'Zorunlu ahlak' dersi geliyor!

Zorunlu din dersini kaldırmaya yanaşmayan ve bunun yanına birçok "seçmeli" din dersi ekleyen AKP, şimdi de "zorunlu ahlak" dersini gündeme aldı.

AKP, yandaş sendikalardan gelen "zorunlu ahlak dersi" talebine yeşil ışık yakarken, ilkokuldan liseye kadar “zorunlu ahlak" dersinin müfredata eklenmesi gündemde.

YENİ BİR AHLAK DERSİ

Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatın tamamını etkileyecek başka değişiklikler için de hazırlık yaptığı ve ek bir “ahlak dersi”nin müfredata alınması için çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Hükümete yakın ve eğitim politikalarına yön veren Eğitim Bir Sen tarafından geliştirilen Ahlak Bilgisi dersi projesine Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri de sıcak baktı. Bakanlık yetkilileri Ahlak Dersi’nin “bir ders gibi algılanmaması, hayatın tümüne yansıtılması” gerektiği görüşünü dile getirdi. Söz konusu projeye göre Ahlak Dersi, ilkokuldan lise sona kadar tüm öğrencilere verilebilecek. Ahlak dersi için “eğitim uygulama, araç ve materyalleri de” hazırlanacak.

İLK DERS 'HZ. PEYGAMBERİN YAŞANTISI'

YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, Ahlak Dersi müfredatı çalışmalarında, “bilimsel kaynak ve bilim insanı olarak Batı orijinli tercihler yerine medeniyet tarihimizin bu kapsamdaki önemli eserlerinin okunurluluğunu ve müelliflerinin bilinirliliğini artıracak yönelimler” oluşturacak. Bunlardan ilki de 'Hz. Peygamberin yaşantısı, sözleri ve üslubu' esas alınacak.

ZORUNLU DA OLABİLİR

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu dersler arasında sayan Anayasa’nın 24. maddesindeki hükmünün ders için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ifadesinin kullanılmadığını, maddede “Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır” ifadelerinin kullanıldığına dikkat çekildi. Bunun için Ahlak Dersi projesinin hayata geçirilmesi durumunda dersin zorunlu olabileceği belirtildi.