Yunanistan'da referandum: Sandıktan 'hayır' çıktı

Bugün referanduma giden Yunanistan'da sandıktan "Hayır" çıktı.

Haber Merkezi

GÜNCELLEME 23:54

SYRİZA lideri Çipras açıklama yapıyor. Konuşmasından satır başları:

"Yunan halkı cesur bir tercih yaptı. Bu yetki Avrupa'yla çatışmak için değil, uygulanabilir bir çözüme ulaşmak için verildi. Bu yetkiyi hiç vakit kaybetmeden kullanacağım. Yunanistan, yarın bankacılık sistemini yeniden düzene sokmak için masaya oturacak. Yunan halkı, Avrupa'da olmak veya Avrupa'dan çıkmayı oylamadı. Bu soru tamamen tartışmanın dışında tutulmalı.

Bana verilen talimat AB ile iplerin kopması anlamına gelmiyor. Çözüm kolay olmayacak ama her iki tarafın da istediği makul çözümler var. Referandumun kazananı ya da kaybedeni yok. Yunanistan uygunlanabilir bir planı kabul edecek."


GÜNCELLEME 23:16

Yunanistan ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras istifa etti. Samaras, şu açıklamayı yaptı: 

"Hükümet söz verdiği gibi 48 saat içerisinde anlaşma sağlamalıdır. Derhal anlaşmayı getirmelidir. EVET oyu kullanan vatandaşlar bu kabusun derhal sona ermesini istiyor. Avrupalı ortaklarımızdan bize yardım etmelerini istiyorum. Avrupalıların Yunanlıların Euro Bölgesi'nden çıkmayı istediğini düşünmesi trajiktir. Bütün Yunanlılar birlik olmalıyız. Bana gelince, partimizin yeni bir başkana ihtiyacı olduğunu anlıyorum. Bugünden itibaren başkanlıktan istifa ediyorum."


GÜNCELLEME 22:52

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis şu açıklamayı yaptı:

"Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur. Yunan halkının, kapatılan bankalar ve medyanın yarattığı korkuyu gözardı edip bize verdiği bu cömert 'Hayır'la beraber, yarından itibaren ortaklarımızla yeniden işbirliği yapmaya çalışacağız ve hepsini birbir ortak bir zemin bulmak için davet edeceğiz. Olumlu olmaya çalışacağız."

"Halkımız 5 yıl boyunca kendisine dayatılan kemer sıkma politikalarına hayır dedi. Biz de 5 ay boyunca halkımızın mantıklı isteğinin duyulması için mücadele ettik. Ne yazık ki kreditörlerimiz müzakereyi kabul etmediler, bize ültimatom verdiler. Halkımız ültimatomu iade etti. Bu sonuçla kreditörlerle yeniden masaya oturacağız. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını talep edeceğiz. Yarından itibaren Avrupa yaralarını sarmaya başlayacak."


GÜNCELLEME 22:34

SYRİZA lideri Çipras'ın Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'la seçim sonuçlarını telefonda görüştüğü ve yarın müzakerelerin başlaması için çağrı yaptığı aktarıldı.


GÜNCELLEME 22:10

Yunanistan'da oyların yarısından fazlası sayıldı.

Sonuç belli oldu gibi: Hayır yüzde 61, evet yüzde 39


GÜNCELLEME 21:27

Syntagma Meydanı'nda "hayır" oyları verenler kutlama yapıyor.

GÜNCELLEME 21:16

Sandıkların yüzde 38'i açıldı.

Yüzde 60'a 40'la "hayır" önde görünüyor.

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, “Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı” açıklaması yaptı.


GÜNCELLEME 20:46

Oyların yüzde 20'si sayıldı.

Hayır oyu yüzde 60.5 

Evet oyu 39.5


GÜNCELLEME 20:27

Oyların yüzde 10'una yakını sayıldı. 

Seçim yasakları kalktıktan sonra yapılan açıklamada, açılan sandıklara göre durum şu:

"Hayır" oyları %59.7 ile önde görünüyor.

"Evet" oyları ise %40.3'de kaldı.


GÜNCELLEME 20:08

Oyların sayımına devam ediliyor.

Sandık çıkış anketlerine göre "hayır" oyları önde görünüyor. 

Mega TV, "Gecenin sonunda 'Hayır' oyları yüzde 55'i geçebilir" bilgisi paylaştı.


GÜNCELLEME 19:20

Yunanistan'dan ik sonuçlar gelmeye başladı. 

Mega TV’nin verdiği ankete göre oy oranları: 

Hayır: %53,5-49,5 

Evet: %50,5-46,5
 
Alpha TV’nin verdiği ankete göre oy oranı:
 
Hayır: %54.5-49,5 

Evet: %50,5-45,5
 
SKAİ TV’nin verdiği ankete göre oy oranı:
 
Hayır: %54-49 

Evet: %51-46
 
Ancak sağlam bir veriye ulaşmak için gecenin ilerleyen saatlerinin beklenmesi gerektiği vurgulanıyor.


GÜNCELLEME 19:00

Oy verme işlemleri sona erdi. Sonuçlar bekleniyor.


Yunanistan halkı, Troyka'nın dayattığı kemer sıkma uygulamasına "evet" ya da "hayır" demek için bugün sandığa gitti.

Son bilgilere göre, katılım oranı yüzde 65'i geçti. Referandumun geçerli sayılabilmesi için seçmenlerin en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.

AP, Yunan Mega televizyonunu kaynak gösterdiği haberinde de oy kullanma merkezlerinin önünde hala uzun kuyruklar olduğuna dikkat çekti.

'HAYIR' YÜZDE 4-8 FAZLA

Ria Novosti'nin ulaştığı sandık çıkış anketlerine göre, "hayır" diyenlerin oranı "evet" diyenlere göre yüzde 4 ile 8 oranında daha fazla.

Oy verme işlemi 19.00'a kadar devam edecek.

Ayrıntılar gelecek...


MALİYE BAKANLIĞI'NDA ZİRVE

Oy verme işleminin sona ermesine müteakip Maliye Bakanlığı'nda da banka temsilcilerinin katılacağı olağanüstü bir zirve yapılacak. Toplantıda, banka sektöründeki büyük kriz ve yeni önlemler masaya yatırılacak. 

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos da Avrupa'nın referandumdan çıkacak sonuca saygı duyması gerektiğini söyleyerek, ''Yunanistan'ın Avrupa'dan önce de Avrupalı olduğunu anlamalılar" açıklaması yaptı.

REFERANDUMA GİDEN SÜREÇ...

Kreditör kurumlarla sürdürdüğü müzakereler sürecinde Yunanistan hükümeti, AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na büyük tavizler veren bir kemer sıkma programı teklifinde bulunmuş ancak bu teklif reddedilmişti. Bu kurumlar tarafından da Yunanistan'a yeni bir plan dayatılmıştı.

Troyka'nın bu hamlesi karşısında sorumluluk almak istemeyen SYRIZA-ANEL koalisyonu söz konusu paketi referanduma götürmeye karar vermişti. Yunanistan hükümeti, 1,7 milyar dolarlık ödemeyi 30 Haziran'a kadar yapamaması üzerine temerrüde düşmüştü.