Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri, KP'ye destek için Türkiye'de

Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas Komünist Parti'yi seçimlerde desteklemek için bugün Türkiye'de olacak. Komünist Parti Merkez Komite üyesi Aydemir Güler, ziyaretin nedenine ilişkin soL'a açıklamalarda bulundu.

Haber Merkezi

Komünist Parti'nin seçim çalışmalarını desteklemek için Türkiye'ye gelen Yunanistan Komünist Partisi (YKP) Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas, bugün saat 13.00'de Kadıköy NHKM'de olacak.

Ziyarete ilişkin soL'a açıklamalarda bulunan Komünist Parti Merkez Komitesi üyesi Aydemir Güler, "Syriza'nın Türkiye versiyonlarını bilmeyiz, ama KKE kendi ülkesinde krizin atlatılması için geliştirilen projelere karşı ülkeyi sosyalist devrime yakınlaştırma programından milim taviz vermeyen bir partidir. Biz de Türkiye'de çok benzeşen bir hatta sahibiz" dedi.

Yunanistan Komünist Partisi'nin ziyareti ne anlama geliyor?

Yunanistan Komünist Partisi ile Komünist Parti arasındaki ilişki hakikaten tarihseldir. Kemal Okuyan dün bir radyo programında buna atıfla "bu bir dost ziyareti değil" dedi. Çok doğru. İki parti birbirlerine mümkün olan her alanda omuz veriyor; dayanışmanın ötesinde birlikte çalışıyoruz. Daha önce Yunanistan'daki seçim çalışmalarına da mesaj göndermenin ve başarı dilemenin ötesinde katkıda bulunmaya çalıştık. Bu karşılıklı destekler kuşkusuz oyları etkilemek gibi bir çıktı vermeyebilir. Ancak moral destek soyut bir katkı olarak görülemez. İnanıyorum ki, Komünist Parti Kuçubas'ın ziyareti sayesinde daha güçlü hale gelecek, kendine daha fazla güvenecek, verdiğimiz mücadelenin dünya çapındaki değeri daha fazla bilince çıkacak.

Türkiye'de bazı partilerin açık bir "Syrizacılık" yarışı var. Kuçubas'ın ziyaretini bu kapsamda nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye'deki Syriza çağrışımlarını biz icat etmedik. Komşu ülkede eski sosyal-demokrasinin yerini bir yenisi alıyordu; burada Syrizacılık yarışı patlak verdi. Patlak vermenin ötesine geçip derinlik kazanamadı. Çünkü Syriza projesi kendi ülkesinde patlamış durumda. Ortada piyasacılığını, AB'ciliğini, NATO'culuğunu tuhaf bir solcu, "radikal demokrasi"ci dille süsleyen bir proje var. Bizde buna benzemek için yarışanların Yunanistan'daki Syriza skandallarını haber yapmaktan kaçınıyorlar. 

Syriza'nın Türkiye versiyonlarını bilmeyiz, ama KKE kendi ülkesinde krizin atlatılması için geliştirilen projelere karşı ülkeyi sosyalist devrime yakınlaştırma programından milim taviz vermeyen bir partidir. Biz de Türkiye'de çok benzeşen bir hatta sahibiz. 

KKE-KP arasındaki ilişkiler seçim desteğiyle sınırlı değil sanırız.

Mümkün olan her alanda birlikte çalışıyoruz demiştim. KKE bu yıl Nâzım Hikmet konulu bir sanatsal ve bilimsel etkinlikler dizisi organize ediyor. Komünist Parti ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi de bu organizasyonların içinde. Geçenlerde KKE'den bir heyet gelerek burada araştırmalarını geliştirdi. Bizden de bir dizi sanatçı dostumuz Yunanistan'daki etkinliklere katkıda bulundu. Seçimin ardından bu çalışmalar sürecek.

Doğrudan partilerimiz arasındaki ortak çalışmaların yanında kültür sanat alanından örnekler yaratıyoruz, barış başlığında derinlik kazanıyor ilişkilerimiz. Haziran ayında liderliğini Yunan barış örgütü EEDYE'nin yürüttüğü Dünya Barış Konseyi sekretarya, Avrupa bölge ve Ortadoğu bölge buluşmalarını İstanbul'da gerçekleştirecek. 

Özetle sevgili Dimitri'nin ziyareti ne rastlantı sayılabilir, ne de başka partiler arasındaki ilişkilere benzer...


PANEL:

Komünistlerin Söyleyecek sözü var

... ve başka kimse söylemeyecek

27 Mayıs Çarşamba, 21.00

YKP Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas

Komünist Parti Merkez Komite üyesi, milletvekili adayı Hande Gündoğdu

Komünist Parti Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan

Gülcan Altan dinletisi

Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy, İstanbul

 28 Mayıs Perşembe, 19.30

YKP Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas

Komünist Parti Merkez Komite üyesi Kemal Okuyan

Komünist Parti Merkez Komite üyesi, milletvekili adayı Senem Doruk

Fuar Göl Gazinosu, İzmir