‘Bizim okul imam hatip olmasın’ da geri kalan olsun mu?

Tamam… AKP iktidarının imam hatip dayatmasına karşı ilmek illmek bir mücadele örülüyor.

Evet… Erdoğan rejiminin imam hatipleştirme operasyonlarına karşı memleketin değişik köşelerinde itirazlar büyüyor.

Kabul… İslâmofaşist diktatörlüğün imam hatip inadından yaka silkenler hiç de az değil.

Ama…

Son haftalarda imam hatip karşıtı eylemlerde gözlerden kaçmayan bir pankart var. Tamı tamına şöyle yazıyor: “İmam hatiplere karşı değiliz.”

Neye karşısınız peki?

“Bizim çocuğun gittiği okul imam hatip olmasın.”

Vahim bir yanlışlık var bu anlayışta.

Gözlemlediğim kadarıyla daha çok CHP’lilerin müdahale ettiği, ağırlıkta olduğu, yönlendirdiği protesto eylemlerinde var bu pankartlar.

İmam hatiplerin temsil ettiği gericiliğe, yobazizme, Ensarizme, IŞİDizme karşı mücadele ederken, “İmam hatiplere karşı değiliz” pankartı açmak, çok kritik ve stratejik bir hataya işaret ediyor.

Elbette yerel düzeyde imam hatip dayatmasına karşı mücadele etmek önemli. Elbette farklı lokasyonların imam hatipleşitirilmesine itiraz etmek değerli. Elbette yurttaşların çocuklarını imam hatip karanlığından kurtarmak için harekete geçmeleri takdire şayan.

Ancak şu var: Bu mücadeleyi verirken, esas mevzu imam hatiplerin temsil ettiği gerici değerlere karşı topyekün bir mücadele hattı örebilmektir.  

İmam hatiplere ve imam hatiplerin temsil ettiği yobazlığa, imam hatiplerin AKP iktidarı için ifade ettiği işlevlere karşı olmadan, itiraz etmeden, “hayır” demeden; “Bizim okul imam hatip olmasın” demek son derece anlamsız ve yavan kalır. Kılıçdaroğlu kafası bu!

Bazı mahallelerde, semtlerde yaşayan ilerici değerlere sahip yurttaşlarımızın, son derece iyi niyetle, çocuklarının imam hatip öğrencisi olmasını istememelerini anlıyorum. Çocuklarını, torunlarını imam hatibe göndermek istemedikleri için, sorunun yakıcılığıyla “Bizim okul imam hatip olmasın” demelerine de hak veriyorum.

Ancak bu mücadele yönteminin yetersiz ve anlamsız olduğunu düşünüyorum.

Farklı semtlerdeki, mahallelerdeki imam hatip karşıtı tekil mücadele örneklerini, genel bir imam hatip karşıtı bilince çevirmek gerekiyor.

AKP adlı islâmofaşist diktatörlüğün, hayatımızın her anını ve alanını kuşattığı bir zamanda, “Bizim okul imam hatip olmasın” demenin herhangi bir anlamı yok çünkü.

Kaldı ki, bazı okulların adı, niteliği, müfredatı imam hatip oluyor; geri kalan okulların da -adı imam hatip olmasa bile- niteliği ve müfredatı imam hatipleştiriliyor.

Bu rejimde “İmam hatiplere karşı değiliz” diye başlayan her cümle, tüm okulların imam hatipleştirilmesi operasyonuna konulmuş bir tuğladır.

AKP diktatörlüğü ve Erdoğan rejimi, gericileşmeyi, yobazizmi, Ensarizmi sınır tanımadan, dur durak bilmeden toplumun tüm hücrelerine zerk etme rejimidir.

İmam hatiplere karşı çıkmadan, hiçbir okulu kurtaramazsınız: Mahallenizde çocuğunuzu gittiği okulu da kurtaramazsınız.

Çünkü… “Biz aslında imam hatiplere karşı değiliz ama bizim çocuğun okulu imam hatip olmasın” demek ile “Her yer imam hatip olsun” demek arasında bir fark yoktur artık bu saatten sonra. 

Bursa Valisi bağırıyordu geçenlerde, “Şükürler olsun 1 milyondan fazla imam hatipli var” diye…

Kendisi de imam olan bu Vali neye şükrediyor? Sırf bu sorunun yanıtı bile, imam hatiplerin sadece bir okul olmadığının kanıtı.

Onlarca kez yazsam, yine yazmaktan vazgeçmeyeceğim bir gerçeği bir kez daha yazacağım: İmam hatipler, bir okul olmanın çok ötesinde, operasyonel işlevleri olan, bu coğrafyada laik-aydınlanmacı-ilerici ne varsa, yok etmeye adanmış gerici düşüncenin eğitim merkezleridir. Gericiliğin kadro ve taban kaynağıdır. İtaat ve biat eden, kul yetiştiren, soru sorma yeteneğini ve merak etme yetisini yitirmiş sürüler yetiştirme mekanizmasıdır. Mevcut halleriyle Tevhid-i Tedrisat yasasına aykırıdırlar. İnsanlığın en önemli kazanımlarından olan laiklik ilkesine aykırıdırlar. Bilimsel eğitim sistemine aykırıdırlar.

Artık şu çok net: İmam hatipler kapatılmadan… "Kızların gülerken dişinin görünmesi hafifliktir" diyen Mehmet Şevket Eygi’ler, “Kadının kahkaha atması edepsizliktir” diyen Arınç’lar, “Anne olmayan kadın yarımdır” diyen Tayyip Erdoğan’lar tükenmez!

O nedenle… Meselemiz “Bizim çocuğun okulu imam hatip olmasın” meselesi değildir.

İmam hatipler kapatılmalıdır. Bu yobaz diktatörlük süpürülmelidir!

[email protected]

twitter.com/_ahmetcinar_