Yurttaşlar usulsüzlükleri bildirmeye başladı: İşte ilk seçim usulsüzlükleri

31 Mart seçimlerinde yurttaşlar AKP usulsüzlüklerini engellemek için sandık başında erken saatlerde mücadeleye başladı. soL, tüm okurlarının seçim günü karşılaştığı usulsüzlükleri anında soL'a bildirmesi için "Oradayım" butonunu yayına hazırladı. İşte soL'a iletilen ilk usulsüzlük bilgileri...

soL - Haber Merkezi

AKP'nin her seçim döneminde imza attığı usulsüzlüklere karşı binlerce yurttaş sandık başında oylarına sahip çıkacak, usulsüzlüklere karşı mücadele edecek.

soL, seçim günü AKP usulsüzlükleriyle mücadele edecek olan yurttaşlar için hazırladığı ve kullanımı oldukça kolay olan "Oradayım" butonuyla tüm usulsüzlükleri tek merkezde toplayacak.

İşte soL'a iletilen ilk bilgiler:

20:00 Antalya 

Antalya Kepez İlçesi'nde Atatürk Lisesi'ndeki 1040'nolu salonda seçime dair tutanak sonuçları kapıya asılmadan seçim görevlileri okulu terk etti. 

19:25 Antalya

Antalya'da Hüseyin Avni Çöllü Ortaokulu'nda 1477 nolu sandıkta sayım devam ederken bir AKP üyesi, AKP'li sandık kurulu görevlisinin yanına oturarak sayılarla ilgili sorular sormaya başladı. TKP'li müşahitlerin müdahalesi sonrası kendisinin avukat olduğunu dile getiren şahıs, TKP müşahitlerine "Siz kimsiniz bana müdahale edeceksiniz? Yasal olarak benim size müdahale hakkım var" dedi. TKP'li müşahitlerin yasal mevzuat ve YSK genelgesi ile ilgili hatırlatmaları üzerine sözkonusu şahıs TKP'li müşahitin üzerine yürüdü. Sandık görevlileri olayla ilgili tutanak tutulmasına karşı çıkarak, avukat olduğunu söyleyen AKP'li şahsı sandık alanından uzaklaştırdılar. Bu sırada AKP'li sandık görevlisi ile TKP'li müşahitler arasında da gerginlik yaşandı.

19:00 İstanbul Bağcılar

Bağcılar Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki Gaspıralı İlkokulu'nda sayım sırasında okul boşaltılmak istendi. Sandık Kurulu başkanının bu usulsüzlüğüne itiraz eden TKP'li bir müşahit polis tarafından gaz altına alınmaya çalışıldı.

17:45 Ankara Seyran

Ankara’da Çankaya Anadolu Lisesi’nde bulunan 3208 numaralı sandıkta zarflardan birden fazla sarı renkli pusulanın çıkması tartışma yarattı. Her zarfta bir adet olması gereken sarı renkli pusulaların kimi zarflardan 2 kimi zarflardan 4 adet çıktığı düşünülüyor. Oyların iptali gündeme gelirken, avukat bekleniyor.

17:44 İstanbul Tuzla

Tuzla Aydınlı Mahallesi'nde Ulubatlı Hasan İlkokulu'nda sandıklar kapandıktan sonra polisler sınıflara girdi, bazıları sandık kuruluna oturdu. Polisler telefonlarındaki bir uygulamayla sonuçları alıyorlar.

17:05 Elmadağ

Elmadağ Hasanoğlan Mareşal Çakmak İlkokulu'nda oy sayımı esnasında polis vatandaşları dışarı çıkarmaya çalışıyor.

17:00 Konya Karaman

Karaman'ın Ayrancı ilçesi Akpınar köyünde muhtar adaylarının yakınları arasında çıkan ve sopanın da kullanıldığı kavgada, 5 kişi yaralandı. Dokuz8 Haber'in tweet hesabından yayımlanan habere göre, Konya'nın Karaman ilçesinde muhtar adayları ve yakınları arasında kavga çıktı ve 5 kişi yaralandı.

16:50- İstanbul Ataşehir

AKP'lilerin parti rozetli bardaklarını videoyaya çekmek isteyen TKP müşahitine fiziksel saldırı oldu.

16.30 - Manisa Şehzadeler

Manisa Şehzadeler Akşemseddin ilkokulunda İyi Parti'nin Büyükşehir adayı Orkun Şıktaşlı ve ekibi, sandıkları ziyaret ederken, yakasında İyi Parti ve CHP rozetleri bulunan partililer tepki topladı. TKP üyelerinin müdahalesi üzerine gerginlik çıktı. Konu sandık başkanlarına şikayet edildi. Bunun üzerine partililer, İyi Parti ve CHP rozetlerini yakalarından çıkardılar.

