Yargıtay'dan tartışma yaratacak karar: Katil polisler cezasız mı kalacak?

Yargıtay, yolda yüreyen vatandaşa çarparak ölümüne sebebiyet veren polis memuruna yerel mahkemece verilen tazminat cezasını kaldırdı.

2003 yılında trafik polisi A.D görevli olduğu sırada kullandığı ekip otosuyla yolda yürüyen O.S'ye çarparak ölümüne neden oldu. Ölen vatandaşın eşi Z.K.E, kocasının ölümü nedeniyle  hem İçişleri Bakanlığı hem de polis hakkında tazminat davası açtı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki davada Z.K.E, çocukları ve kendi için 75 bin TL tazminat istedi. Yerel mahkeme, hem polisin hem de İçişleri Bakanlığı’nın Z.K.E. ve çocuklarına 16 bin TL manevi tazminat ile 15 bin 527 TL yoksun kalma tazminatı ödemesine hükmetti.

Yerel mahkemenin kararına bakanlık ve polis memuru O.S itiraz etti. Yargıtay, polislerin görevleri sırasında işledikleri suçlara ilişkin tartışma yaratan bir karara imza atarak, poliselerin görev başında işledikleri kusurlardan kişisel olarak sorumlu tutulabilmelerini engelleyen bir yorum yaptı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, “Kamu görevlileri, görevini yaparken kişilere zarar vermesi, kamu kurumunun hizmet kusurudur” diyerek tazminatı sadece İçişleri Bakanlığı’nın ödemesine hükmetti. Bu durumda yalnızca trafik kazaları gibi olaylarda değil, Gezi eylemleri sırasında öldürülen gençlerin davalarında da tek “sorumlu” İçişleri Bakanlığı olacak