Yargı o dağları yıkımdan kurtardı

Son 35 yılda üçte biri çekilen Burdur Gölü’nün tampon bölgesinde mermer ocağı işletmesinin yolunu açan Burdur Valiliği Sulak Alan Komisyonu kararı mahkemece durduruldu.

Yusuf Yavuz

Türkiye’nin de imza koyduğu uluslar arası Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altında olan Burdur Gölü’yle ilgili yönetim planını belirlemek üzere Kasım 2013’te toplanan il sulak alan komisyonu, geçmişte madencilik faaliyetine kapalı olan göl tampon bölgesini kapsayan Söğüt Dağlarını mermerciliğe açan bir karara imza attı.  Burdur Gölü Yönetim Planı’nın 3. maddesinde değişiklik yapılarak

YURTTAŞLAR DAVA AÇTI, MAHKEME İPTAL ETTİ
2018 yılına kadar yürürlükte kalacak olan komisyonun bu kararı başta sivil toplum örgütleri olmak üzere kamuoyunun tepkisiyle karşılandı. Koruma altına alınmasına rağmen giderek çekilen Burdur Gölü’nün geleceğini tehdit eden bu kararı yargıya taşıyan Hasan Özçelik ve 17 yurttaşın açtığı davayı gören Isparta İdare Mahkemesi, göl tampon bölgesini madenciliğe açan Burdur Gölü Yönetim Planı’nın 3. maddesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

PLATFORM BAŞKANI VALİLİĞE ‘FAALİYETLERİ DURDURUN’ ÇAĞRISI YAPTI
Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Burdur Sivil Toplum Platformu Başkanı Kemal Arslan, mahkemenin kararının ardından göl tampon bölgesinde izin verilen madencilik faaliyetlerinin durdurulması için Burdur Valiliği’ne başvurduklarını söyledi.