16:20 - Manisa Şehzadeler

Manisa merkezde Şehitler Ortaokulu'nda AKP ilçe kadın kolları başkanı Tülay Şentürk, partisinin rozetiyle sanıkları dolaşmaya başladı. Şentürk, TKP müşahitlerinin uyarısı ve şikayeti üzerine rozetini çıkarmak zorunda kaldı. 

16:16 - İstanbul Maltepe

Maltepe Zümrütevler Adnan Kahveci Ortaokulunda okuma yazma bilmediğini söyleyen birinin yanına AKP li seçmen olduğu anlaşılan şahısla birlikte girmesine sandık başkanının müsaade etmesi üzerine ekteki tutanak düzenlenmiştir. Ancak şikayet dilekçesi sandık başkanınca kabul edilmemiştir. Siz hangi partiden olduğu soruna TKP cevabını alınca "Çıkın gidin bu sınıftan herşey karıştırıyorsunuz" diye cevap alınmıştır.

Söz konusu başkanı şikayet edilmek üzere Maltepe İlçe Seçim Kuruluna başvuru yapılacaktır

16:00 -İstanbul Üsküdar

Üsküdar Zeynep Kamil İlkokul'unda oy pusulası yakıldı. Kadın yurttaşın seçimlerde oyunu kullanması için girdiği kabinde kendisine oy atması için verilen kağıtlar dışında karşılaştığı Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı oy pusulası yurttaş tarafından sandık görevlilerine teslim edildi. Sandık kurulu üyesi sandık henüz kapanmadan saat 14 sularında Büyükşehir Belediyesi  seçim evrağını inisiyatif kullanarak yaktı. Hemen ardından 'Ben sandık başkanıyım, buna yetkim var". dedi. 
Seçim sandığı başkanı ise itiraz eden kadın yurttaşa 'Siz tamamıyle paranoyaya bağlamışsınız' diyerek yurttaşa tepki gösterdi. Bununla birlikte tutanak tutulmasına karşı çıkarak, yurttasa 'Bu sizin işiniz değil' diye bağırdı. Olay sonrasında soL' a konuşan kadın yurttaş, olayın takipçisi olacağını ve saat 17'de yeniden okula geleceğini söyleyerek, 'AKP'ye oy atılmış olsaydı böyle yakmazlardı' diyerek okulu terketti.

15:45 - Şanlıurfa

Urfa’nın Hilvan ilçesinde toplu oy kullanıldı. İlçenin Güluşağı mahallesinde 1063 No’lu sandıkta yaklaşık 50 oyun usulsüz bir şekilde kullanıldığı mahalle muhtar adayının oyunun başkası tarafından kullanıldığının ortaya çıkmasıyla farkedildi. Olayın ardından sandık görevlileri sandıkta oy kullanılmasının iptal edilmesi için tutanak tuttu.

15:29 - İstanbul Fatih

soL okuru Özgün Dinçel'in bildirdiğine, İstanbul/Fatih Mevlanakapı semtinde bulunan Melek Hatun İlkokulu'nda 2173 sayılı sandıkta oy kullanan seçmen kabinde fotoğraf çekerken yakalandı.

Sandık başkanı tarafından ikaz edilen seçmen fotoğrafı silmeyeceğini söylerken "Size ne ben AKP'ciyim, ona oy attım, fotoğrafını da çekerim" diye bağırdı.

Ardından tutanak tutulacağı sırada fotoğrafı sildiğini söyledi. Sandık başkanı seçmenin oyunu kullanmasına izin verecekken TKP'li müşahitler olarak itiraz ettik ve tutanak tutuldu.

15:00 - İzmir Bornova

İzmir'de Bornova Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi'nde, AKP'li olduğunu belirten bir muhtar adayı beraberindeki AKP'lilerle oy vermek için koridorda ve okul girişinde bekleyen insanlara "Partimiz hizmete devam ediyor. Her yerde AKP, burda bakın" diyerek sandık görevlilerine getirdikleri kumanyalardan dağıttı.

Duruma tepki gösteren TKP'li müşahite "Hainlik yapma!" diye bağırdıktan sonra okulun dışına çıkan AKP'li muhtar adayı yanındaki AKP müşahitlerine "Burda dikkatli olun" diyip okuldan ayrıldı.

