Yaşar Kemal kitaplığına engelleme

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin bağlı olduğu Bursa Tabip Odası Tıp Öğrencileri Komisyonu'nun (TÖK), Yaşar Kemal'in adını yaşatmak için aldıkları kitaplık kurma kararına Dekanlıktan engelleme geldi.

soL - Bursa

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yaşar Kemal kitaplığına engelleme geldi. Gerekçe olarak  "kitapların provokasyonlara yol açabileceğini" gösteren Dekanlık, bu uygulamaya "kesinlikle" izin vermeyeceğini söyledi. Öğrenciler yaşananlar üzerine topladıkları kitaplarla birlikte Tıp Fakültesi önünde kararı protesto eden basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Dekanlığın tüm engellerine ve baskılarına rağmen bugün açmayı planladığımız kitaplığı, üzerimize yapıştırılması muhtemel 'provokatör' damgasını yemeden yaşananları herkesle paylaşmak için 'şimdilik' erteliyoruz. Ebediyete uğurladığımız, büyük usta Yaşar Kemal anısına, 2 hafta önce, tıp fakültesine herkesin okuyup faydalanması için kitaplık kurma fikrimizi dekan sekreterimizle paylaştık ve kendisinden de olumlu fikirlerini alarak kitap toplamaya başladık. Kitaplarımızı topladıktan sonra yer tahsisi için tekrar dekan sekreteri ile konuşmaya gittiğimizde ise, dekanlığın geri adım attığını ve kitaplık kurmamıza izin vermediğini öğrendik. Bu engellemenin sebebini sorguladığımızda ise, 'kitapları kontrol edemeyecekleri' gibi komik ve sığ düşüncelerini öğrendik. Belirtmek isteriz ki, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın kitapların içeriğinden korkar halde olduğunu öğrenmek bizleri üzmüştür. Bu tutumun şu an, herkesin eleştirdiği 12 Eylül zihniyetinden hiçbir farkı yoktur. O zihniyet nasıl ki şu an toplum tarafından mahkum edildiyse, dekanlığın bu zihniyeti de tüm tıp fakültesi öğrencileri tarafından mahkum edilmiştir. Dekanlığı son kez uyarıyoruz. Baskıcı ve korkak zihniyetinizi bir kenara bırakın ve meşru öğrenci taleplerini engellemeyin! Baskılar bizi yıldıramaz!"

Dekanlık yasağını protesto etmek amacıyla fakülte önünde topladıkları kitapları okuma eylemi gerçekleştiren öğrenciler, mücadeleyi büyütmekte kararlı olduklarını ifade ettiler.