Yandaş müdür 24 öğretmeni kovacağının sinyalini vermiş: Okulda yetersizler var, hepsini sileceğiz

Yandaş müdürün "Proje okulu" bahanesiyle bir gecede Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'nden kovdurduğu 24 öğretmen direnişte. İmza kampanyası başlatıp okul önünde bildiriler dağıtan öğretmenler şimdi de sürgüne karşı bireysel davalar açmaya başladı.

Serdar Nazım Yüce

Bu yıl başlayan "proje okulu" uygulaması, Türkiye'deki 44 lise direkt olarak, Milli Eğitim Bakanı'na bağladı. Yüksek puanla öğrenci alan, "başarılı" 44 okuldan biri olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'nde tam bir öğretmen kıyımı yaşandı. İlk olarak 26 olan atılan öğretmen sayısı daha sonra 24 olarak belirlenmişti. 24 öğretmen, yandaş müdürün aylar süren fişlemesinin ardından bir gecede, telefonla okulla ilişiklerinin kesildiğini öğrendi.

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi, TEOG sınavında, 500 tam puan üzerinden 490-500 puan alınarak girilebilen okullardan bir tanesi. Hüseyin Avni Sözen'de, kadroda bulunan 24 öğretmen "yetersiz" bulunduğu bahane edilerek okuldan atıldı. "Proje okulu" kapsamına alınan 44 okuldan bazılarının geçtiğimiz Ocak-Şubat aylarında müdürleri değiştirilmişti. Hüseyin Avni Sözen'in yeni gelen müdürüyse, okulda kadrolaşma atağına başladı. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi Müdürü, okul öğretmenlerine dair kendi kendine bir "çalışma" yaparak, 44 öğretmenden 24'ünü "yetersiz" buldu. Bu yetersizliğin ne gibi metotlar kullanılarak tespit edildiği bilinmiyor. Okul müdürü, Bakanlık'a bu 24 öğretmenin görevden alınması isteğini bildirmiş, yerlerine çalışmak istediği öğretmenlerin listesini vermişti.

Türkiye 2.'si ve İstanbul 1.'si olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi bu sayede öğretmen kadrosunun yüzde 60'ına yakınını kaybetmiş oldu. Okulu bu noktaya emekleriyle taşıdıklarını belirten öğretmenler kıyıma isyan etti ve Diren Eğitim'in desteğiyle harekete geçti. Hemen her gün okullarının önünde öğrenci ve öğrenci velileriyle bir araya gelen öğretmenler yaşananları aktarıyor, bildiri dağıtıyor. Öğretmenlerin başlattığı imza kampanyası da yoğun ilgi görüyor. 

'BU BİZİM İÇİN ONUR MESELESİDİR'
Dün, yine okul önünde bildiri dağıtıp imza toplayan öğretmenler, desteğe gelen öğrenci ve velilerle Validebağ Öğretmenevi'nde toplantı yaptı. Toplantıda yaşananları bir kez daha aktaran öğretmenler bireysel olarak, yaşanan skandala karşı dava açmaya başladıklarını duyurdu. soL'a konuşan öğretmenler bu direnişi kazanmanın artık kendileri için "onur meselesi" olduğuna vurgu yapıyor. 


MÜDÜR MESAJI GELİR GELMEZ VERMİŞ: HEPSİNİ SİLECEĞİZ
Öğretmenlerin soL'a yaptığı açıklamalardan çıkan sonuçsa müdürün planlı bir şekilde okulun başına getirildiği. Geçen yıl dönem ortasında Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'ne getirilen yandaş müdürün gelir-gelmez bir törende yaptığı konuşma her şeyi açıklıyor. Müdür, öğretmenlere, öğrencilerinin önünde hakaret ediyor ve tehditler savuruyor. Öğretmenler, İstiklal Marşı töreninde konuşan yandaş müdürün, "Bu okulda sinik, silik, yetersiz öğretmenler var. Onları bu okuldan sileceğiz" dediğini belirtiyor. 

