'Devrimci Demokratlar'

Okurlarım bilir: Bu köşede, yurdumuzda sürdürülmekte olan gündelik siyasetle ilgili konulara girmekten hoşlanmıyorum. Ancak, olaylara benim bu tür yaklaşımım, ülkenin genel siyasal durumunu göz ardı ettiğim anlamına da gelmez. Örneğin bir muhalefet partisi olarak geniş olanakları bulunan CHP’nin, gerici politikalar karşısında yetersiz kaldığını, bu durumuyla iktidar partisinin güçlenmesini seyrettiğini yalnızca ben görüyor değilim; yurdun birçok aydını, hatta CHP’li yurttaşlar da bu yetersizliği görüyor ve hoşnutsuzluğunu dile getiriyor.

Böyle olunca son aylarda CHP içinde “Devrimci Demokratlar” adı altında yeni bir hareket başlatıldı. Bu hareketi oluşturan milletvekilleri, düzenlediği “Başka Bir Türkiye Mümkün” başlıklı forumu, birçok ilimizde sürdürüyor. Geçenlerde Aydın’da İl Kültür Merkezi’nde yapılan foruma, Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer ve İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker de katıldı.

CHP’deki “Devrimci Demokratlar Hareketi”nin sözcüsü Necdet Saraç, “Forumun hep birlikte başka bir Türkiye mümkün demek için düzenlendiğini” söylüyor. Ona göre, “CHP yeterli muhalefet yapabilseydi, AKP bu kadar rahat iktidar olamazdı”. Saraç, “CHP’nin örgütsel sorunlar yaşadığını” da belirtti ve şu gerçekleri vurguladı: “Emek hareketi sönmüştür (…) CHP’nin halk güçlerini toplama rolünü artık üstlenmesi gerekir. (…) Sosyal demokrat bir partinin Irak’ta, Suriye’de savaşa hayır demesi gerekirdi. CHP, savaşa karşı Ortadoğu Barış Konferansı”nı toplamalıdır.”

Söz alan parti üyeleri de, “Parti tüzüğünün antidemokratik olduğunu, değişmesi gerektiğini” söylediler ve “CHP’li belediyelerin uygulamalarından duydukları rahatsızlığı” dile getirdiler.

Yorum yapmaya gerek yok. “Devrimci Demokratlar” hareketine başarılar diliyorum ve konuyu değiştiriyorum:

Genel yayın yönetmenliğini Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümü hocalarından Doç. Dr. Mustafa Günay’ın yaptığı, “Danışma Kurulu”na yurdun birçok üniversitesinden 30 dolayında felsefeci ve sosyal bilimci öğretim üyesinin katıldığı ÖZNE dergisini duydunuz mu? Her biri en az birkaç yüz sayfa olan “büyük boy kitap” boyutlarındaki bu dergi, yılda iki kez çıkıyor ve her sayısı ayrı bir düşünsel konuyu kuşatıyor. Kitaplığımdaki son 5 sayı şu konuları ele almış:

Tanıdığım en düzeyli aydınlarımızdan biri olan felsefeci Prof. Dr. Nermi Uygur (1925-2005) üzerine 224 sayfadan oluşan bir Nermi Uygur sayısı.

Tarih gerçekliğini çok yönlü düşünsel kavrayışla irdeleyen ve 352 sayfadan oluşan bir Tarihe Felsefeyle Bakmak sayısı.

Bizim EFLATUN dediğimiz Antik Yunan düşünürü üzerine 576 sayfadan oluşan bir Platon sayısı.

Bana kalırsa Türkiye’de yeterince incelenmiş olmadığı için tanınmayan Danimarkalı çağdaş düşünür Kierkegaard üzerine 368 sayfadan oluşan bir özel sayı.

Sayı editörlüğünü Prof. Dr. H. Nur Beyaz Erkızan’ın yaptığı 400 sayfadan oluşan ve “Aristoteles 2400 Yaşında” alt başlığını taşıyan, bir Aristoteles özel sayısı. (Bilindiği gibi, UNESCO, 2016 yılını “Aristoteles Yılı” ilân etmişti.)

Yukarıda adlarını belirttiğim ÖZNE dergisinin sayıları, Çizgi Kitabevi, Sahibi Ata Mah. Mimar Muzaffer Caddesi, Helvacıoğlu Apt. No. 41/1 – Meram-Konya adresinden sağlanabilir. Tel: 0332.353 62 65 ve 0332.353 62 66; www.cizgikitabevi.com

DUYURU: Bernard Lewis’in “İnanç ve İktidar/Ortadoğu’da Din ve Siyaset” adlı kitabı, Ayşe Mine Şengel’in çevirisiyle Ankara’da 2017 yılının ilk ayında AKILÇELEN KİTAPLAR tarafından yayımlandı. Tel: 0312.396 01 11.