Yandaşa kıyak uğruna şarbon tehlikesini artırdılar: Yönetmelikle ithalatta denetim kaldırıldı

AKP'nin kurban bayramının hemen öncesinde yandaş dernek ve vakıflar için skandal bir düzenleme yaptığı ortaya çıktı. 20 Ağustos'ta yayımlanan yönetmelikle 'yardım toplama hakkına sahip' dernek ve vakıfların ithal ettiği hayvanlar denetim dışı bırakıldı.

Haber Merkezi

Şarbon tehlikesine yönelik uyarılar sürerken, asıl büyük tehlike yine AKP eliyle ortaya çıktı.

Kurban bayramının hemen öncesinde yandaş dernek ve vakıflar için skandal bir düzenleme çıkaran AKP, "izin almaksızın yardım toplayan" yandaş derneklerinin yurt dışından getirdiği hayvanları denetim dışı bıraktı.

20 Ağustos tarihinde, yani Kurban Bayramı'ndan hemen önce Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan "Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", "31 Aralık 2018 tarihine kadar, insani yardım ve hayır amacıyla faaliyet gösteren, izin almadan yardım toplama hakkına sahip dernek ve vakıflar tarafından ticari amaç güdülmeksizin ithal edilecek koyun, keçi ve sığır cinsi hayvanlara ait etlerin sağlık ve teknik şartlarına ilişkin usul ve esaslar bakanlıkça belirlenir" ifadelerini taşıyor.

Aynı gün Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan "Sığır Eti İthalatında Sağlık Ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ", AKP'nin dernek ve vakıfları tarafından yurt dışından ithal edilen hayvanları, bu tebliğin şartlarına uyma zorunluluğundan kurtarıyor.

Yani AKP'nin dernek ve vakıflarının yurt dışından ithal ettikleri hayvanlar hiçbir denetime tabi tutulmayacak.

ŞARBON TEHLİKESİ TARTIŞILIRKEN...

Son günlerde şarbon vakalarının üst üste yaşandığı Türkiye'de, en büyük eksiğin denetimsizlik olduğuna ilişkin birçok açıklama gelirken, AKP'nin vakıf ve derneklerine tanınan bu denetimsizlik zırhı, halkın sağlığını da riske atıyor.

Bu vakıfların şu ana kadar kaç hayvan ithal ettiği ve hayvanların hangi amaçla ve nerede kullanıldığı merak konusu.