Yolsuzluk yarım asırlık Tariş Pamuk'a sıçradı

Tariş’in en büyük birliği olan Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi yöneticilerine zimmet davası açıldı.

Ahmet Çınar

Zimmet, rüşvet, görevi kötüye kullanma gibi suçlarda son yıllarda gözle görülür bir artış meydana gelirken, tarihi yarım asra dayanan köklü bir kurum olan Tariş’in de adı zimmete karıştı. Tariş ortak adını kullanan dört birliğin en büyüğü olan Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Birliği’nde 2000 ile 2009 arasında görev yapan 14 kişi hakkında zimmet suçlamasıyla dava açıldı.

43 BİN ÜRETİCİNİN ORTAK OLDUĞU KURUM
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasından sonra hazırlanan yaklaşık 100 sayfalık iddianame, İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, söz konusu birliğin 44 pamuk tarım satış kooperatifinin ve 43 binden fazla üreticinin bir araya gelmesiyle oluştuğu vurgulanarak, 14 sanığın görevi kötüye kullanarak ve şahsi menfaat elde ettikleri öne sürüldü. İddiaların araştırılması için pek çok bilirkişi incelemesi yapıldığı da belirtildi.

DÜĞÜN TAKILARI KOOPERATİFE ÖDETİLMİŞ!
Bilirkişi raporunda şu çarpıcı ifadeler yer aldı: "Kurum yöneticilerinin Birlik menfaatinden çok, kendi menfaatlerini düşündükleri, yapılan yatırımlarda profesyonelce davranmadıkları, Birliğe getirisi olmayan giderlerin ve şahsi harcamaların çok fazla olduğu, pamuk alımlarında mali açıdan yanlış politikalar izlendiği, Birliğin 2000 yılından bugüne kadar artarak gelen olumsuz tablosunun belirtilen dönemdeki yöneticilerin basiretsiz ve hatalı yönetiminden kaynaklandığı görüşmüştür."

Raporda, belgesiz harcamaların, tahsis edilen araçların, yöneticilerin düğün hediyesi olarak yaptıkları takı harcamalarının, cep telefonu ve kredi kartlarına ilişkin kişisel giderler gibi harcamaların Birliğe ödetildiği iddiaları da yer aldı.

21’ER YILLA YARGILANACAKLAR
İddianamede, kooperatif birliğinin eski başkanlarından B.Ö., C.A. ve Y.Ç. ile 9 eski yönetim kurulu üyesi M.A., N.Ü., A.Ö., S.G., H.V., N.A., H.A.A., H.Y. ve L.G. hakkında zimmet suçundan 18'er yıl, denetim kurulu üyeleri S.N.B. ve E.Ü. hakkında ise zimmet ve denetim görevinin ihmali suçlarından 21'er yıla kadar hapis cezası istedi.