YSK'nın kararından sonra şimdi ne olacak?

YSK'nın sandıkların taşınması taleplerini oy çokluğuyla reddetmesi sonrası nasıl bir adım atılacağı merak konusu. AKP'nin "sandık birleştirmesi" adıyla hukuksuzluğu zorlaması beklenirken Ömer Faruk Eminağaoğlu, böylesi bir adımın "tam kanunsuzluk" olacağını dile getirdi.

Ali Ufuk Arikan

YSK, sandık birleştirme ve sandık taşıma taleplerini oy çokluğu ile reddetti. Karar sonrası konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Yargıçlar Sendikası Kurucusu Ömer Faruk Eminağaoğlu, kararın oy çokluğuyla alınmasının bile ilginç olduğunu söyledi.

Böyle bir konunun gündeme gelmesinin bile anlaşılmaz olduğuna dikkat çeken Eminağaoğlu, seçim yasalarının açık olduğunu, bu yönde bir işlem yapılamayacağını dile getirdi.

'TAM KANUNSUZLUK BAŞVURUSU YAPILABİLİR'

Bu süreçten sonra "sandık birleştirmesi" denilerek de adım atılamayacağını, seçim takviminde o aşamanın da geride kaldığını belirten Eminağaoğlu, daha önce alınan kararlara ilişkin ise şu yorumda bulundu:

"YSK'nın kararını gerekçesiyle birlikte tam olarak görmek gerekiyor. Diğer alınan kararlara ilişkin de YSK adım atmalı. Böylesi bir adım olmaması durumunda "tam kanunsuzluk" denilerek YSK'ya partiler tarafından başvuru yapılması gerekiyor. YSK tarafından, o kararların hukuki sonuç doğurmaması için, tam kanunsuzluk gerekçesiyle kaldırılması gerekiyor."