YTÜ'de 'Abdülhamid Araştırma Merkezi' kuruldu

Geçtiğimiz yıl YTÜ’de düzenlenen Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu’nda konuşma yapan YTÜ rektörü Yüksek “Önümüzdeki yıllarda II. Abdülhamid Enstitüsü kurma çalışmalarımız var” demişti. Bugün “Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haber Merkezi

II. Abdülhamid’in 96. ölüm yıldönümünde İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nin organize ettiği “Sultan II: Abdülhamid Sempozyumu”, 10 Şubat 2014 tarihinde Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenmişti.

Sempozyumda konuşan YTÜ Rektörü İsmail Yüksek Sultan II. Abdülhamid Enstitüsü kurmayı hedeflediklerini belirterek “Sultan II. Abdülhamid’in ne kadar büyük bir lider olduğunu Osmanlı Devleti’nin sancılı geçen dönemine rağmen 33 yıl boyunca büyük bir başarıyla yönetmesinden ve o sıkıntılı döneme rağmen ülkeye sağladığı katkılarından anlıyoruz. İstanbul’daki birçok eserin onun döneminde yapıldığını, Şişli Etfal Hastanesinin, PTT’nin, ulaşım ağının o dönemde inşa edildiğini biliyoruz. Ve o dönemdeki fikirler, yapılan çalışmalar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık mücadelesinin geliştiğini görüyoruz. Tüm bunlara baktığımızda Sultan Abdülhamid Han’ın siyasi dehası tartışılmaz. Bu sebeple böyle bir sempozyumun üniversitemizde düzenlenmesi, geniş çaplı araştırmaların yapılması bizim en büyük arzumuz” ifadelerini kullanmıştı.

Yaklaşık bir yıl önce yapılan sempozyumun ardından bugün Resmi Gazete’de “Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” yayımlandı. Yönetmelikte merkezin amaçları; “Sultan II. Abdülhamid hakkında yapılacak araştırma faaliyetlerini desteklemek, tanıtıcı bilimsel araştırma ve etkinliklerin yapılmasını teşvik etmek” olarak belirlendi.