Yunanistan Komünist Partisi: Referandumda halkı seçeneksiz bırakmayacağız

5 Temmuz'da kemer sıkma önlemleri için referanduma gidecek olan Yunanistan'da komünistler halkı seçeneksiz bırakmamak için alternatif seçim pusulası üretti.

Dış Haberler

Kreditör kurumlarla sürdürdüğü müzakereler sürecinde Yunanistan hükümeti AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'na bir kemer sıkma programı teklifinde bulunmuş ancak bu teklif reddedilmiş, bu kurumlar tarafından Yunanistan'a yeni bir plan dayatılmıştı. Troyka'nın bu hamlesi karşısında sorumluluk almak istemeyen SYRIZA-ANEL koalisyonu söz konusu paketi referanduma götürmeye karar vermişti. 

Referandum görüşmeleri esnasında Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) mecliste hükümetin önerdiği paketin de referandumda halkın onayına sunulması gerektiği yönündeki itirazları SYRIZA tarafından dikkate alınmamış ve sadece Troyka'nın önerdiği paket halk oylamasına sunulmuştu. 

Şu haliyle referandum, Yunan halkı için iki paketten birini tercih etme dayatmasına dönüşmüş durumda. Referandumda verilecek "evet" oyları Troyka'nın paketine, "hayır" oyları ise hükümetin Troyka'ya sunduğu 8 milyar Avroluk pakete onay anlamına gelecek. 

Bu durum karşısında KKE, "halkı seçeneksiz bırakmayacağız" diyerek Pazar günü yapılacak oylamada hem Troyka'nın hem de hükümetin önerisine hayır diyen, aynı zamanda AB'den çıkılması gerektiği ibaresini barındıran alternatif pusulaların kullanılması çağrısında bulundu. 

KKE aynı zamanda 3 Temmuz Cuma günü saat 20:00'de Syntagma Meydanı'nda Troyka'nın ve Hükümet'in politikalarına karşı bir miting düzenleyecek.