Zarrab tarihi yalıya kaçak kat çıktı, devlet üstünü örttü

Reza Zarrab’ın Ebru Gündeş’e hediye ettiği Kanlıca’daki iki yalıda yapılan restorasyon ve kaçak katın 14 ay önce Meclis’te Efkan Ala’ya soru önergesiyle sorulduğu ancak hiçbir adım atılmadığı ortaya çıktı.

17-25 Aralık operasyonlarının merkezindeki isim olan İran asıllı Reza Zarrab’ın eşi Ebru Gündeş’e hediye ettiği İstanbul Kanlıca’daki yalılarla ilgili tartışma devam ediyor. Zarrab-Gündeş çiftinin ikinci derece tarihi eser olarak tescillenmiş Mehmet Arif Bey yalılarına kaçak kat çıkıp, tünelle birbirine bağladıkları ve dış cepheyi tamamen değiştirdikleri ortaya çıkmıştı.

14 AY ÖNCE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINMIŞ

Sözcü gazetesinin haberine göre CHP’li Mahmut Tanal, yalılarla ilgili 14 ay önce İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Tanal, 13 Mart 2014’te verdiği önergede, “Zarrab’a ait Kanlıca’daki yalıda yapılan tadilat için, Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden izin alındı mı?” diye sordu. Ancak dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala, CHP’li Tanal’ın önergesine cevap vermedi.

‘İPLER ZARRAB’IN ELİNDE’

Kültür ve Turiz Bakanlığı 14 ay sonra usulsüz tadilatın gündeme gelmesi üzerine harekete geçti. Tanal, Sözcü’ye yaptığı açıklamada, “13 Mart günü TBMM’ye önerge verdim. Tadilat ile yalının tarihi dokusu bozuluyordu, kaçak kat çıkıyorlardı, bunların engellenmesini İçişleri Bakanlığı ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün duruma el koymasını istedim. Hiçbir adım atılmadı. Artık bu yalıdaki usulsüz tadilatı kimse geri çeviremez. Çünkü ipler Zarrab’ın elinde, ona dokunamıyorlar” diye konuştu.

ALA BU SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Tanal, soru önergesinde Efkan Ala’ya şu soruları yöneltmişti:

Zarrab’a ait olan İstanbul İli Kanlıca Çubuklu Yolu üzerindeki 2 yalı, Rıza Sarraf tarafından ne zaman satın alınmıştır?

Boğaziçi imar kapsamında bulunan bu 2 yalıya tadilat ile yapılan değişiklikler Boğaziçi imara uygun mudur?

Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınmış mıdır? Alınmışsa izinlere uygun şekilde yalılarda restorasyon yapılmış mıdır?

Yapılan değişiklikler hakkında Boğaziçi İmar Müdürlüğüne yapılan şikayetler olmuş mudur? Olduysa bu şikayetler hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?

Boğaziçi imar yasasına aykırı işlem yapanlar hakkında hapis cezası verilmesi gerekirken, bu değişikliği yapanlar hakkında bu yönde bir işlem yapılmış mıdır?

Yasaya aykırı tadilat yapanlar hakkında işlem yapılmamasına kim göz yummuştur? Bu kişiler de suç işlemiş değil midir?