YTÜ'de Davutoğlu protestosuna 10 soruşturma

24 Aralık'ta Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’ne geleceği duyurulan Başbakan Davutoğlu'nu protesto eden öğrencilere soruşturma açıldı. Eylem günü yaşanan vahşi saldırı ve gözaltılar yetmezmiş gibi öğrenciler şimdi de "görevli personeli darp etmek"ten ve "izinsiz afiş asmak"tan soruşturulacak.

Serdar Nâzım Yüce

24 Aralık 2014'te Esenler Belediyesi'nin düzenlediği bir etkinlik için Yıldız Teknik Üniversitesi'ne (YTÜ) geleceği duyurulan Başbakan Davutoğlu'na protestoyla karşılamak isteyen öğrencilere özel güvenlik görevlileri ve çevik kuvvet ekipleri sert bir şekilde saldırmış, 20'den fazla öğrenci polis tarafından gözaltına alınmıştı. Bununla kalmayan polis öğrencilere şiddet uygulanmasına karşı çıkan öğretim üyelerini de darp etmişti. Bu saldırının ardından şimdi sıra YTÜ Rektörlüğü'ne geldi. Polisin vahşi saldırısına rağmen asılan afişleri bahane gösteren Rektörlük, ulaşılabilen rakamla, 10 öğrenciye soruşturma açtı. Rektörlük, verdiği tebligatlarda bu öğrenciler hakkında "YÖK personelinin şeref ve haysiyetini zedelemek", "izinsiz afiş asmak", "kurum personelini tehdit etmek, darp etmek" suçlaması yapıyor. 

Soruşturma Komisyonu adıyla yapılan tebligatta yer alan ifadeler şöyle:

"24.12.2014 tarihinde Üniversitemiz Davutpaşa Kampüsünde saat 09:00-13:00 sıralarında Yükseköğretim Kurumu görevlilerine karşı cebir ve şiddet kullanarak görevin yapılmasına engel olmak, kurum personelini tehdit etmek ve fiili saldırıda bulunmak, Yükseköğretim Kurumu personeli ile kişilerin şeref ve haysiyetini zedeleyen yazılı ve sözlü eylemlerde bulunmak ve kurum içinde izinsiz afiş asma eyleminde bulunma iddiası ile hakkınızda, Rektörlük Makamının 04.02.2015 tarihli ve 150040495 sayılı oluru ile Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 13. Maddesi uyarınca disiplin soruşturması açılmıştır. 

İddiaya ilişkin savunmanızı yapmak üzere, 02.03.2015 saat 10:00'da, Yıldız Kampüsü Fen Bilimleri Enstitüsü F-17 nolu salonda hazır bulunmanızı veya aynı tarihe kadar yazılı savunmanızı vermenizi, aksi takdirde savunma hakkınızdan vazgeçmiş sayılacağınızı ve dosyadaki belgelere göre karar verileceğini bildiririm."

NE OLMUŞTU?

Davutoğlu'nun gelişi nedeniyle okulun duvarlarına "hırsız var" yazılı afiş asan öğrencilere önce özel güvenlikler müdahale etmişti. Ardından polisin alana gelmesiyle yemekhaneye geçen öğrenciler burada polisin saldırısıyla karşılaşmış, yemekhaneye biber gazlı müdahale yapılmış ve ardından 20'den fazla öğrenci gözaltına alınmıştı.