'Yüzü kapalı eylem yapmak' suçundan hapis cezası alacaklar mı?

İç Güvenlik Paketi'yle gelen "Yüzü kapalı eylem yapanlara 5 yıl hapis cezası", dün Çin Konsolosluğu önünde yüzlerini çarşaf ve burkayla kapatarak eylem yapanlara uygulanacak mı?

Haber Merkezi

"İç Güvenlik Paketi" adı verilen AKP'nin muhalifleri sindirme yasası kapsamında olan "Yüzü kapalı eylem yapanlara 5 yıla kadar hapis cezası verilerek" maddesi bir tartışmayı daha beraberinde getirdi.

Dün, Çin Konsolosluğu önünde "Uygur Türkleri'ne zulüm" dezenformasyonuna uygun eylem gerçekleştiren grup üyeleri arasında burka ve çarşaf takanlar görüldü.

Yalnızca gözleri görünen bu eylemcilerin, aynı madde kapsamında ceza alıp almayacağı merak konusu oldu.

5 YILA KADAR HAPİS

Söz konusu madde, 25 Şubat 2015'te paketin ilk bölümü olarak meclisten geçti. Tepkilere rağmen geçen pakette, "Kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak" maddesi yer aldı. 

ÇİFTE STANDART

Maddenin elbette kabul edilecek bir tarafı bulunmuyor. Ancak "güvenlik" gerekçesiyle konulan bu madde "yüzü kapalı olmak sureti ile" sınırlandırılıyor. 

Sırf polis gazından korunmak için gaz maskesi, poşu takanlara "hapis cezası" istenirken, burka ve çarşafla eylem yapanlara ceza istenmemesi çifte standardı gösteriyor.