14:00- İstanbul Bakırköy

İncirlik Ahmet Hamdi Tanpınar İlkokulu 1197 nolu sandıkta İyi Parti temsilcisi AKP'lilerce darp edildi. Okulda çok fazla sayıda AKP'li görevli ve müşahit bulunuyor. Darp edilen kişi kendi parti temsilcileri nezaretinde sandık kurulundan çıkarıldı.

13:40- Bursa Osmangazi

Çekirge Mahallesi 1. Murat İlkokulu 1047 nolu sandıkta engelli bir sandık sorumlusu yanlışlıkla cebinden AKP’ye basılmış oy pusulası düşürdü. AKP’ye basılı oy pusulalarının ortaya çıkmasının ardından tutulan tutanakla sandık sorumluları görevden azledildi.

13:20- İstanbul Bağcılar

Bağcılar Mahmutbey İlkokulu'na MHP İlçe Başkanı geldi. Topluca okulun bahçesinde, bozkurt işareti yapıp girişte fotoğraf çektirdiler, güvenlik görevlileri izledi. 

12:55 - İstanbul Beyoğlu

AKP Beyoğlu adayı seçim afişlerini toplatmamış. Kasımpaşa’da her yerde dev posterler bulunuyor.

12:45 - Bartın 

Bartın merkezde Cumhuriyet Ortaokulu'nda okuma yazma bilmeyen seçmen refakatçi eşliğinde oy kullanmaya girdi. Sandık görevlileri yapılan itirazları kabul etmedi.

12:30 -İstanbul Beykoz 

Beykoz'da bulunan Sedat Simavi İlkokulu'nda görevli 1285 no'lu sandıkta, sandık görevlisi pusulasını verdiği seçmeni bağımsız adayları boşver diyerek yönlendirdi.

12:00 - İzmir Bornova 

İzmir'de Bornova Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesi 1005 numaralı sandıkta başka bir okulda sandık görevlisi olduğunu söyleyen biri görevinin iptal olduğunu söyleyerek ısrarla oy kullanmaya çalıştı. Sandık görevlilerinin ve müşahitlerin itirazı ile kişinin oy kullanması engellendi. 

11:56 - İstanbul Beşiktaş

Beşiktaş Burak Reis İlkokulu 1259 Nolu sandıkta bir polis memuru görev belgesini bırakmadan oy kullanmak istedi. Müşahitlerin yaptığı itirazlarla oy kullanması engelledi. 

11.30 - İstanbul Kadıköy

Kadıköy Mustafa Saffet Anadolu Lisesi’nde turuncu kalemli bazı AKP'liler seçmenleri yönlendiriyor. Müşahitlerin okuldaki yetkililere durumu iletmesine rağmen, duruma müdahale edilmiyor.

10:50 - İstanbul Kağıthane

Seçim yasakları başlamasına rağmen İstanbul/Kağıthane de birçok bölge de halen AKP seçim afişleri indirilmemiş binalarda asılı duruyor.

09.30 Dersim Hozat 

Dersim Hozat'ta mükerrer oy kullanma girişimi kayıt altına alındı. İlgili tutanaktaki görevli memur, "Kendi görevli olduğu sandık başka okul olmasına rağmen üniformasıyla geliyor ve kendi seçmen kağıdının olduğu sandıkta oy kullanmaya çalışıyor. Görevli olmasına rağmen görev yerini terk edip bunu yapıyor. Bu kendisine görevli kağıdı ile(142 belgesi) tekrar oy kullanma şansı tanıyor" bilgisini verdi.

09.00 - Dersim Ovacık

Dersim Ovacık Şehit Savcı Murat Uzun İlköğretim Okulu'nda 1003 nolu sandıkta askerler yoğun olarak oy kullanıyor. Askerlerden biri oy kabininde telefonla yakalandı. Önce oyu sandığa attırılmadı. AKP adayı Turan Kılıç'ın oğlu olduğu belirlenen kişi TKP'li müşahitin üstüne yürüdü. Müşahitlerin itirazına rağmen bazı sandık kurulu yetkililerince oy sandığa atıldı.

08.50 - İstanbul Ataşehir

İstanbul Ataşehir'de Şehit Mehmet Fidan İlköğretim Okulu'nda 1224 nolu sandıkta oy kullanan bir kişi sandığa iki zarf birden attı. 

soL'a bilgi ileten seçmen: Nasıl oluyor da bu paravanlara mühürlü zarflar bırakılıyor? Benim veya herkesin bildiği gibi sandık başındaki görevli kişi mühürlü zarf ve pusulaları veriyor. Biz böyle ayakta uyurken kim bilir kaç kişi 2 zarf atıp gidiyor...