Yedek kulübesindeki Gül ısınıyor: Suriye'de yeni dönem başlayacak

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adını taşıyan üniversitenin 2015-16 akademik ders yılı açılışında yaptığı konuşmada dış politika ile ilgili görüşlerini paylaştı.

DHA

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendi adını taşıyan AGÜ Üniversitesi'nin akademik ders yılı açılışı öncesi kampus alanındaki müze ve kütüphane binalarının yapımı hakkında bilgi aldı. Akademik yıl töreninde Gül’ün konuşmasından önce AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’ye AGÜ tarafından yerel yönetimler alanındaki başarısından dolayı fahri doktora ünvanı verilerek Rektör Prof.Dr. İhsan Sabuncuoğlu tarafından cüppe giydirildi.

Daha sonra 2015-16 akademik ders yılı açılışına katılan Abdullah Gül, burada yaptığı konuşmada, "Adımı taşıyan bu üniversitenin, yeni akademik yılının açılışında olmaktan mutluluk duyuyorum. İlk fahri diploma verildi. Bu üniversite kurulurken fark yaratacak, Anadolu’nun ortasında iyi bir üniversite kurulduğunu gösterebilecek çalışma içinde olmak istedik. Bu vizyonla başlandı ve gördüğüm gurur duyduğum şey, bu vizyon çerçevesinde Kayseri’de güzel bir üniversite ortaya çıktı. Model bir üniversite oluştu. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Yapılan en iyi hizmet eğitime yapılan hizmet oluyor. Türkiye önüne koyduğu hedeflere ulaşabilmek için eğitimde göstermelidir. Eğitimde başarılı olmuş ülkeler, güçlü ülke oluyor. Türkiye’de bunun farkındadır. 2002’de başbakan olduğumda eğitime 7 milyar ayrılıyordu, şimdi 100 milyar ayrılıyor" dedi.

SİYASET SORUNLARI ÇÖZME SANATIDIR

Türkiye’nin dış politikası ve ülkenin içinde bulunduğu duruma da değinen Abdullah Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak hassas dönemden geçiyoruz. Türkiye’nin etrafında önemli olaylar oluyor. Irak ve Suriye’deki olaylar bizi yakından ilgilendiriyor. Kuzey’de Rusya ile Ukrayna arasındaki sıkıntılar, Türkiye’yi ilgilendiriyor. Güneyimizde Suriye’deki mülteciler, göçmenler evlerini barklarını terk ederek, perişan oluyor. Bu insanların perişan olması gibi onu Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. ABD-Rusya arasındaki görüşmeler, Suriye’de yeni bir dönemin başlayacağını gösteriyor. Bu dönem Türkiye için yıpratıcı ve kötü sonuçlar doğurmaz, orada istikrarı doğuracak sonuçlar olur. Tüm bunlar Türkiye’nin kendi içini sağlam tutup, kutuplaşmadan uzak, barış, diyalog içinde problemlerini çözmesi elzemdir. Yoksa, kayıp yıllar olur. Türkiye’nin ekonomik kalkınmaya dönmesi, yatırımların hızlanması, Türkiye’deki huzurla ve kutuplaşmanın bitmesi ve birinci gündem olan kalkınmaya dönülmesiyle olur. Seçimler sonrası kurulacak hükümetle, Türkiye umarım gerçek, gündemine yeniden döner. Ve yapısal reformları gerçekleştirecek ve Türkiye’nin enerjisini toplayıp kalkınmaya sevk edecek ve Türkiye’yi yeniden yatırım yapılacak ülke haline getirecek. Türkiye gibi köklü devlet geleneği olan ülkede, siyasetçilerin bunu başaracağına inanıyorum. Siyaset sorunları çözme sanatıdır."