güven editörlüğünde ortaya çıkan yıllık, AKP’nin sağlıkta “başardığı” yıkımın yanında yolsuzlukların belgesi niteliği de taşıyor.

Çalışmayı hazırlayan arkadaşlarımız niyetlerini şöyle ifade ediyor:

“Bu kitap yazılmaya başladığında henüz AKP’nin tarihi yolsuzluk ve hırsızlık skandalları, ‘tape’ler ve ses kayıtları ortaya çıkmamıştı. Çok daha öncesinde, AKP’nin sağlıktaki yolsuzluk ve hırsızlıklarının peşine düşmüştük. Sadece hırsızlık ve yolsuzluk da değildi peşinde olduğumuz, sağlık hizmetlerinde gericilik, emekçi düşmanlığı, etik yoksunluğu, hukuksuzluk, insan hakları ihlalleri… Kısacası, AKP’nin halk sağlığına ve sağlık sistemine indirdiği ölümcül darbelerin kapsamlı bir dökümünü yapmaktı niyetimiz.”

Maksat hasıl olmuş, Sağlık(sızlık) Yıllığı, tamı tamına bunu yapmış. “Halkın Doktorları”nın emeğine sağlık.

***

Emek Yıllığı-2013 ise özgün ama özgün olduğu kadar sonrasına büyük bir bakiye devredecek olan bir yılda, işçi sınıfı gündemlerinin nabzını tutmaya çalışıyor.
Hatırlanacaktır, 2013 yılına kapatılma kararı alınan Şişecam Topkapı fabrikası işgali ile girmiştik. 500 cam işçisi, eş ve çocuklarıyla günlerce direnerek “çalışma” hakkını patronun iki dudağı arasına teslim etmemeyi başarmıştı.

Yılın sonunu ise Yatağan’da enerji ve maden işçilerinin özelleştirme karşıtı eylemleri eşliğinde getirdik. İşçiler, bölgede kurulu üç santralin ve bağlı kömür ocağının satılmasına karşı yıl boyunca etkili bir mücadele verdiler. Vermeye de devam ediyorlar. İhale bugün yapılacak ve onlar bir kez daha Ankara’da olacaklar.

2013 yılı boyunca onlarca fabrikada, şantiye ve hastanede işçilerin örgütlenme çabasına, bu çabayı engellemek için patronların yaptığı müdahalelere karşı yapılan direnişlere, eylem, grev ve etkinliklere tanık olduk.

Ve elbette Haziran Direnişi’ne.

“Emek Yıllığı” fikri, emek mücadelesinin ivmelendiği, halkın “ben buradayım” dediği günlerde, Haziran eylemleri arasında soluk almak için bir araya geldiğimiz bir akşam ortaya çıktı. Yıllığı hazırlayan ekipte Aşkın Süzük, Hande Heper, Ülkü Sözbir ve Yıldız Koç ile birlikte ben de yer aldım. Yan yana geldiğimizde daha yılın yarısıydı ve ülke bir yıllığın hacmini fazlasıyla zorlayacak ölçüde hareketliydi.

İşe koyulurken hem “emeğin ekmek ve onur mücadelesini kayıt altına almayı” hem de 2014 yılına aktarılacak bakiyeye küçük de olsa bir katkı koymayı amaçlamıştık. Ortaya çıkan çalışma bu amacı karşıladı mı? Bunun kararı bize değil, okura ait olacak.

Yıllıkta, yıl boyu yapılan her türden işçi eylem ve gündemi gün gün yer alıyor eylemler, direnişler, işgal ve grevler izlenebilir kılınmaya çalışılıyor. Bir başka bölümde, Şişecam Topkapı fabrikası işgali ile başlayıp, Yatağan direnişi ile sona eren 61 ayrı olay ayrıntılarıyla birlikte aktarılıyor. Yıl boyunca çalışma yaşamıyla ilgili yayımlanan yasa, yönetmelik, tüzük, genelge gibi belgelerin dökümü ise bir diğer bölümde yer alıyor. Son bölümde ağırlığını “Haziran Direnişi ve işçi sınıfı” temasının oluşturduğu 11 ayrı makale yer alıyor.

Yıllığın, bu seneye ait özel bölümü ise “Haziran Direnişi Günlüğü” oldu. 27 Mayıs akşamından 16 Haziran sabahına kadar Gezi Parkı’nda ve ülke genelinde yaşananlar, gün gün ve saat saat aktarılıyor.

İyi okumalar.