Zekeriya Öz ve Celal Kara, Gürcistan'a kaçtı

Haklarında "örgüt kurmak" suçlamasıyla yakalama kararı çıkarılan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın dün gece Gürcistan'a kaçtığı ortaya çıktı.

Ergenekon, 17-25 Aralık gibi soruşturmaları yürütmüş olan eski savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç hakkında "örgüt kurmak" suçlamasıyla ilgili dün çıkarılan yakalama kararının ardından yeni gelişmeler yaşandı.

Hürriyet'in haberine göre, eski savcılar Celal Kara ve Zekeriya Öz'ün dün gece Gürcistan'a geçiş yaptığı ve konu hakkında Gürcü polisine bilgi verildiği öğrenildi. 

ARTVİN VALİSİ DOĞRULADI

Artvin Valisi Kemal Cirit de Kara ve Öz'ün Gürcistan'a gittiklerini doğruladı. Cirit, twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Zekeriya Ali Öz saat 03.46 ve Celal Kara 04.19'da ilimiz Sarp Sınır Kapısı'ndan Batum'a çıkış yapmışlardır. Detaylı açıklamamız bilahare yapılacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" dedi.

17 ARALIK'I YÜRÜTTÜLER

Savcı Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç, işadamı Reza Zarrab ve bakan çocuklarının da aralarında bulunduğu kişiler hakkında 17 Aralık soruşturmasını yürütmüşlerdi. Soruşturma yürürken Mehmet Yüzgeç, Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcılığı’na atanmış daha sonra da görevden uzaklaştırılmış ve meslekten ihraç edilmişti. Celal Kara ise yine soruşturma yürüttüğü sırada İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atandı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından önce tedbiren görevden uzaklaştırıldı daha sonra da meslekten ihraç edildi.

MESLEKTEN İHRAÇ

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) başta Ergenekon eski savcısı Zekeriya Öz olmak üzere 17-25 Aralık savcıları ile ilgili önce görevden uzaklaştırma daha sonra da meslekten ihraç kararı vermişti. HSYK Başmüfettişliğince haklarında soruşturma yapılan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, 17 Aralık soruşturması savcıları Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in dosyaları Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

YAKALAMA KARARI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili Ömer Faruk Aydıner, Bakırköy 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği talepte şüphelilere atılı suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller oluşması, şüphelilerin dosya içerisine yansıyan eylem ve davranışlarından, delilleri yok etme ve gizleme, değiştirme hususunda kuvvetli şüphenin bulunması gerekçesiyle haklarında tutuklanma amaçlı yakalama emri düzenlenmesi istendi. Mahkeme, dosyayı inceliyor.

'ÖRGÜT KURMAK' SUÇLAMASI

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Öz hakkında çıkardığı yakalama fezlekesinde, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "Cebir, şiddet kullanarak Türk Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasına kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ifadelerini kullandı.