Yargıtay'dan töre cinayetine namus indirimi

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Erzurum'da dedikodu üzerine yeğeninin sevgilisini öldüren sanık N.'ye töre saikiyle cinayet işleme suçundan verilen cezayı, 'kasten adam öldürme' suçundan ceza verilmesini söyleyerek bozdu.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yeğeninin sevgilisini, çıkan bir dedikodu üzerine vurarak öldüren sanığa "töre" saiki ile öldürme suçundan verilen cezayı çok bularak bozdu. Daire, "töre" ve "namus" cinayetlerinin farklı olduğunu savunduğu kararıyla sanığa daha az ceza öngören "kasten öldürme" suçundan ceza verilmesine hükmetti. Yargıtay kararındaki gerekçelere göre "sırf kişilerin subjektif namus anlayışından kaynaklanan kıskançlık, cinsel arzu ve isteklere karşılık alamamak, kınamak, hoşlanmamak, tasvip etmemek, söz geçirememekten kaynaklanan" öldürme fiilleri, namus cinayeti sayılarak "töre" cinayetlerinden daha az ceza verilecek. 

Töre ile namusun farklı anlamlara geldiğini ve her namus cinayetinin töre cinayeti sayılmaması gerektiğini söyleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi 

'Töre' kavramıyla sık sık karıştırılan 'namus' kavramı ise 'bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet, doğruluk, dürüstlük' olarak tanımlanır. Töre ile namus benzer ancak farklı kavramlardır. Törenin belli koşullarda namusu da içine alan üst bir kavram olarak ortaya çıkabileceği durumlar da vardır. Ancak diğer koşulların bulunmadığı hallerde, sırf kişilerin subjektif namus anlayışından, kıskançlıktan, cinsel arzu ve isteklere karşılık alamamaktan, kınamaktan, hoşlanmamaktan, tasvip etmemekten, söz geçirememekten kaynaklanan öldürme fiilleri 'töre saikiyle öldürme' olarak nitelendirilemez. 
Aynı şekilde, 'toplumun tasvip etmediği veya kınadığı davranışları işleyenlerin ya da yaşam biçimini tercih edenlerin öldürülmesi' biçiminde gerçekleştirilen her fiilin de toplumdaki öldürme beklentisi açıkça ortaya konulmadan, sırf bu nedenle 'töre saikiyle öldürme' olarak değerlendirilemez. 

ifadelerine yer verdi. 

Yasaya göre kasten adam öldürme suçunun cezası müebbbet hapis iken, "töre saikiyle adam öldürmek" suçunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis.