Yatağan işçisi soL’la buluştu

Direnişin ilk günlerinden itibaren Yatağan mücadelesinin bir parçası olan soL dergisi, bugün işçilerle birlikte soL okur toplantısı yaptı.

soL - Muğla

Geçtiğimiz yılın karanlığı içinde yürüttükleri mücadeleyle umut olan Yatağan işçileri bugün soL dergisi yazarlarıyla buluştu. soL dergisi yazarı Alpaslan Savaş ile soL dergisi emek editörü Yıldız Koç’un konuşmacı olduğu ve çok sayıda enerji ve maden işçisinin katıldığı etkinlik, sanatçı İrfan Ertel’in türküleri ve dia gösterisiyle başladı.

Ertel’in ardından bir konuşma yapan Yıldız Koç, Yatağan direnişinin Türkiye nesnelliğinde oturduğu yeri, gelinen noktadaki durumu ve yeni 4C düzenlemesini değerlendirdi. “Yatağan’daki mücadelenin başarılı olmasının ön koşulu toplumsallaşmasıydı. Dolayısıyla önce soL gazetesi, ardından soL dergisi ve onun ardında duran siyasi irade olarak, bu alanda attığımız her adım direnişin toplumsallaşmasına yönelik oldu” diyen Koç, bu nedenle özelleştirme durdurulamadıysa bunun sorumluluğunun yalnızca Yatağan işçisinin değil, herkesin omuzlarında olduğunu vurguladı. Konuşmasının devamında Yatağan direnişi sonucundaki kazanımları özetleyen Koç, Yatağan işçisinin hem kendi nesnelliğini hem de AKP karanlığını aşma yönünde gösterdiği iradenin önemine değindi.

Yıldız Koç’un ardından söz alan soL dergi yazarı Alpaslan Savaş ise Yatağan mücadelesinin, Türkiye’de yıllardır kırılamayan “özelleştirmenin yararına ilişkin” algıyı kırdığını vurguladı. “Biz bu söyleşinin adını ‘İşçiler bu düzene sığmıyor’ diye belirledik. Yatağan’da sizler kendinizi santral ve madene kapattığınız günün ertesinde soL dergisi de bu manşetle çıkmıştı. Bizim açımızdan da toplumsal açıdan da en önemlisi bu. Yaşananlar, işçilerin, AKP’nin kendilerine biçtiği gömleğe sığmadığını gösteriyor” diyen Savaş, sözlerini Yatağan işçileriyle birlikte AKP’ye ve patronlara karşı mücadelenin sürdürüleceği vurgusuyla bitirdi.

Santral ve maden işçilerinin katkılarıyla devam eden etkinlik, İrfan Ertel’in türkülerinin ardından sona erdi.