PROJE OKULLARI LAĞVEDİLMELİ
Okulun 9 yıllık matematik öğretmeni olan M.A., "10. yılım olacaktı ama izin vermediler. Şu anda, ani bir şekilde il kadrosuna sürüldük. Bir okula müdür atıyorsunuz, kadı atar gibi. Ve ona her türlü yetkiyi veriyorsunuz. O da istediğine ceza veriyor, istediğini kadroda tutuyor. Bu eğitimin ve eğitimdeki çalışma ortamının iyice bozulmasına yönelik bir adımdır. Bunun kabullenilecek bir tarafı yok" diye konuştu. Proje okullarıyla ilgili konuşan ve "aslında bu bir tip özelleştirme" diyen M.H., "Eğitimi piyasaya tamamıyla açan bir projenin projesi bence. Bu kapsamda incelemek, bundan bağımsız düşünmemek lazım. Bir yandan da başarılı okulları tam manasıyla ele geçirmek, bu okullar üzerinden 'bakın işte eğitimimiz ne kadar kaliteli' diye reklam yapmak. Proje okulları kavramının lağvedilmesi gerekiyor. Herkese eşit, parasız eğitim istiyoruz. Bu bizim yıllardan beri istediğimiz bir şey. Yıllardır mücadelesini verdiğimiz talebin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha bu olayda görmüş olduk aslında" ifadelerini kullandı. 

'MÜDÜR İLERİDE KENDİNE AYAK BAĞI OLACAK ÖĞRETMENLERİ...'
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi'nin 12 yıllık Biyoloji öğretmeni olan E.T., "Proje okullarında öğretmen atma diye bir şey yok, ihtiyaç halinde öğretmen atama diye bir şey var. Fakat burada, hadsiz, densiz okul müdürü, fırsattan istifade ederek, kendine ileride ayak bağı olacak öğretmenleri eledi. İstiklal Marşı töreninde, çocuklara, öğretmenleri hedef alarak 'bu okulda silik, sinik, yetersiz öğretmenler var. Bunların hepsini sileceğiz bu okuldan' demişti. Bu sözler hiçbir yerde söylenemez. Ben Milli Eğitim'de büyümüş biriyim, onun için kaideleri biliyorum. Evet, müdürün yetkileri vardır; soruşturmasını açar, Bakanlık müfettişi çağırır. Bu soruşturmaya göre öğretmen gerçekten yetersizse gereği yapılır" dedi. "Ama bu müdür Bakanlık'ta atlamaması gereken mercileri atlayarak Bakan'a nasıl sundu isimlerimizin yazdığı listeyi, bilmiyoruz. Çünkü direkt olarak Bakanın emriyle oldu bu olay" şeklinde konuşan Biyoloji öğretmeni, "Şu anda bakanın yaptığı da usülsüz zaten. Proje okulları uygulamasında 'Bakanlık öğretmen alır' yok, 'Bakanlık ihtiyaç halinde norm arttırarak norma öğretmen ekler' var. Bizim okulun müdürü gibi sanıyorum Eskişehir'deki iki okulun işgüzar müdürleri var. Onların haricinde 41 proje okulunda ses yok" dedi. 

PROJE OKULLARININ PROJECİ MÜDÜRÜ
Yandaş müdürün daha önce burada müdür muavinliği yaptığını, sonra ayrıldığını söyleyen E.T., "Sonra müdürün ayağını kaydırdı ve geldi bu koltuğa yerleşti. Proje okullarının projeci müdürü aslında" dedi. Müdürün törende savurduğu tehditlere de yanıt veren Biyoloji öğretmeni, "Şurada biz imza toplarken yanımıza gelen öğrencilerin tavırlarına siz de şahit oldunuz, ne demek istediğimi anlarsınız. Müdüre göre yetersiziz ama okuldan çıkan öğrenciler burada imza toplayan öğretmenlere sorularını soruyorlar" diye konuştu. 

'EMEĞİMİZİN ÜSTÜNE KONUYORLAR'
Okulun diğer matematik öğretmeni H.Ç. ise, "13 senelik matematik öğretmeniyim. Geldiğimde okul 7. sıradaydı. Çalıştık, didindik okulu 5 senede İstanbul 1.'si, Türkiye 2.'si yaptık. Tabi bu başarı tek başına öğretmenin değil. Üç ayak var; öğretmen, öğrenci ve öğrenci velisi... Bu dönem içerisinde çeşitli müdürler geldi gitti okula. Biz aslında bir sistem oturtmuştuk kendi içimizde. Niçin dağıtıyorlar şimdi, niçin emeğimizin üstüne konmaya çalışıyorlar? Yüzde 60 öğretmenin hiçbir gerekçe gösterilmeden bir gecede ile çekilmesi tasfiyedir" diye konuştu.

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi öğretmenleri, benzer bir kıyımın yaşandığı Eskişehir Anadolu Lisesi ve Eti Sosyal Bilimler Lisesi öğretmenlerine destek olmak için, Hüseyin Avni Sözen'in kapısına pankart astı: